1. bir sağlık sorunu. konunun uzmanı değilim ama bu zımbırtı bende var. elimden geldiğince anlatayım, bilen arkadaşlar da düzeltsinler, katkıda bulunsunlar. maksat bilinçlendirme.

    şimdi insülin kandaki şekerin hücrelere girişini sağlayan hormon. normalde bir birim şekerin hücrelere girebilmesi için x kadar insülin gerekiyorsa, bu rahatsızlığın sahibi kişilerde derecesine bağlı olarak 3-4-5x gerekiyor. ucu diyabet zaten, şeker hastalığı yani.

    kana alınan şekeri aktif kullanamadığın için halsizlik oluyor haliyle.(belirti 1) bu halsizlik dikkat dağınıklığı, ani uyku bastırması şeklinde de tezahür edebilir.

    aynı şekilde hücreye alınmayan şeker yağa dönüştürüldüğü için kilo artışına da sebep oluyor. (belirti 2:kiloda artış) işin kötüsü bu rahatsızlık kilo vermenin önündeki ciddi bir de engel. yani kilo artışı insülin direncini tetikliyor, insülin direnci kilo vermeyi zorlaştırıyor, böyle böyle birbirlerinin sırtını kaşıyıp duruyorlar. mümkünse o kısır döngüye hiç girmiceksin.girmiş bulunduysan da bir şekilde kırmak lazım.

    herkeste oluyor mu bilmiyorum ama bende genetik faktörler de etkili olduğu için ve küçük yaştan itibaren kilolu olduğum için boyun etrafında kararmalar da mevcut. bunlar da insülin direncinin bir sonucu. (belirti 3)

    ben bu kadar yazmış olayım. gerisini profesyonel arkadaşlar getirsin.
  2. kalifiye bir menü ile beslendikten sonra 2 saat içinde acıkma belirtileri başlıyorsa insülin direnci vardır bunu kırmak için ucuz karb'lar hayattan çıkarılmalı onun yerine protein ve zeytinyağlılara ve salatalara yüklenmeli. bu şekilde kalifiye menülerle tokluk süresinin 6-7 saatlere çıkarırsanız insülin direncini kırarsınız ama kolay değil bu bir süreç gerektirir. dahiliye yada endokrin uzmanına muayene olmalı. insülin direncini kırmak için slogan şu olmalı;

    kalifiye menülerle kaliteli tokluk

    amaç doymak değil beslenmek
  3. homa ile ır hesaplanarak değerlendirilir.
    hesap 12 saatlik bir açlıktan sonra alınan açlık kan glikoz düzeyi ve açlık kan insülin düzeyi çarpımının 405 sabitine bölünmesiyle elde edilir.

    homa ır=açlık glikozxaçlık insülin/405

    sonuç 2.5 in üstünde ise insülin direnciniz var demektir. kolay kilo alır ama zor kilo verirsiniz.
  4. yaşam alanını tümüyle değiştirmek gerekiyor. öncelikle bağımlı olduğunuzu, diğer bağımlılık yapan maddelerde olduğu gibi kabul etmenizi önemli. çünkü farkında olmadan şeker ve karbonhidrat bağımlısı bir birey oluyorsunuz. insülin kan seviyesinde olması gerekenden yüksek ise bunun başka bir açıklaması olamaz. markete gidince sürekli kendiniz ile savaş halinde olmanız mümkün. paketli gıdalar uzak durulması gereken birinci ürünlerden.. tüketim alışkanlıklarını değiştirip yeme içme düzeni ile halledilebilir ama bunun için adım atmak öyle kolay değil.. aşırı kiloya ulaşmış insanların pek çoğunda olan şey de tam da bu aslında.. düzensizlikleri ve nasıl tükettiğin farkında olmama hareketsiz bir yaşama davetiye çıkarıyor. sonrası kısır bir döngü..
  5. bence ileriki birkaç sene içinde ciddi anlamda artiş olacak sağlik problemi