1. jason curtis newsted,cliff burton'ın ölümünden sonra 40 bas gitarist arasında yapılan seçimleri 1986 senesinde kazanarak metallica grubundan grubu 2001 yılında kendi tavrıyla terk edene kadar 15 sene bas gitaristlik yapmıştır. metallica'nın en iyi sahne performansları bu adamla birlikte ortaya çıkmıştır. seçmelere katılması için gereken uçak biletini arkadaşları aralarında para toplayarak sağlamış,önceden cliff'i ağzı açık en önden izleyen jason,metallica seçmelerinde tabiri caizse döktürerek birbirinden yetenekli müzisyenlerin arasından sıyrılmıştır.

    kendisinin gruba seçilmesini sağlayan nedenler;

    - eski grubu flotsam and jetsam'deki yaratıcılığı ( ironiktir ki newsted'in yaratıcılığından yeterince faydalanılmamıştır )

    - cliff'e ait olan bütün bestelere hakim olması

    - sahne karizması

    grubu bırakmasındaki sebepler ;

    - dördüncü adam olarak görülmekten bıkması

    - bestelerine yer verilmemesi.
    ( örnek olarak my friend of misery parçasını enstrümantal olarak tasarlamasına karşın grubun söz yazması. and justice for all albümünde bas gitar duyulmaması )

    - yan projelere izin verilmemesi,james hetfield ve lars ulrich'in dayanılmaz tavırları.

    kendisi sahneye çok yakışan bir müzik insanıdır. whiplash,seek and destroy gibi artık klasikleşmiş parçalardaki vokaline bakarsanız belirtmek istediğimi anlayabilirsiniz. ayrıca kendine ait grubu newsted'teki performansı da izlemeye değerdir. dünyanın en iyi sahne insanlarından biri olan bu efsane,ozzy osbourne,pantera gibi değerlerle de çalmıştır.
    kg
  2. severiz kendisini. bu arada sağ kolu kırıldığında resim yapmaya başladığını ve rehabilitasyon sürecinden sonra sol eliyle bas gitar çalabiidiğini de belirtmek lazım. müziğe ciddi anlamda tutkun bir insan, maalesef egosu şişkin james ve lars tarafından hep üvey evlat muamelesi gördü o da yetmedi dalga geçildi. bu enstrüman işleri kafama dank etmeden öncesinde az izlemediydim canlı performanslarını, yeri ayrı o yüzden.
  3. sololarını izleyen insanlar bu abimizin penayla slap bass sesi çıkarabildiğini bilir.

    ayrıca back vocal için yaratılmış bir insandır. sesi çok güzel değildir, main vocalde sırıtır ama en iyi metal back vocali de kendisidir.

    kendine has tarzı ciddi anlamda taklit edilemeyecek bir tarzdır.

    metallicada iken grup içinde enstrümanına en hakim insan kendisiydi.

    edit 1: sahne performansı gruptaki kabarık egoluları bastırınca üstüne oynanmıştır.

    -aklıma geldikçe editleyip daha fazla bilgi ve öznel görüşlerimi ekleyeceğim.-
  4. Duygu dolu çalan, "newsted headbang'i" diye bambaşka bir kafa sallama stili yaratan, harika bir back vokal, harika bir basçıdır. Ayrıca şöyle de bir enerji fışkiyesidir:

    https://youtu.be/GZcZ2wA0e0g

    Adam yaptığı işe ve ritme o kadar odaklı ki, mikrofonu görünce bağırmaya başlıyor ama "seek and destroy" derrmişgibii çıkarıyor o "aaeeğğeo" sesini. Defalarca izlenesi video ya, james'in kollarını iki yana açıp "vat dıı.." diye soran gözlerle bakarak verdiği tepki falan. * unutursak yüreğimiz kurusun.