1. her canlı bombanın arkasında dini bir neden olduğunu düşünmüyorum. bu tamamen eylemi yapanların amacıyla ilgili. dini bir örgütsen dini kullanırsın, başka amacın varsa o amaca uygun şeyleri kullanırsın. galiba bu dinle ilişkilendirme meselesi yıllarıdr izlediğimiz, okuduğumuz haberlerden gelen bir şartlanma.
  2. iradesizlestirilmis bireye yapilan tutarli ve dolayli telkinler sonucu bireylerin vardigi noktadir.
    sureç basitce şöyle işler. iradesi zayiflastirilmis kisiler bir gruba dahil edilir ve bu grupta, görece saygideger konuma getirilir. grup tarafindan,herhangi bir deger ( fenerbahçe sevgisi örneğin ) sistematik olarak yüceltilir. bu erek uğruna fedakarane tavirlar göstermiş kisiler sistematik olarak anilarak zayif irade'nin bu yönde gelisimi tesvik edilir.
    günun sonunda, zayif irade bir feda eylemcisi psikolojisine bürunür ve iradesini ortaya koymak saikiyle bu tür eylemlere gönüllü olur.
    canli bomba halinde tezahür edenleri gerektiği zaman desteklenerek eyleme geçirilir.
    bu tür yönlendirmelere kesin çözüm ancak toplumsal dönüşümle sağlanabilir. toplumu oluşturan bireylerin iradelerini kiracak ve onlara tamamen ezilmiş olarak hissettirecek politikalar yerine birtakim yaşam alanlari birakmak en doğrusudur.
    köşeye sikismislik hissi kisileri bu tür spekülatif gruplara itmektedir. son savunmayi yapma dürtüsüdür bu tarz bir psikolojinin itici gücü.
    ornegin andreas breivik. kendini yalniz ve kabul görmeyen olarak hissediyor. bu durum üzerinde baski olusturuyor ve nihai bir eylem yapma sonucuna variyor. gerekli sosyal destegi internet uzerinden saglayarak kendi lojistigini sagliyor ve eyleme geciyor. bu kisinin örneginde bile, dusunceleri ne kadar sagliksiz da olsa, kendisini toplumana ait hissetmemesi ve iradesinin yok saylimasi durumu ölümcül bir yola sokabiliyor. he bu din olmus milliyet olmus fenerbahçe'nin buyuklugu olmus fark etmez. fikirleri ve iradesi yaşam alani bulamiyorsa sonuc budur.

    sizin icin gerekli sartlar meydana geldiginde, hele bir de sosyal bir cevre tarafindan desteklendiginizde, ne kadar hizli bir sekilde bu konuma gelebileceginizi tahmin bile edemezsiniz.
    (bkz: zaman kötü kolla götü)
    t
  3. yürek yemiş ama vicdan yiyememiş insanımsı.yaratık, ucube.
  4. fakirlerin f-16 sidir.
  5. neden sevgiyi, fedakarlığı ahirete bağlama alışkanlığı içinde olanlar var bende bunu anlamıyorum. yargıların sorgulanmasına ise sonuna kadar katılıyorum.
    evrim denen süreklilik içerisinde ahiret denen dinsel tanıma, ölüm sonrası dirilişe inanmayan bir annenin mesela evrimsel olarak kendinin devamı olarak kabul ettiği çocuğunun yaşamı için kendi yaşamından vazgeçmesini de bu bağlamda sorgulamak gerekir ki bence sorgulanması çok saçmadır!

    peşin edit:
    iş bu girdi canlı bomba olanları haklı göstermek, eylemlerine mantıklı bir gerekçe bulmak maksadıyla girilmemiştir.
    olayı irdelerken bütün kararlarımızı bazen bilinçli, bazen bilinçsiz olarak fayda mahsur analizi yaparak, bunu yaparkende soyumuzun devamını hesaba katarak verdiğimizi düşünmeliyiz. olayı dinsel bakış açısı ile daraltmak yerine motivasyon açısından bakmalı.
    dinsel anlamda ise haşhaşilerde hasan sabbah'ın genel çerçevede "fedai" denen kişilerin motivasyonunu artırmak için "benden öncekiler -peyamberler- cennetten sadece söz ettiler, ben olayı bir çıt yukarı taşıyıp cenneti muritlerime göstermeliyim" yolunu benimsemesi ise yine bu konu ile ilgili incelenmeli. sonuçta insanlık için olmasada haşhaşiler olarak başarı sağlamış bir hareket tarzı.

    edit: imla
    h2o
  6. intihar bombacıları; özellikle ergen, kendini kanıtlama çabası içerisin de bulunan, değer görmeyi, sevildiğini hissetmek isteyen insanlar tarafından seçilmektedir. eğer gençlerin bu istekleri, aileleri ve çevreleri tarafından dikkate alınmazsa, genç dışlanma hissi yaşıyor ve bu durum da terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürüyor. örgütler gençlerin zaaflarını bilir, onların daha önce görmedikleri saygı ve sevgiyi yaşamalarını sağlarlar.

    örgüt gençleri bu şekilde pohpohlarken, gençler de örgütün düşüncelerine biat eder. fedakarlıklar karşılıklı olmaya başlar. artık intihar bombacısının, kandırıldığı örgüt adına eylemleri yapma zamanı gelir.

    eylemlerin yapılması için örgüt dini de sonuna kadar kullanır. islam da kendini feda etmenin caiz olduğu, cennette olacağı ve ödüllendirileceği sıkça anlatılır. gence daha önce ki intihar bombacıları da anlatılır, övülür ve yüceltilir.

    bir de intihar bombacısının, kendisi olduğunu söylemeden kandırılanlar var. onda da sistem şu şekilde işliyor. görevi bombayı başka birine teslim etmek. aslında örgüt onları takip ediyor ve istedikleri noktaya getirdiklerinde patlatıyorlar.

    işte bunlar hep psikoloji.
    ozumm
  7. kendini patlatmadan önce etrafındaki insanların gözlerinin içine bakıp onlarında hayatlarını ellerinden alacağını bilerek yinede bu eylemi gerçekleştirebilen zalim yaratık.
  8. ait hissettiği örgütle ya da dinle bütünleşerek benliğine yabancılaşan kişilerdir. loser tipler olduklarından hayatlarında belki de ilk defa "dişe dokunur" bi iş yapacaklarına inanarak bu motivasyonu yakalalıyor olabilirler. kahramanlık ya da şehitlik mertebesine erişme arzusu ve yüce bir değer uğruna can verdiğine inandırılmaları pimi çekmelerini kolaylaştıran unsurlardandır.
  9. 19-24 yaş arasında, fakirlik sınırında yaşayan, ailesi ile iletişimi olmayan veya ailesini kaybetmiş, daha önce aşağılanmışlık hissi oluşturacak tramvalar yaşayan kişiler en uygun profildir.
  10. 1982'den günümüze kadar ideolojik temelli intihar saldırısı gerçekleştiren örügütlerin sayısı 15'tir. bunların sadece 2 tanesi islami örgüt değildir. bunların birisi pkk diğeri ise sri lankalı tamil kaplanlarıdır.