1. öncelikle dün yazmış olduğum şu yorumu okuyunuz. okuduysanız şu soruları cevaplayın lütfen. yazıyı okuyunca ne hissettiniz? kaynağına baktınız mı? kaynağa baktıktan sonra ne hissettiniz?

    aslında bu yazıyı birkaç haftadır yazmak istiyordum. yazmadan önce yazıyı biraz daha çekici hale getirmek için yukarıdaki tepki ölçeri yaptım. mesaj olarak geri dönüş yapılmasa da çoğu yazarın kaynağa baktığını gördüm. peki ya kaynak koymasaydım?

    işte işler burada ilginçleşiyor. kaynak olmasaydı bu yorum büyük ihtimal deby de ilk 5 te idi. bunu biliyorum çünkü geçmişte buna benzer bir şey yaptım.

    bu yorumun ve buna benzerlerinin inandırıcı olmasının nedeni kullanılan dil. dil olayı ne kadar gerçek gibi anlatırsa, okuyucu bu duruma o kadar inanır.

    bunu yapan sektörler var artık. yalan habercilik, kaynağı olmayan bilgiler. birde afilli bir resim koyduğunuz zaman yaptığınız şey internette hızla yayılmaya başlayacaktır. bir süre sonra siz bile inanabilirsiniz.

    mesela bazı bilgilerde kaynak belirtilsede bir çember şeklinde belirtilir. ne demek istiyorum? benim 3 farklı sitem/sayfam var. üçünde de eş zamanlı olarak dün yazdığım şu yorumu yazsam. kaynak olarakta x sayfasından y sayfasını, y sayfasından z sayfasını ve z sayfasından da x sayfasını göstersem. insanların yapacağı şey ilk kaynağa tıklayıp bilginin doğru olduğuna inanmak olacaktır.

    bu yorumu neden yazıyorum? sadece bilgilenin diye. bunu arkadaş çevremde de denedim ama bana inanmak istemediler. hala türkiye de 100 tane atom bombası olduğunu ama şifrelerini bilmediğimiz için atom bombalarını kullanamadığımızı, 2023 te lozan anlaşmasının bitmesiyle bor çıkartıp dünya nın en zengin ülkesi olacağımıza inanıyorlar.

    bir bilgide kaynak belirtilmediyse yapıcağınız tek şey anahtar kelimeleri google da aratmak. dün yazdığım yorumda anahtar kelime talahuma kabilesi idi. internette bunu aratsaydınız karşınıza hiçbir şey çıkacaktı.

    neyse sözü uzatmayayım fazla. anafikri anladınız artık. mesela bu yorum muhtemelen yarın beğenilmeyen listesine girecek. çünkü insanları kandırmak onların pek hoşuna gitmez. buda farklı bir yorumun hikayesi diyerek o güzel atıma binip gideyim.
  2. teknik temelleri 1960'larda university of california los angeles'ta yapılan çalışmalar neticesinde atılmıştır.bugün evlerde günlük işlerde kullandığımız world wide web ise 1989 yılında bugün adından sıkça söz ettiren isviçre'deki bilimsel araştırma merkezi cern'de icat edilmiştir.benim açımdan gelmiş geçmiş en değerli icattır.
  3. başlarda içerik paylaşımı, askeri istihbarat, verinin kolay aktarımı, bilimsel gelişmelere hız kazandırması vb. gibi sebeplerle icat edilip ona göre tasarlanmış.

    günümüzde ise karşı cinse yürüme aracı olarak kullanılıyor.

    sonunu görecek kadar uzun yaşamasaydın keşke internet...
  4. bilgisayarları birbirine bağlayan, çok protokollü ağın adıdır. geçmişi 1950'lere dayanır. bugün kullandığımız haber alma kanalları, sosyal medya, eğlence platformları bu ağ üzerine kurulur.
  5. hem hazine hem çöplük.aynı dünya gibi.
    bir yanda alabildiğine güzellik,bilgi birikimi diğer yanda akla gelmeyecek rezalet,kötülük,iğrençlik,aynı dünya gibi.
    ancak insanlık tarihine etkileri (hem olumlu,hem olumsuz) henüz bir çok kişi tarafından anlaşılamamış,belkide çok daha ilerideki günlerde anlaşılabilecek olan icat.
    önümüzdeki yıllarda internetin asıl büyük sorunu insanların gerçekten aradıklarına ulaşamamaları olacak. iyi veya kötü bu kadar verinin depolandığı ve her geçen gün bu verinin katlanarak arttığı üstelik güvenliğin gittikçe önem kazanacağı düşünülünce aranan nitelikli ve güvenli bilgiye ulaşmak (yazılım anlamında buna kolay bir yol bulunabilir mi bilmiyorum) gittikçe zorlaşacak.


    edit: son paragraf eklendi.
  6. insan olsa çıldırırdı.
  7. insanların anonim takıldığı dönemin bitmesinden sonra doğasını kaybettiğini düşündüğüm ortam.
  8. ankara patlamalarından sonra yavaşlayan şey.
  9. eğer bünyesinde yer alan çoğu siteye ciddi ciddi gerçek isimlerimizle yazma zorunluluğu bulunsa kimsenin trollük yapmaya cesaret bulamayacağı ortamdır.

    özgüveni eksiklerin imparator özgüvenine sahip olduğu bir ortamdır.

    şahsımın tek sevdiği yönü ise kafamı boşaltmamı sağlıyor oluşu ve diğer insanların benim bu kafamdan boşalan fikirlere feedback vermesidir. öteki türlü boşaltsan bile pek işe yaramıyor çünkü.