1. güneş sisteminin en büyük gezegeni. ismini roma mitolojisindeki aynı isimli gökyüzü ve fırtına tanrısından alır.
    çok büyük oranda hidrojen ve helyumdan oluşup 'gaz devi' olarak nitelendirilen türden bir gezegendir. dünya kütlesinin yaklaşık 10 katına sahip bir kütleye sahip olan katı ve yoğun bir çekirdeğe sahiptir. derinlere inildikçe basınç o denli artar ki bir süre sonra hidrojen katı, metalimsi bir form alır. bu sebeple çok güçlü bir manyetik alana sahiptir.
  2. güneş sistemindeki gezegenlerin toplamından iki buçuk kat daha büyüktür. içerisine bin yüz dünya sığabilir. yerçekimi diğer komşularını etkilediği için:

    jüpiter güneş'e daha uzak olsaydı daha küçük bir gezegende yaşıyor ve daha uzun boylu olacaktık.

    jüpiter güneş'e daha yakın olsaydı daha kısa, bodur olacaktık.
  3. güneş sistemindeki tüm gezegenlerin toplamından 2.5 kat daha ağır olan, tombik dev. buna rağmen güneşin 1/1000'i kadar bile etmez.

    güneş, sistemimizin dominant teyzesidir.

    nasa'nın gönderdiği juno yaklaşık 5 ay sonra kendisine ulaşana kadar, cassini'nin güzel fotoğraflarıyla idare edeceğiz;

    - jupiter ve çılgın uydusu io;

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/PIA02879_-_A_New_Year_for_Jupiter_and_Io.jpg

    - tombik dev ve europa;

    http://a.abcnews.go.com/images/Technology/ht_europa_jupiter_moons_js_150204_16x9_992.jpg

    - dombili ve gandymede;

    http://www.practicalspace.com/jupiter/images/cassini-jupiter-ganymede.jpg

    new horizons da geçerken şöyle bir göz kırpmış koca oğlan ve uydularına;

    http://www.nasa.gov/mission_pages/newhorizons/news/jupiter_images.html

    juno saniyede 8 kilometre hızla kendisine doğru yol alıyor, merakla sağ salim varmasını bekliyoruz.
  4. bugün öğle arasında hakkında epey araştırma yaptığım gezegen. "noldu darbeyle ilgili yeni bir senaryo mu okuyorsun" dediklerinde "yok be abi bilimsel bir şey" dedim. öyle dalmış bir şekilde ve şaşıra okuyordum ki bilimsel bir şey olmasına ihtimal vermediler heralde ^::d^ . bu araştırmayı yapma sebebim ise geçenlerde bir fotoğrafta kutup ışıklarını görmemdi. kutup ışığı varsa manyetik alanı olmalı, manyetik alanı varsa tamamen gazdan oluşmamalıydı. bu zamana kadar nasıl oturup araştırmadım diye de üzülmedim değil. neyse. çekirdeği çok yoğun ve küçüktür. çekirdeğinin etrafında sıvı hidrojenden oluşan bir magma tabakası onun hemen üstünde de hidrojenden oluşan atmosfer vardır. katmanlar arası ise kesin çizgilerle belli değildir ve birbirinin içine geçmiş şekildedir. gezegenin çapı hesaplanırken 1 barlık basıncın başladığı nokta sınır kabul edilir.
    jimi
  5. şu saatlerde çıplak gözle görülebilmektedir.

    günaydoğu'ya bakıp (kıbleye yani) kafanızı kaldırın, çok parlak bir cisim göreceksiniz. işte kendileri jüpiter oluyor.

    yukarıda da bahsedilmiş, klasik şiirde müşteri olarak geçer ve talihi simgeler.

    astrolojide yay'a ilaveten balık burcunu da idare eder. bu burçlardan olanlar da şanslı ve sıcakkanlı olur, el üstünde tutulurlar.
  6. evimden gökyüzünün göründüğü iki yer var, ikisi de aynı sayılır zaten, neyse gidip çıplak gözle bir baktım, parlak bir şey gördüm ama net diil tabi, gözlüğümü aldım, telefondan pusulayı açtım, güneydoğu tam da baktığım yermiş, ilk gördüğüm parlak cisimden başka bir şey de göremedim. jüpiterdir umarım, değilse de olsun ben gördüğümü umut ediyorum.
  7. gazdan ibaret olduğu için üzerine herhangi bir aracın inişi mümkün olmayan gezegen.
  8. 9 saat 55 dakikalık eksen yörüngesiyle fırtınalar ve anaforlar cenneti olan gezegen. güneş yörüngesi yaklaşık 12 dünya yılıdır. sistemin en büyük ve en ağır kütleye sahip gezegeni olması nedeniyle mars ile arasındaki bölgede yer alan asteroidlere birleşme fırsatı tanımaz.

    çekim gücü dünya'nın % 265'i seviyesindedir. diğer bir deyişle dünya'da 70 kg. ağırlığa sahip bir kütle jüpiter'de 185 kg. çeker. bu korkunç çekim gücü sayesinde bir anlamda dünya'nın bulunduğu bölgeye serseri asteroidlerin yaklaşmasına da izin vermez.

    bir gaz devidir. gezegen, uzaktan bakılınca katı bir gezegen gibi görünse de aslında tamamen gazlardan ibarettir.

    67 adet uyduya sahip kalabalık bir ailedir. ailenin en ilginç üyesi ise gizemli europa uydusudur. üzerindeki buz katmanının altında sıvı halde su bulunduğu tespit edilmiştir. bu yüzden canlılığa sahip midir bilinmemekte fakat umut edilmektedir. cicero'ya göre "bir yerde yaşam varsa orada umut vardır." fakat bir yer için umut varsa orada yaşam var mıdır? işte onu bilmiyoruz.
  9. oldukca buyuk bir gezegendir. ne kadar mi buyuk?

    o kadar buyuk bir kutleye sahiptir ki, gunes ile jupiter'in ortak agirlik merkezi (yani cevresinde dondukleri nokta) gunes'in yuzeyinin de disinda yer alir. peki bu ne demek?

    koca gunes sistemine disardan bakildiginda aslinda jupiter ve gunes'in danslarinin ne kadar baskin oldugu anlasilir; gunes'in yaricapina 100 birim mesafe dersek, jupiter ve gunes'in, cevresinde dondukleri nokta gunes'in merkezine yaklasik 107 birim uzakliktadir!

    daha fazla bilgi icin buradan buyurun.
  10. hesapta geçen sene bana şans getirecekti.
    yalanınız batsın.
    ya da getirdi de benim mi haberim yok?