1. daha önce okuduğum bir deyim geldi aklıma:

    belengaz çûne diziyê, heyv ser wan derketiye.

    fakirler (gece) hırsızlığa gitmişler, üzerlerine ay doğmuş.
  2. bize dünya aids gününe özel prezervatif indirimi yapar ya da kadın haklari gününe özel mamografi indirimi. ben aliexspressten 1 ekimde çin devrimi indirimi bekliyordum ama yapmadılar
  3. yakında çökecekmiş. işletme bölümü asistanı arkadaşımın yalancısıyım. bekliyoruz.
    gri
  4. üretim araçlarının bireysel mülkiyetine dayanan ve amacı en fazla kapitali biriktirmek olan ekonomik sistemdir. sanayi devrimi ile ortaya çıkıp kendini bir çok alanda göstermiştir.
    bu kapitalin biriktirilmesi sınırsızdır. herhangi bir sınırı olmadığından kapitalist üretim ilişkilerinin hakim olduğu bir toplumda sürekli bir doyumsuzluk hali vardır.
    bu doyumsuzluk hali sistemin açık noktasıdır, sistem sürekli doyumsuzluk çeken büyük sermaye sahipleri yüzünden aralıklarla krize girer. sistemin kurtuluşu ise ironik bir biçimde daha fazla sermaye ile sağlanır ve ileride daha büyük bir krize dönüşecek bir yama daha yapılır.

    düşünce,ekonomi,siyaset,felsefe vb. sistemleri anlamak için ondan sonra gelen jenerasyonun analizlerini incelemek gereklidir. kapitalizmin analizini ise sosyalist düşünürler yapmıştır.
    kapitalizmi anlayabilmek için önce hangi kapitalizm sorusunu kendinize sorun ve o kapitalizmi belirledikten sonra o döneme ait analizleri okuyun.
    şimdi yaşadığımız kapitalizmi gidip 150-200 sene önce yapılan analizlerle çözümlemeye kalkışmayın.
  5. o kadar büyük bir karadeliktir ki, karşısında hiçbir kuvvet duramaz. ancak ne olursa olsun, sonu hep sosyalizme çıkar zira üretilenleri tüketmek için insanlarda yeterli sermaye olması gerekmektedir. sermaye olmazsa, tüketim olmaz. tüketim olmazsa kapitalizm olmaz.
  6. insanın başarı ve mücadele ile odaklandığı hayatı içerisinde, prensiplerinin dayalı olduğu yaşam şeklidir.
    yani, herkes kazanç noktasında kapitalisttir, diğer kalan durumlarda da meyillidir.
    kapitalizmin gelişim habercisi ise; kişi ya da kişilerin, aykırı ve bencil davranışları meşrulaştırmasıdır.
    yani, her yaptığı yanlışa bahane arayışıdır.
    kapitalizm, insanın beyninin çalışma şeklidir.
    içindeki "önce ben" duygusunu açığa çıkartan en doğru işleyen sistemdir.
    kapitalizm, insan ırkının en önemli sınavıdır.
    kötüdür.

    … ama herkes biraz kötüdür.
  7. geri dönüşüm işçileri tarafından çıkarılan katık dergisinin mottosu gelir hep aklıma: "kapitalizmi tarihin çöplüğüne atmayın beş para etmiyor"
  8. kapitalizm'den anladığım, eskiden ağaçlar meyvelerini tam ve verimli olarak verdiklerinde pazarlarda yerini alır, mevsimi gelmiş olurdu. bugün 3'lü, 4'lü erik konmuş mini paketler hazırlayıp kilosu 40 tl'den itelenmeye çalışıyor. erikten sonra diğer meyveler için de aynı yol izlendi. misal kiraz için de geçerli. 1 ay sonra 20 tl, sonra 10 tl gibi gidiyor fiyatlar,
    kısaca işine gelirse alırsın işine gelmezse almazsın.

    uçak biletlerinde de anormal farklılıklar var, oteller de erken rezervasyon adı altında reklamlarını yapıyorlar. otobüs firmaları uzunca bir süre uyanmamıştı ama baktılar olmuyor onlar da yavaştan başladı. "ilk 5 koltuk 5 lira" gibisinden. yanında da puan sistemi ıvır zıvır. kısaca bir malın bir ederi yok, bir değişken mevcut ve hayatımızda artık korkunç derecede yeri var.

    tekstil sektörüne de değinmeli sezon başı ile sezon sonu indirim uçurumları gittikçe açıldı.
    hiç olmayan etiketlerle sezonu açıyorlar. hatırlarsanız 2000'li yılların başıydı ilk göz boyama 99,99 tl yazan etiketler ile başladı. 100 tl gibi sade ve anlaşılır bir sayının hükmü yok artık. işin kötü tarafı ne kadar hızlı uyum sağlamışız. hanım'a soruyorum kaça aldın? 99 tl'ye aldım diyor. ben inatla 100 liraya aldım demeye devam ediyorum ama ne kadar dayanırım bilmiyorum. pazarları bu yüzden seviyorum belki, kredi kartı yok ve 3 yeşillik 1 lira. 0.99 kuruş diyen bir pazarcı henüz görmedim.

    vaktiyle pazarlık vardı ve kapitalizm hayatımızın içinde hep vardı ve ben iyi pazarlık yapabilen biri olmadığım için mevcut düzen işime yarıyordur belki bilemedim.
  9. dünya yok olduktan sonra dahi yaşamını sürdürecek destansı ideoloji.
    hendi