• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.85)
Yazar orhan pamuk
kafamda bir tuhaflık - orhan pamuk
kafamda bir tuhaflık hem bir aşk hikâyesi hem de modern bir destan. orhan pamuk'un üzerinde altı yıl çalıştığı roman, bozacı mevlut ile üç yıl aşk mektupları yazdığı sevgilisinin istanbul'daki hayatlarını hikâye ediyor. 1969 ile 2012 arasında, kırk yılı aşkın bir süre mevlut, istanbul sokaklarında yoğurtçuluk, pilavcılık, otopark bekçiliği gibi pek çok iş yapar. bir yandan sokakların çeşit çeşit insanla dolmasını, şehrin büyük bölümünün yıkılıp yeniden inşa edilmesini, anadolu'dan gelip zengin olanları izler; diğer yandan ülkenin içinden geçtiği dönüşümlere, siyasi çatışmalara, darbelere tanık olur. onu başkalarından farklı kılan şeyin, kafasındaki tuhaflığın kaynağını hep merak eder. ama kış akşamları boza satmaktan ve sevgilisinin aslında kim olduğunu düşünmekten hiç vazgeçmez.

aşkta insanın niyeti mi daha önemlidir, kısmeti mi? mutluluk veya mutsuzluğumuz bizim seçimlerimize mi bağlıdır, yoksa bizim dışımızda mı gelişip başımıza gelirler? kafamda bir tuhaflık bu sorulara cevap ararken aile hayatıyla şehir hayatının çatışmasını, kadınların ev içlerindeki öfke ve çaresizliklerini resmediyor.
(tanıtım bülteninden)


  1. sonunda gerçek aşıkların buluştuğu , klasik türk filmi tadında, anadolu insanının saf duygularını içinde barındıran, tarafımdan 7/10 puan alan kitap
  2. on numara, beş yıldız, dört dörtlük, birinci sınıf bir roman.
    rafine bir edebiyat örneği anlamında gerçek bir roman.
    dili, mili boş verin, gramer hatalarını, reklam kokan hareketler varmışı siktir edin. okumaktan zevk almaya çalışın. harbi bir edebiyat dostu ve roman sever iseniz mutlaka okumanız gereken bir roman.

    !---- spoiler ----!

    `mevlut` var. kafası değişik çalışıyor. biraz `prens mışkin` gibi, biraz `zebercet`, biraz da `raif efendi` gibi, değişik bir model. dünya ve türk edebiyatında çok var aslında bu modellerden. hepsinin rengi ayrı. mevlut, niyet ettikleri / olmasını arzu ettikleri ile gerçekte olan biten arasındaki çelişkileri tuhaflık olarak adlandıran tipik bir `loser`. ama adam şifreyi çözmüş. bu çelişkileri / tuhaflıkları analiz etmek yerine onlarla barışık yaşarsa hayatı sevebilecek ve mutlu da olabilecek. öyle de oluyor zaten. hayatı kendi istekleri doğrultusunda şekillendirmeye kasmıyor herif. hayatın onu şekillendirmesine izin veriyor, üstelik hayatın kendisini soktuğu biçime de itiraz etmiyor, tersine mutlu olabiliyor, her ne kadar aslında başka bir şeye niyet etse de...en sonunda da eriyor. hayat ancak siz ona sizi şekillendirmesine müsaade ettiğiniz oranda ve ölçüde anlamlı ve güzeldir.

    !---- spoiler ----!
  3. herşeyin yerine oturduğu bir roman. olay örgüsü, karakterler , uslup her şey tamam.
    olayların geçtiği yıllarda toplumsal gündem olan gazi ayaklanması gibi olaylardan hiç bahsedilmemesi tuhaf olmuş.
    bunun dışında ciddi sosyolojik emek var eserin içinde. akıcılığı çok iyi.
    halen en sevdiğim eserleri kara kitap, sessiz ev ve cevdet bey ve oğulları'dır.
    bu eser bence hemen onların arkasında.
  4. rahiya'nın öleceğini anladığımda ağladım. evet spoiler içerir.

    mahalle ile ilgili çok eksik bilgisi var ama her şeye rağmen çok içten bir orhan pamuk romanıdır.
  5. orhan pamuk'un en güzel romanlarından biri. pamuk'un halka inme çabalarının, en nadide eserlerinden biri, ne çok adi, ne çok elitist.

    60'lı yıllarda istanbul'un gecekondularına taşınan köylü akımını, toplumsal değişimleri, siyasal dönemleri, kültürel etkileşimleri bir aşk ve geçim hikayesinin etrafında anlatan, saf, naif, yalın dilli bir roman. elinize alınca ve kitap sizi sarınca bitmemesi için uğraşarak okuyacaksınız muhtemelen... iyi okumalar ^^
  6. gayet güzel kurgulanmış bir kitap, sadece sona doğru sanki olay daha fazla uzamasın artık bitiriverelim gibi bir telaş hissettim.

    !---- spoiler ----!

    istanbul'un bugunlere nasıl geldiğini anlatıyor uzun uzun. öyle öğretici şekilde değil, olaylar içine yedirilmiş ufak ayrıntılar ve tasvirlerle. dünya çapında ne kadar okunuyor bilmiyorum ama eğer okunuyorsa türkiye tarihine dair de insanların bilgi sahibi olacağı bir kitap, ben bile merakla okudum yetişemediğim yılları. ama yazarın özellikle son yıllarda yazdığı kitaplarda görüldüğü söylenen islamcı hiç bir işaret göremedim. bana gayet objektif geldi her şey. bildiğim yurdum insanı muhafazakarlığında bir adam mevlut. bunu özellikle didikleyerek okudum.

    !---- spoiler ----!
  7. orhan pamuk'la aynı dili konuştuğum için beni bir kere daha şükre teşvik eden kitaptır. her bir sayfadan ayrı bir lezzet aldım bu kitabı okurken. orhan pamuk, sıradan hayatlarımızı bir bozacının hayatıyla bütünselleştirmiştir bu eserinde. eserin her bir karakteri; orhan pamuk için türkiye'yi ve türk insanını tanımıyor diye boş serzenişte bulunanların suratına çarpılacak nitelikte oldukça başarılı bir şekilde tasvir edilmiştir.

    !---- spoiler ----!
    köyden şehre göç edip devlet hazinesinin arazilerini zapt ederek köyden akrabalarını da yanına alıp inşaat işine giren, siyaset ayağını da kullanıp işleri iyice büyüterek hacı hamit vural tower gibi dev gökdelenlerin sahibi olan hacı hamit vural; bu eserde gerçekçilik açısından en başarılı bulduğum karakterdir.
    !---- spoiler ----!

    kesinlikle herkese önerebileceğim, muazzam başarılı, keyifli bir eserdir.
  8. ismini william wordsworth'un the prelude adlı şiirinde geçen "and, more than all, a strangeness in the mind" dizesinden alan orhan pamuk kitabı