1. ince bağırsaktan sonra, rektumdan önce gelir. besin sindirimi ve emilimi ile ilgili görevi bulunmaz. bir miktar su ve iyon emilimi; bazı vitaminlerin sentezi ve yine emili ile ilgili faaliyetler yürütür.

    ancak asıl bomba olayı:
    içerisinde yaşayan canlı bakteri sayısı tüm vücut hücrelerinin sayısından fazladır.

    bu, akla şu soruyu getirir:

    ''aslında, milyarlarca bakteriyi oradan oraya götüren, bu bakteri takımının ayak işlerini yürüten asalak yaşam formları mıyız?''

    çünkü tüm bu bakteriler, vücudunuz ve psikolojiniz üzerine sizden çok daha fazla söz sahibi. ona göre.

    edit: bu mesajdaki bir imla hatasını düzeltmemde yardımcı olan arkadaşa teşekkür ediyorum. maalesef mesaj kutumdaki bir hatadan dolayı, bana gelen mesajlar birkaç saniye içinde siliniyor. bu nedenle nickinizi göremiyorum ve bu teşekkürü isimsiz olarak gerçekleştirmek durumunda kalıyorum.
  2. en önemli özelliği ve artık sıkça zikredilen tarafı bilim adamları tarafından "ikinci beyin" olarak adlandırılması.. beyinden sonra en fazla sinir hücreleri burada yer alıyor.. doğal olarak insanların, günümüz koşullarında gösterdikleri dirençle doğru orantılı olarak strese maruz kalmalarının ardından yaşadıkları bağırsak sorunları ve devamının kökeni de burada yatıyor. çok stresli, hassas biriyseniz anal fissür yaşıyor olmanız da buradan ileri gelebilir.

    yine yeme içme düzeni içinde dikkat edilmeyen kısım, en çok tahribatın kalın bağırsaklarda yaşanıyor olmasıdır. özellikle son dönemlerde takip ettiğim yayın ve bilgilerde bu konuya çokça değinilmiş, depresyon-yeme içme ve kalın bağırsak şikayetleri hakkında bağlantılar kurulmuştur. duygusal açlığımızı gidermek adına saldırılan abur cubur, alkol, sigara.. depresyonu arttırdığı gibi kalın bağırsaktaki faydalı bakterilere zarar veriyor.. insanların farkında olmadan mikrobiyotaları korkunç hasarlara maruz kalıyor.. kalın bağırsak deyip geçmemek gerek..