1. sayılarla, oranlarla, genellemelerle, kesitsellemelerle uğraşan bilim dalı. öğrenmesi zor, uygulaması daha zordur. çoğu insanın istatistikle ilk tanışması tez zamanına denk gelir. çok kullanılan istatistik programı spss ile insanı hayatından bezdirir, doğduğuna pişman ettirir.
  2. gelişmiş ülkelerde çok büyük öneme sahip bir bilimdir.ülkemizde hala yeterince değer verilmiyor.yabancı yada yabancı ortaklı şirketlerin eleman alımında önemli bir kriter.eğer üniversitelerde okuduğunuz bölümde dersi veriliyorsa sevin o dersi önemseyin.zordur ama artısı çoktur.kursları her yerde bulunmaz ve çok pahalıdır.
  3. "bilim bir plajdaki tüm çakıl taşlarının ortalama büyüklüğünü hesaplayabilir, ama, belki de o plajda, o büyüklükte tek bir taş bile yoktur." c. g. jung
    she
  4. aslında hepimiz birer istatistiğiz. gözümüz mavi olabilir, gözlüklü olabiliriz, üniversite mezunu veya okuma yazma bilmeyebiliriz. bunların hepsi bizi birer istatistik yapar. ölsek bile bu istatistiklerden çıkamayız. x hastalığından ölürüz istatistik oluruz.

    bizler aslında insan değiliz birer istatistiğiz. diğer insanlarda bizim için istatistik.

    istatistik dışına çıkmak imkansız. ismimizi dünyanın duyması bile bizi bir insan yapmaz. mesela a ülkesinin cumhurbaşkanı diktatör olarak görülüyorsa diktatörler arasındaki istatistikte yerini almıştır. veya çok ünlü bir film yıldızı mavi gözlü ise mavi gözlülerin ünlü olma istatistiğine girmiştir bile.

    bizler bu dünya ya yaşamak için değil, istatistik olmak için gelmişiz.
  5. türkçeye istatistik olarak döndürülmüş olan kelimenin orjinali statistics olup "state" kelimesiyle etimolojik olarak bağlantısı vardır.

    yani yeni dünyanın devlet ve yönetim mekanizmasının içinde istatistik çok önemlidir, nitekim bir devletin ne kadar büyük bir devlet olduğunu anlayabilmek için verdiği istatistiklere bakılabilir. istatistik bilgisi verirkenki başarısı ve bu bilgilerin detaylı oluşu o devletin büyüklüğüyle, yönetimin (bürokratik olarak) başarısıyla orantılıdır.

    kısaca günümüzde devlet demek istatistik demektir. istatistik bilgisi ne kadar çeşitli ve doğruysa devletin de yönetimi o kadar doğru ve başarılıdır.

    türkiyenin en fiyasko devlet kurumu olan tüik göz önüne alınırsa gerçek çerçeve ortaya çıkar. bu konuda en başarılı olanlar kimdir derseniz, an itibariyle rakipsiz olarak abd. diğer tüm ülkeler aşağı yukarı aynı başarı düzeyinde. yani an itibariyle "devlet" denebilecek tek devlet amerika birleşik devletleridir.
  6. bireyleri ve kitleleri kandirmak aldatmak icin kolayca kullanilabilen bilim. hicbir sekilde yalan soylemeden sadece istatistiksel bir veriyi farkli sekilde ifade ederek, uygun olmayan bir grafik ile gostererek bir gercegi carpitabilir, oldugundan buyuk oldugundan onemsiz gosterebilirsiniz.
  7. bilim değildi benim zamanımda ama sonradan bilim yaptılarsa bilemeyeceğim, takip etmedim.

    ekleme: büyüyüp bilim olduysa da ne garip. uğraşarak, didine didine, çabalayarak, ıkına sıkına bilim oluyorsun. bir bilim için küçük düşürücü bir durum.

    ekleme-2: yazmışlar zaten. çünkü manipüle edilebilir ve kesinlik yoktur.