1. sun microsystems şirketi bünyesinde geliştirilen 1995'te piyasaya sürülen, şu anda dünyanın en popüler yazılım dili haline gelmiş yazılım dilidir. nesne yönelimli (object-oriented) olması en önemli özelliklerindendir. bir diğer önemli özelliği yazılan kodun her türlü işletim sisteminde çalışmasıdır. (vay anneannnesini sayın youserlar)

    piyasada çok fazla ide'si bulunmaktadır. bunlardan en ünlü olanlarından biri "eclipse"dir. (ben kullanmadım, fark ne bilmiyorum.)
  2. 18 mart 2014'de 8. sürümü yayınlanmış programlama dili. java 8 ile beraber gelen en çarpıcı özelliklerden birisi lamba calcılus ile fonksiyonel programlama özelliklerinin dile eklenmiş olmasıdır.
  3. alt tarafta işleri c ile yapan programlama dili. object oriented'ın keyfidir kendisi.
  4. nesnesel programanın gelişmiş halidir denebilir. çoğu büyük şirket pyhton,ajax ikilisini daha aktif kullanmaya başlamış olsada javanın nesnesel programlamaya bakışı bir devrimdir.java modern uygulamalarının altyapısını oluşturan en popüler dillerden biridir. java aynı zamanda akıllı telefonlar ve tabletler için yeni android uygulamalarını geliştirmek için temel dildir.ancak son 2 yıldır google'ın kendi yazılım dilini geliştiriyor olması ,android programındaki etkisinin azalacağını düşündürmektedir. hali hazırda türkiyede en fazla aranan yazılım dilidir.
  5. java projesi, james gosling ve ekibi tarafından 1992 civarında sun laboratuvarlarında c++ üzerinde çalışmalar yapılırken yeni bir dil ve runtime olarak hayatına başladı. ilginç bir bilgi olarak james projeye ilk başta penceresinin önündeki meşe ağcından dolayı oak adını vermişti. ancak daha sonra oak adında bir bilgisayar şirketi olduğu ortaya çıkınca bu ad rafa kalktı. efsaneye göre bunu tartışmak için civardaki bir kafeye oturan grup java ismini bulur. kafenin adı ise cafe babe'dir. (bkz: 0xcafebabe)
    ayrıca (bkz: effective java) (bkz: joshua bloch)
    admin
  6. mottosu "write once, run anywhere (everywhere)" olan programlama dili
  7. android tabanli uygulamalarin bel kemigini olusturan yazilim dili.
  8. c, c++ gibi diller yazdığınız kodu direkt olarak bilgisayarin anlayabileceği 1ler ve 0lara dönüştürür. bu dönüştürülen kodlar her bilgisayarda aynı şekilde çalışmaya bilir ki buda programda sorun oluşmasını sağlayabilir. java ise yazdığınız kodları once kendi içinde bytecode adı verilen kodlara ondan sonra bilgisayarın anlayabileceği 1ler ve 0lara dönüştürür. bu işlem yazdığınız kodun her bilgisayarda ayni çalışmasını sağlar. java'yı diğer dillerden ayıran en önemli özelliklerden biri budur.
  9. esnek olmasının, her platformda çalışmasının elbette bir bedeli vardır, performans açısından c,c++ gibi dillerin çok gerisindedir.

    (bkz: trade off)