joseph stalin

Kimdir?

josef stalin (asıl adı yosif visaryonoviç cugaşvili) d. 18 aralık 1879 gori, tiflis guberniyası - ö. 5 mart 1953, moskova), gürcü asıllı sovyet devlet adamı. sovyet mareşali. sovyetler birliği komünist partisi genel sekreteri (1922-1953). lenin'in ölümünden sonra komünist parti genel sekreteri olarak nüfuzunu arttırdı ve 1927 yılında sovyetler birliği'nin lideri konumuna geldi. marksist-leninist ideolojinin ülkedeki uygulayıcısı oldu. lakabı, gürcü dilinde "çivi" anlamına gelen "koba"dır.

ekim devrimi'ni planlayan ve başarıya ulaştıran liderler arasında yer alan, rus iç savaşı'nda cephe komutanlığı yapan ve ii. dünya savaşı'nda muzaffer olan kızıl ordu'nun başkomutanı stalin özellikle 1930'lu yıllarda sovyet ekonomisindeki büyük kalkınma ve ii. dünya savaşı'ndaki zaferden dolayı rusya'da önemli bir devlet adamı olarak kabul edilmektedir. rusya'da yapılan bir ankette 20. yüzyılın en başarılı üçüncü lideri seçildi.tarihte oynadığı önemli rol dolayısıyla pek çok tarihçi ve yazarın hakkında araştırma yaptığı stalin'e dair 1108 eser yazıldı. stalin bu özelliği ile hakkında en fazla eser yazılan 17. kişi oldu.


  1. ekonomi politikasının hazırlanması esnasında gelen öneriler içinden, üretim ilişkileri ve üretim güçlerinin çelişkisi konulu mektubundan:


    "... toplumun bütün üyelerine fiziksel ve zihinsel yeteneklerinin bütün alanlarda gelişmesini sağlayacak toplumsal ve kültürel bir gelişme sağlamak gerekir ki, toplum üyeleri, toplumsal gelişmenin faal yapıcıları olabilecek biçimde yeterli bir eğitim alabilsinler, özgürlük içinde bir meslek sağlayabilsinler ve mevcut iş bölümü uyarınca bütün yaşamları boyunca tek bir mesleğe perçinlenmiş bulunmasınlar.

    bunun için ne yapmak gerekir?

    toplum üyelerinin bu kadar önemli kültürel bir ilerleyişinin, emeğin bugünkü durumunun ciddi bir biçimde değişmeden sağlanabileceğini sanmak yanlış olur. bunun için önce iş gününü en azından altı saate ve daha sonra beş saate indirmek gerekir. toplumun bütün bireylerinin geniş bir öğretime sahip olmaları için yeterince boş zamanları olmasını sağlamak bakımından bu gereklidir. bunun için, aynı zamanda, zorunlu politeknik eğitim sağlanmalıdır, toplumun bütün bireylerinin özgür olarak bir meslek seçmesi ve yaşamları boyunca herhangi tek bir mesleğe bağlı kalmaması için bu gereklidir. bu amaçla, konut koşullarını da köklü bir biçimde iyileştirmek gerekir, en azından işçilerin ve memurların gerçek gündelikleri iki katına ve belki de daha fazlaya çıkartılmalı, bu, gerçek gündeliklerin miktar olarak artması ile, ve hele geniş tüketim maddelerinin fiyatlarını sistemli olarak düşürmeye devam etmekle, sağlanmalıdır.

    komünizme geçişi hazırlayacak olan temel koşullar bunlardır.

    ancak bütün ön koşullar, tüm olarak ele alınarak yerine getirildiği zaman, toplum üyelerinin gözünde çalışma bir angarya olmaktan çıkacak, ve "varlığının ilk gereksinimi" (marx) olacaktır; ve "çalışma bir yük değil, bir zevk olacaktır" (engels); toplumsal mülkiyet, toplumun bütün üyeleri tarafından toplumsal varlığın değişmez ve dokunulmaz temeli sayılacaktır.

    22 mayıs 1952