1. insanların değişmediklerini düşündüğüm bir zamanlar vardı ama değişimin bu hayatta kaçınılmaz olması bir gerçek, ne yazık ki. aslında değişim güzeldir iyi ya da kötü bizi hep bir tık ileri götürdüğünü düşünüyorum bir kaç yıldır.

    değişimi kendinde olan değişim ve insanlara karşı olan tutumun değişimi olarak ikiye ayırabiliriz. benim canımı sıkansa bu değişimin karşı tarafa olan tutumunu değiştirdiğinde ki durumla birlikte kaybettiğimiz samimiyettir. değişebilirsin, değişebilirim; karşı tarafa en iyi anında en kötü anında ne kadar destek vereceğimizi de kendimizle birlikte değiştiriyorsak burda bir sıkıntı var. eğer kendinden ödün vereceğin insanları değiştirmek yerine komple tutumlarını değiştiriyorsan bu samimiyetini kaybettirir. bunu yapmadıktan sonra kendi gelişimini sağladığın her süreçte yanlızlaşmanı sağlayacak insanlar birer birer gitmez hayatından.

    kısacası insanlar değişir iyi ya da kötü önemli olan değişim hayatımız da kaçınılmazsa senin samimiyetini değiştirmemen.
  2. değişir değiştirir gayet normaldir değişmeyen tek şey değişimin kendisidir ama eğer karşıdakini kendine göre değiştirip kendi aynı kalmakta diretirse sıkıntı başlar
    wtf
  3. değişiiiiir değişir yavrum değişir insanoğlu bu ''olmam yapmam etmem asla'' vb.. kelimeleri kullanmamak gerekir.
    ama insanın kendi bakış açısının değişmesi ile karşıdakine farklı bir noktadan bakmasına -o değişimiş- demesi ahmakça olur hele bi kendine bak babam.
  4. elleri büyüyor insanın, kolu, kafası, ayakları. boyu uzuyor. değişmeli de. aynı kalsaydı bir şeyler, korkunç olurdu her şey. mars'ta perseverance adında bir araç var. mars'ı geziyor ve fotoğraflar çekiyor. 224 milyon kilometre uzağımızdaki bu gezegende gördüklerimiz buranın da bir değişim içerisinde olduğunu bizlere gösteriyor. mars'ta birtakım volkanik patlamalar gerçekleşmiş, kayaçların şekillerinden ve görüntülerinden bu anlaşılıyor. akarsuların taşıdığı taşlar kurumuş bir dere yatağına birikmişler. kalker yapısına benzeyen çökmeler gözlemlenebiliyor. fakat şu anda onların sadece bir izini görüyoruz. insan da böyle değişiyor. çok kısa bir anda gerçekleşiyor bu. acizliğimiz ve sik kafalılığımız, bunun çok uzun yıllar aldığı sanrısına yol açıyor.
  5. 35-40 yaşından sonra değişen kişiden hayır gelmez
    mutlu
  6. insan değişmez aynı kalır, sadece kendini başka şeylerde yaşamaya başlar. o da bize farklılık gibi gelir. oysa yedisinde de yetmişinde de aynıdır. bence böylesi makbuldür
  7. değişmeyen tek şey değişimdir.
  8. insanların mizacının değişmesine yönelik olduğunda imkansız olan eylemdir. 'değişmek' durumu şahsım üzerinden fazlaca gündeme getirildiğinden dolayı epey sordum soruşturdum bu durumu. sonuç olarak 'değişmek' dediğimiz şeyin bir yanılsamadan ibaret olduğunu gördüm. insanların 'değiştim' demesi aslında değişmek değil, gelişmek. ancak mizaca yani yaradılış itibariyle var olan birtakım özelliklerin değişemeyeceğine, değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğine de kani oldum. örneğin; kıskançlık. kıskanç olan bir insana 'artık kıskanmak yok, bu durumu değiştir' demek, boş işten ibarettir. bunun yanı sıra 'giyim tarzın hoş değil, değiştir' demek, olabilitesi olan bir değişme şeklidir. bu gayri mizacı, esnetilebilir bir durumdur.

    geliştirilme durumu da değişme durumuna paralel özellikler gösterir. dışardan 'değişme' gibi dursa da aslında zayıf olan bir yetinin güçlendirilme durumundan başka bir şey değildir. 'çok iyi konuşamıyorsun, kelimeleri yutarak konuşma' dediğimiz kişinin eğitimle bu durumu geliştirmesi pekala mümkündür. yukarıdaki durumla kıyaslayacak olursak, eğitimle bireyin kıskançlık dürtülerinin terbiye edilmesi kanımca mümkün değildir. sadece bu özellikleri gösterme ve gizleme durumunda değişiklikler mümkün olabilir.

    toparlayalım: değişmek ve gelişmek farklı şeylerdir. değişmesi imkansız olan şeyler olmakla beraber, değişmenin mümkün olduğu durumlar da vardır.