1. merak. düpedüz merak. gerçekten meraklı bir insanın intihar edebileceğini sanmıyorum. ölümü zaten deneyimleyeceksin, fakat yarını deneyimlemek için yaşaman gerekiyor. merak kediyi öldürür azizim, insanı da intihardan alıkoyar.
  2. tek olan şeyleri seviyorum ve bir daha gelmiceği için olabildiğince değerlendirmeye çalışıyorum.
    zor duruma düşebilirsiniz,kaçışı olmayan yollara girebilir,dibe vurabilirsiniz.
    bu çok iyi.
    çünkü dibi görmüşseniz korkunuz kalmamıştır.
    kendinize bambaşka bir hayat kurmayı düşünün.
    yani herkese tek verilen şey size ikinciye sunuluyor demek bu.
    şanslı olduğunuzu daha nasıl anlatayım ?
  3. nasreddin hoca'nın kadılık yaptığı dönemde bir komşusu çıkagelmiş, yan komşusundan dert yanmış, uzun uzun anlatmış şikayetini, hoca dinlemiş kararını vermiş "sen haklısın"

    sonra o gitmiş öbürü gelmiş bu sefer de o önceki gelen komşusundan dert yanmış, o da bana böyle yaptı şöyle yaptı demiş uzun uzun anlatmış. hoca dinedikten sonra kararını vermiş: "sen haklısın"

    bunlara şahit olan hocanın karısı gelmiş; "o geldi anlattı anlattı haklısın dedin gönderdin, öbürü geldi o da anlattı anlattı ona da haklısın dedin gönderdin. yahu sen ne biçim kadısın? hoca da dönmüş; hanım demiş, "sen de haklısın"

    bizim tartışma da bu hikayeye döndü, sanırım en önemli sebep intihar etmek için bir sebep bulamamak.
    abi
  4. insanın içindeki yaşama içgüdüsüdür. yaşama ve çoğalma içgüdüsü tüm canlılarda olduğu için bizi intihara sürüklemeyen büyük unsurdur bu yaşama içgüdüsü.
  5. okuduğum bir kitapta intihar etmeyi yüceltmişti. bunuda insanın ölüm şeklini kendisi seçebilmesine dayandırmıştı. aslında haklı. hangimiz nasıl öleceğimizi biliyor muyuz. hayır. insanın kendi seçmesi çok mantıklı bana göre.
    ama dünya hayatına son vereceğin kadar kötü değil. hala uzakta da olsa bir yerlerde umut var, iyilik var, mutluluk var. ne için geldik bu dünyaya? her duyguyu tatmak yaşamak için değil mi. o an üzülmen gerekiyorsa üzül içinden gülmek geliyorsa gül somurtmak istiyorsan otur somurt. ama şunu unutma hayatın ve sen hiçbir şeyden hiç kimseden daha değerli değilsiniz.
  6. intihar etmemek için bir neden araman.
  7. umuttur o umut. umut olmasa duramazsın.
    vagus
  8. cioaran'ın yorumuyla : " sadece,canım isteyince ölmek elimde olduğu için yaşıyorum: intihar fikri olmasa, kendimi çoktan öldürmüş olurdum. " dur sebebi.
  9. bilinmezlik ve merak

    acaba yarın ne olacak, bundan 5 yıl sonra nasıl biri olacağım, çocuğum nasıl olacak, ben nasıl bir baba ve eş olacağım. gibi gelecek hayatın bilinmezliği ve insanın içine işlemiş merak duygusu.
  10. murat kekilinin bir şarkısı sayesinde, herkesi öldüren adam beni yaşattı :)) hayatta her şeyin boş olduğuna inandığım, dünyaya sığamadığım, ağlama yetimi bile yitirdiğim ve çözüm de bulamadığım, yaşamakla kendimi yorduğumu düşündüğüm bir dönemde, çalma listemde sıra ona geldi :


    dünyanın bir sonu var
    iyisi var var kötüsü var
    karagözlüm ölesim var
    inadına lan yaşşa dedi
    yaşşa dedi yar yar

    ben de inadına yaşamaya karar verdim :) sonra her şeyi güzel de oldu...

    dokulması gereken bazı küçük noktalar var hayatta, çok da uzakta değiller aslında