1. washington üniversitesinden doktora öğrencisi Kaeli Swift'in yaptığı araştırma ve deneylere göre sosyal öğrenme becerilerine sahip hayvanlar. kargalar, ölen bir karganın etrafında, insanların cenazede toplandığı gibi toplanıp, csi benzeri bir kovuşturma yürütüp, tehlikeyi birbirlerine haber veriyorlarmış.

    swift, kargaların bol bulunduğu bir parka birkaç gün üst üste gidip, kargalara yer fıstığı bırakıyor. kargalar belli bir süre sonra swift'i tanımaya başlıyor ve etrafında daha rahat davranmaya başlıyor. bunun üzerine swift, elinde doldurulmuş ölü bir kargayla ve korktucu bir maskeyle aynı noktaya gidiyor. kargalar bir anda kıyameti koparmaya başlıyor. birbirilerine haber veriyorlar ve ölü karganın etrafında bir süre nöbet tutuyorlar. swift daha sonraki gün maskeyi çıkarıp, tekrar yer fıstığıyla gidiyor. kargalar bu sefer temkinli yaklaşıyorlar. birkaç gün, hatta birkaç hafta böyle devam ettikten sonra, tekrar maskeyi takıp gidiyor. kargalar yine kıyameti koparıyor. hatta onu ölü kargayla görmeyen kargalar bile ortalığı velveleye veriyor.

    işte buna sosyal öğrenme deniyor. kötü olayı tecrübe etmeyen kargalar, diğerlerinden tehlike olduğunu öğreniyor. insanların başkalarının tecrübelerinden ders alması gibi.

    deneyle ilgili kısa bir özet video

    swift daha sonra aynı deneyi güvercinlerle de denemiş. ne ölü güvercin, ne yemler, ne de maske umurlarında olmuş.
  2. dev şair ece ayhan beyaz olanını uçurmuştu şiirlerinde diye hatırlıyorum.

    evet beyaz kargalar üzerine düşünülmeli belki de.