1. 29 mart 1960 doğumlu, glass key ödüllü, norveçli yazar ve müzisyen. mart 2014 itibariyle romanlarının 3 million kopyasından fazlası norveç'te satılmış ve kitapları kırkın üzerine dile çevrilerek yirmiüç milyon adet basılmıştır (2014). nesbø özellikle dedektif harry hole'un başrolünde olduğu polisiye romanlarla adını duyurmuş olsa da aynı zamanda norveçli rock grubu di derre'nin de ana vokalisti ve şarkı sözü yazarıdır. 2007 yılında nesbø ayrıca ilk çocuk kitabını yayınlamıştır; kitabın ismi ise doktor proktors prompepulver. (türkçesi: doktor proctor'un osuruk tozu). 2011 yapımı headhunters filmi nesbø'nun hodejegerne isimli kitabından uyarlanmıştır.

    meşhur karakteri polis dedektifi harry hole'dur. bu serinin kitapları çıkış sırası ve ingilizce isimleri ile şu şekildedir:

    1. flaggermusmannen
    2. cockroaches
    3. the redbreast
    4. nemesis
    5. the devil's star
    6. frelseren
    7. the snowman
    8. the leopard
    9. phantom
    10. police
  2. nemesis kitabı ile tanıdığım norveç'li yazar. yarattığı harry hole karakteri ile iskandinav polisiyesini yemiş bitirmiştir. tıpkı behzat amirimin meyhanesi gibi harry'nin pub'ına gitmek istiyor insan. şu ana kadar dört kitabını okudum, türkçe'ye çevrilmeyen bir çok kitabı var.

    polisiye seviyorsanız sardırın derim, pişman olmazsınız. jo nesbo aynı zamanda rock grubu sahibi bir yazar. kirli sakal, rock, polisiye. zarar gelmez bu adamdan.