1. kapitalizm'den anladığım, eskiden ağaçlar meyvelerini tam ve verimli olarak verdiklerinde pazarlarda yerini alır, mevsimi gelmiş olurdu. bugün 3'lü, 4'lü erik konmuş mini paketler hazırlayıp kilosu 40 tl'den itelenmeye çalışıyor. erikten sonra diğer meyveler için de aynı yol izlendi. misal kiraz için de geçerli. 1 ay sonra 20 tl, sonra 10 tl gibi gidiyor fiyatlar,
    kısaca işine gelirse alırsın işine gelmezse almazsın.

    uçak biletlerinde de anormal farklılıklar var, oteller de erken rezervasyon adı altında reklamlarını yapıyorlar. otobüs firmaları uzunca bir süre uyanmamıştı ama baktılar olmuyor onlar da yavaştan başladı. "ilk 5 koltuk 5 lira" gibisinden. yanında da puan sistemi ıvır zıvır. kısaca bir malın bir ederi yok, bir değişken mevcut ve hayatımızda artık korkunç derecede yeri var.

    tekstil sektörüne de değinmeli sezon başı ile sezon sonu indirim uçurumları gittikçe açıldı.
    hiç olmayan etiketlerle sezonu açıyorlar. hatırlarsanız 2000'li yılların başıydı ilk göz boyama 99,99 tl yazan etiketler ile başladı. 100 tl gibi sade ve anlaşılır bir sayının hükmü yok artık. işin kötü tarafı ne kadar hızlı uyum sağlamışız. hanım'a soruyorum kaça aldın? 99 tl'ye aldım diyor. ben inatla 100 liraya aldım demeye devam ediyorum ama ne kadar dayanırım bilmiyorum. pazarları bu yüzden seviyorum belki, kredi kartı yok ve 3 yeşillik 1 lira. 0.99 kuruş diyen bir pazarcı henüz görmedim.

    vaktiyle pazarlık vardı ve kapitalizm hayatımızın içinde hep vardı ve ben iyi pazarlık yapabilen biri olmadığım için mevcut düzen işime yarıyordur belki bilemedim.
  2. bir dindir. toplulukları ıslah eder. eğer iyi bir çocuk olup çok çalışırsan sana şirinleri gösterir. seni borçlandırır. buna engel olamazsın. yiğit kamçısı bu borçlar nedeni ile patron taşağı yalarsın. bir telefon almak için birkaç ay çalışmak zorunda olmanda bi gariplik görmezsin. sonuçta hedefine kilitlenmişsindir. ülkede olup bitenler, ekonomik bir kriz olmadıkça seni ilgilendirmez. kredilerin ödendiği sürece, sözde "istikrar" için ardını bile dövdürür, sakso bile çekersin.
  3. çökecektir diyen polyannaları göstermiş sistemdir. çünküsü ise argümanından daha da enteresandır, acımasız ve vahşi olması. sadece gülmekteyim.
    hayır efendiler, kapitalizm çökmeyecektir. kapitalizm çökmez. çünkü kapitalizm yaratılmamıştır. kapitalizm oluşmuştur. ve zannedildiği üzere kapitalizm, sanayi devrimi ile de oluşmamıştır. kapitalizm, insanın özünden dahi daha eski bir sistemdir. canlılığın başlaması, kapitalizmin de başlamasıdır. güçlünün güçsüzü ezdiği, yediği, yönettiği, köle ettiği natürel düzenin insan hegemonyasında ufak tefek hafifleştirici yontmalarla uygulandığı şeydir kapitalizm. dolayısıyla kapitalizmi çökertemezsiniz. denersiniz, -karl marx denedi- fakat o kendiliğinden tekrar ayyuka çıkacaktır. sonuç ise işlemeyen ve sendeleyen bir sistem ve işlemeyen sistemin maddi manevi sancılarının içinde sefil olmuş bir halk olur. sistemin her şeyden önce işlemesi gereklidir. tekrar söylüyorum, biz de kapitalizmi çökertemeyiz. sadece onu yontarak daha az acımasız hale getirebiliriz. biliniz ki polyannacılık oynamak, ütopyalarda gezinmek; noel baba var demekten farksızdır.
  4. karsitlarina uzerinde 'kahrolsun kapitalizm' yazili tisortler satip yine de yoluna bakacak akimdir. her seyin boktan olaninin tercih edildigi bir dunyada yasiyoruz, kapitalizm de ne kadar kotu olursa olsun populer.
    daha da kendisine bisey olmaz, ben demis olayim.
  5. bize dünya aids gününe özel prezervatif indirimi yapar ya da kadın haklari gününe özel mamografi indirimi. ben aliexspressten 1 ekimde çin devrimi indirimi bekliyordum ama yapmadılar