1. sscb'yi 30 yıl içerisinde sanayinin s'sinin bulunmadığı devasa bir tarladan, uzaya ilk uyduyu, ilk insanı gönderen ve nükleer çalışmalar yapan bir süper güçe çevirmiş; bu süreç ortasında bir de ikinci dünya savaşını kazanıp dünyayı faşizm tehlikesinden kurtarmış 'koba' lakaplı lider. günümüz rusya'sında en sevilen tarihi figür olmasıyla birlikte hala son kadehler kendisine kaldırılmaktadır.
  2. kendisi zamanında rus imparatorluğu politikalarını devam ettirme sevgisi yüzünden lenin zamanında ilişkileri iyi olan türkiye'yi kendisine küstürmüş nato'nun kucağına atmıştır.
  3. katildir, milyonlarca insanın ölümüne neden olmuş bir diktatördür.
  4. kimlik siyasetiyle kafası bulanmış sekterlere kendi milletine mensup olsa bile müsamaha göstermemiş büyük sosyalist pratisyendir. hitler'in aksine irrasyonel bir sürgüncü ve mezalimci değildir. iktisadi metodolojisinin kazanımlarını hasıraltı edemeyen döneminin kapitalist/emperyalist düşmanları kendi tarihlerinde de sayısız şekilde ve çok daha rezil örneklerine sahip oldukları "sürgün" ve "katliam" gibi iki tane sihirli kelimeye sırtlarını dayarlar. bunu öyle bir kara propagandayla gerçekleştirirler ki, sosyalizm evvela stalin'e sonra katliama sonra da şeytanlığa dönüşür.

    bugünün, hepimizin yakından tanıdığı, cahil ve bayağı gürcüsüne hiçbir şekilde benzetilemez. 1984 ve hayvan çiftliği entelektüellerinin önce hiçbir şeyden haberlerinin olmadığını alçakgönüllükle kabul etmeleri ve akabinde biraz daha düzgün okumalar yapmaları şiddetle elzemdir. yoksa "stalin müslümanlara zulmetti" gibi kahve masası düzeyinde argümanlar türüyor.
  5. son hitler bükücü.
  6. Soyadı takma olup "çelik adam" demektir. Tarihteki hemen hemen tüm figürler gibi stalin de ne kusursuz bir melek ne de şeytanın yardakçısıdır - sadece gücü eline geçirmiş ve doğru olduğuna inandığı biçimde yönetmiştir. Birkaç on yıl içinde Sovyetler Birliği'ni Bronz Çağı'ndan Uzay Çağı'na taşıdığı da, bir günde binlerce kişinin idamını onaylayıp sinemaya gittiği de doğrudur. Her devrim büyük insanlar ve canavarlar yaratır. Tarihteki en büyük siyasi devrim olan Fransız Devrimi'nden sonra yaşanan terör devrinde insanlar at arabaları ile giyotine götürülüyorlardı. Fransız devrimi sonrası terör dönemi.
    Kuşkusuz Stalin olmasaydı tarih şu an bildiğimizden çok farklı olurdu, ama nasıl olacağını söylemek çok güç. Tarih mahkeme, biz de yargıç değiliz.
  7. anti-emperyalist bir devlet olan sscb'yi emperyalist bir devlete dönüştürmüştür.
  8. metodları, komunizm olarak satılmaktadır.
    t
  9. her ne kadar faşist olarak adlandırılsa da, yaptıkları faşizm içinde değerlendirilse de kendisine teklif edilen generalissimo rütbesini reddetmiştir.

    bir de bu pencereden bakılması lazım aslında kendisine. belki de bildiğimizden çok farklı biri veya bunu "ulan reddedeyim de beni demokrat zannetsinler" diye de yapmış olabilir, bilemeyiz.

    ama bu hareketi cidden ilginç geldi bana.

    şimdi kendinizi düşünün aynı konumda. hitler'i tek başına durduran bir ülkenin liderisiniz, zafer size atfediliyor ve diyorlar ki "başkanım sen çok süper işler yaptın. sana öyle bir yetki verelim ki sscb üzerindeki en yüksek rütbeli asker sen ol".

    demez misiniz "tabii vereceksiniz lan bana böyle bir rütbe" diye?

    mesela chiang kai-shek'i ele alalım. adam direk kendisine generalissimo diyor. daha kimse teklif etmeden "benim rütbem tabii ki generalissimo olacak develer, kimsiniz lan siz? en büyük benim" diyor.