1. özel hayatinizla ilgili bilgi vermemeye özen gösterin.
    is arkadaslariyla geyik muhabbetinden fazlasina girmek her zaman risklidir. simdi can ciger olsaniz bile terfi gibi konular gündeme geldiginde herkes birbirini cok rahat satar (siz satmayin tabi).

    giyim kusama önem verin, sık olun.
    burda bahsedilen (kadinlar icin) apartman topuk ayakkabilar degil.

    cogu alanda, sadece yaptiginiz isin kalitesi degil; bunu ne kadar gösterdiginiz de önemlidir. mütevazi davranmayin, yeri geldiginde kendi reklaminizi yapin ^:abartmadan^.

    terfi etmek istediginiz pozisyon neyse oymus gibi davranin. siz inaninca sacma sekilde cevredekiler de inaniyor.

    mümkün mertebe baskalarinin dedikodusunu yapmamaya özen gösterin. kisiler hakkinda yanilabilirsiniz, düsünceleriniz degisebilir. uzun vadede pisman olabilirsiniz.

    kendinizi sevdirmek amacli baskalarinin isini üstlenmeyin, ezik davranmayin.

    calistiginiz isten memnun diilseniz, bir seneye tamamlamadan baska is bulmadan istifa etmeyin. ama hepten alan/sektör degistirmeyi düsünüyorsaniz acil olarak harekete gecin. bir kac yil calistiktan sonra baska bir alanda `yeni baslayan` olmak istemeyebilirsiniz.

    para konusmaktan cekinmeyin. terfi etmeniz/zam almaniz gerektigini düsündügünüzde talepkar olun. istemeden kimseye bir sey vermiyorlar.

    her sirketin kendine özgü yapisi ve isleyisi ^:aile gibi^ vardir. dogru zamanda dogru adimi atmak icin iyi bir gözlemci olmaya calisin.
    kimse
  2. kesinlikle cok kasmayin. gereginden fazla ciddiye alip idealist olur, canla basla calisirsaniz cok degil 1-2 senenin sonunda turkiyede islerin farkli oldugunu gorerek tukenebilir ve calisma azminizi kaybedebilirsiniz.
  3. istifa edin. zira yeryüzündeki en iğrenç zorunluluktur kendisi.
    "çalışmadık, çalışmayız ey ateş dalgalar"
  4. öncelikle kimse annesinin karnından öğrenip işe başlamıyor. herkesin acemilik evresi var. rezil olacağım diye hata yapmaktan ve soru sormaktan çekinmeyin.
    ha bir de ilk işiniz ise eğer saçma şaka yapanlar olacaktır. şakalara karşı uyanık olun.
    bisou
  5. basmakalıp tavsiyelere aldırış etmeyin, bu başlık altında yazılan tüm yorumları unutun.
  6. kendi isinizi yapin. isterseniz pazarda limon satin, ama su korkunc sistemin icine girmeyin, cikamiyorsunuz sonra..
    nasil mi?
    once ilk maaslarinizla kenara koseye biraz tl/altin/dolar/euro koymaya basliyorsunuz. sonra bu paralar batiyor, ulan bunlari daha buyuk biseye yatirayim, ev/araba vs alayim diyorsunuz ve tataaa alin size 10 yillik kredi.. iste ondan sonra yiyorsa istifa edin.. 10 yildan sonra da coluk cocuk es ev araba derken batma ihtimalli isinizi kuramiyor, risk alamiyor , hayallerinizin pesinden gidemiyorsunuz.
    nereden mi biliyorum, ben yaptim oyle bi esseklik de ondan.. siz yapmayin diye diyorum ey genclik..
    gidin organik tarim yapin, tavuk filan besleyin, bosverin su kapitalist kole ticaretlerini.. bi halt olmuyorsunuz inanin..
  7. iş hayatına yeni girmiş arkadaşlara şunu belirtmek isterim ki, her zaman, şartlar neyi gösterirse göstersin, hiç bir koşulda dürüstlükten taviz vermeyin ve iyi niyetle işinizi takip edin.

    5 yıllık çalışma hayatımı doldurdum, lütfen ukalalık olarak görmeyin ancak 10 yıllık tecrübeye sahip meslektaşlarımdan hem maddi olarak hem de konum olarak daha iyi yerdeyim. ne onlardan daha fazla eğitim aldım ne dayı/amca/akraba/tanıdık sayesinde bir yerlere geldim.

    efendilik ve dürüstlük her zaman ayak oyunlarını, yalakalığı, iş arkadaşlarının açığından faydalanmaya çalışmayı yenmiştir, yenecektir.

    çoğunluk size başarılar dilemiş, ben onun yerine huzur dileyeceğim çünkü başarı ve bunun getireceği tatmin görecelidir. başarının değil huzurun peşinde koşarak geçen bir çalışma hayatı dilerim. mutluluklar.
  8. 1) bir kişiyle bir yerde yalnız kalmayın. kalmak zorunda kalırsanız bulunduğunuz yerin kapısı mutlaka açık kalsın.
    2) kimsenin arkasından konuşmayın.
    3) patron ya da müdür hakkında kesinlikle eleştride bulunmayın.
    4) iş arkadaşlarınızla yalnız kaldığınızda, orada olmayan birini çekiştiriyorlarsa, bir bahane ile orada ayrılın. siz konuşmasanız bile orada olduğunuz için suç mutlaka size kalır.
    5) çayınızı kahvenizi kendiniz alın. kesinlikle başkasından istemeyin.
    6) sizli bizli mesafeyi her zaman herkesle koruyun. samimiyetten uzak durun.
    7) özel hayatınız hakkında sorarlarsa yuvarlak ve basit cevaplar verin. kesinlikle detaylardan bahsetmeyin. çünkü özel hayatınız ilerde kullanılacaktır.
    8) eğer birisi size durduk yere iyilik ediyorsa, o kişiye karşı mutlaka gardınızı alın. bunun üç sebebi vardır, ya sizi ilerde kullanmayı düşünüyordur, y bir suçundan dolayı arkadaş ortamında sevilmeyen bir kişidir, sizi de yanına çekmek istiyordur ya da cinsel açıdan size ilgi duyuyordur. eğer size durduk yere bir şeyler veriyorsa nazikçe reddedin , bir mekanda sizin yerinize hesabı ödüyorsa, bir şekilde ödeşin ve ücretini verin. çünkü size verdiklerini mutlaka bir gün fazlasıyla almayı planlıyordur.
    9) ilk haftalarda ya da aylarda size mutlaka bir pis şaka yaparlar. bu durumda kesinlikle resmiyetten şaşmayın, size gelen paketlere ya da kağıtlara mesafeli olun, mutlaka kaynağını araştırın. mesela patrondan şöyle bir emir geldi, artık şöyle yapacağız derlerse, onu mutlaka patrona doğrulatın.
    10) aldığınız verdiğiniz herşeyin hesabını tutun. eğer resmi bir kurumda iseniz, kağıtsız evraksız iş yapmayın. yaptığınız her işin de kağıt ve evraklarını saklayın.
    11) bilgisayarınıza şifre koyun. çekmecenizi kilitli tutun.
    12) iş arkadaşlarınızın eline malzeme vermeyin. mesela herkes geç geliyor diye siz de geç gelmeyin. ya da mesai saatlerinde telefonla saatlerce konuşmayın.
    13) müdürün ya da patronun yanına sık girip çıkan tiplere dikkat edin. en tehlikelileri onlardır. onların yanında çok konuşmamaya bakın.
    14) iş yerinize özel hayatınızdan birşeyler getirmeyin. mesela aile fotoğrafı ya da akşamki maç için spor ayakkabı gibi.
    15) çok konuşmayın. itici olun ama cıvık olmayın.
    16) siyasete kesinlikle girmeyin. çok hassas bir dönemdeyiz. hiç bir şey hakkında yorum yapmayın. akşamki haberleri izlemediniz, hastaydınız, haberiniz yok.
    17) ilk ay boyunca, insanları gözlemleyin ve işler nasıl yürüyor öğrenin. size kimse iş öğretmez.
    18) sizden alt mertebede ya da aynı mertebede olduğu halde, şirket ya da kurumda size emir vermeye kalkan ya da sizi ezmeye çalışan olabilir. bu tiplerle kavga durumuna geçmemeye çalışın ama emirlerini de yerine getirmeyin. yani mümkün mertebe uzak durmaya çalışın, makul bahanelerle başınızdan savın.
  9. çok çalışanın yerini değiştirmezler. terfi ettirilmez, yönetici yapılmaz. bunu bil de sonra üzülme çok çalış yine.
  10. üniversite 4. sınıf öğrencisi ve tahmin edeceğiniz üzere zaman zaman çalışan birisi olarak, iş hayatında derinlemesine bir tecrübeye sahip olmasamda benim de katkıda bulunmak istediğim başlık.

    1- işe yeni başlamış birisi olarak herşeyi biliyor olma ihtimaliniz maalesef yok. bu yüzden işi öğrenme konusunda istekli olduğunuzu abartı bir pozisyon almadan gösterin.

    2- bildiğiniz ve bilmediğiniz herşeyi insanların gözüne sokmayın. akıllı hareket edin ve bildiklerinizi zamanla onlar görsün. bu size olan ilgiyi kademeli olarak arttıracaktır.

    3- yardımsever olun. size kötü bir üslupla yaklaşanlara dahi yardım etmeye çalışın. tabiki bunun bir sınırı olacaktır ve sınırı aşanlara ters tepki vermeyin, çizginizi koruyun ve görmemezlikten gelin. kafaya takarsanız dert edersiniz ve dert ederseniz içinde bulunmak istemediğiniz bir psikolojiye girersiniz. onunla ileride bir sorun yaşarsanız kendinizi savunabilecek durumunuz olsun.

    4- onlar sizin iş arkadaşlarınız. fazla samimiyet emin olun ileriki zamanlarda size negatif bir şekilde yansıyacaktır.

    5- işinizi yapın. yarıda bırakmayın. zamanında yaparsanız hem üstlerinizin sizin adınıza insiyatif kullanmasına sebep olursunuz hem de iş yerindeyken kendinize ayıracak zaman yaratmış olursunuz.

    6- sizi ezmeye çalışanlar olacaktır. ast-üst olsun kimseye böyle bir fırsat tanımayın. sinirlerinize sahip çıkın, metanetli olun. 3. madde burada da geçerlidir, unutmayın.

    7- saygınızı ve iyi niyetinizi yitirmeyin. insanlar size güvensinler. dürüst olun. iş yerinde problem yaşamama gibi bir ihtimaliniz yok. problem yaşadığınızda siz söylemeden sizin yanınızda olacak, sizi destekleyecek insanlara ihtiyacınız olacak. buna izin verin.

    8- kesinlikle yalakalık yapmayın. birşey mi başardınız evet bunu üstlerinize sakin bir tavırla gösterin, taktir alın. ama bunu iş arkadaşlarınızın gözüne sokmayın. iş arkadaşlarınızı kıskandırmayın ki size cephe almasınlar.

    9- aranızdaki en iyi ilişkiyi sizden bir üst pozisyondaki insanla kurun. başınız sıkışırsa size o yardım edecek unutmayın. ve bir ihtiyacınız olduğunda ilk ona gidin ama üslubunuza dikkat edin.

    10- işinizi severek yapın. sevmiyorsanız istifa edin. istifa etmeden önce gerekli hazırlıkları yapın. kimseye yada hiçbir işe muhtaç değilsiniz unutmayın, kendinizi o pskolojiye sokmayın. mutlu değilseniz -mış gibi yapmayın.
    gngrd