
Kimdir?
j. d. salinger (jerome david salinger) 1 ocak 1919da new yorkta doğdu. manhattanda, az sayıdaki söyleşilerinden birinde söylediği gibi, 1951de yayımlanan ve bugün bir modern-klasik sayılan tek romanı the catcher in the ryedaki holden caulfieldın çocukluğuna oldukça benzeyen bir çocukluk geçirdi. 1934-36 arası valley forge askeri akademisine, 1937-38 arası ursinus college ve new york üniversitesine gitti, 1939da üniversitesinde yazı derslerine katıldı. 1941-48 arasında colliers, esquire ve cosmopolitan gibi zamanın şık dergilerinde yirmi öykü yayımladı, ancak 1954ten beri bunların yeniden yayımlanmasına izin vermiyor. (yine de, 1974te korsan bir basım yapıldı)
-
kitap kapakları bile içerikleri gibi sade olan, yalın bir dili tercih etmiş olan münzevi yazar. favori yazarlarımdandır kendisi. -
salinger, amerikan edebiyatının en önemli yazarlarından birisidir. toplumun gösteriş meraklılığı ve materyalist yaklaşımını en iyi şekilde eleştirmiş ve yazdığı onca kitaba rağmen bu duruşunu bozmayarak asla kendini satmamıştır. kuzey amerika'da ünlülüğü bir rock star ölçüsünde olsa da zamanında, kendisini evine kapayıp toplumdan kısmen soyutlayarak ününün ve yaptıklarının değil, kitaplarının gündemde olmasını sağlamaya çalışmıştır. bu ünü sağıp, günümüz yazarlarının yaptığı gibi, kişisel zevkleri için kullanmamıştır.
çavdar tarlasında çocuklar, franny ve zooey, 9 öykü, yükseltin tavan kirişini ustalar ve seymour: bir giriş isimli kitaplarının yanında, 2016-2018 yılları arasında bir sürede çıkacak ölmeden önce yazdığı ama asla yayınlatmadığı kitaplar da vardır. glass ailesinin hikayesini derinleştirecek bir kaç kitap olduğundan da kişisel olarak eminim.
bu arada çok aşık olduğu sevgilisi, salinger 2. dünya savaşına gittiği sırada, onu charlie chaplin için terk etmiştir. sinemadan nefret etmesinin temel sebebinin de bu olduğunu düşünüyorum. -
(bkz: muz balığı için mükemmel bir gün - jerome david salinger) -
(bkz: üzüntü, muz kabuğu ve j.d. salinger)
dilimizdeki tek biyografisi yanılmıyorsam. -
kameralara düşmandır. ölümüne kadar her tür görüntü/video/fotoğraf/belgesel teklifini huysuz bir ihtiyar edasıyla reddetmiştir. markette alışveriş yaparken fotoğrafını çekenlerin üzerine yürümüşlüğü bile var. ayrıca kitaplarını çevirip basacak yayınevlerine kapak tasarımında son sözü söyleme şartı koşarmış. hiçbir kitabında adının yazıldığı punto, kitabın isminden daha büyük değildir. alengirli şekilli şüküllü kapaklara izin vermezmiş. böyle birtakım ufak sapıklıkların insanı. severiz.