1. günümüzde 1200 kadar çeşidi bulunan, çeşitli geometrik şekilleri ve cekirdeksiz yapay haliyle hayatımıza girmiş meyve. çogunluğu çin olmak üzere 15 ülkede yetiştirilmekte ve yıllık üretimi 95 milyon ton.
    yapay seçilim yoluyla günümüzde evrimleşmiş halinin mö 3000 yılına ait atası doğal karpuzla neredeyse hiç alakası yoktur. kökeni namibya ve botsvana dır. 50 mm boyunda, nisbeten acı, çekiç benzeri sert ve sivri cisimler kullanılarak açılabilen , yağ açısından zengin bir besinken 5000 yıl içerisinde bugünkü formuna ulaşmıştır.
    görsel
  2. 3 yıldır akdeniz bölgesinde yetiştiriciliğini yaptığımız ama don zararı, fiyat, kötü tarım politikaları yüzünden her sezon zarara uğratan yemesi çok keyifli olan meyvedir .
    akdeniz bölgesindeki yetiştiricilikte çoğunlukla kabaktan çevirme karpuzlar kullanılmaktadır . sebebi, kök yapısının toprakkökenli hastalıklara (bkz: fusarium) dayanıksız olmasıdır. kabak bitkisi karpuza göre daha sağlam kök yapısı olduğundan bu hastalığa duyarlı değildir. bu sebeple kök kısmı kabak- gövde ve meyve kısmı karpuz şeklinde aşılanan fideler dikilir.
    çok bilinen yanlış ise kabak aşısı karpuzların daha tatsız olduğu yanılgısıdır. bu yanılgının oluşma sebebi kabak aşısı karpuzların daha fazla kar etmek için erken hasat edilmesidir .
    elbis
  3. koca yaz geldi geçti, şöyle ağız tadıyla bir karpuz yiyemedim. maşallah yeni nesil karpuzlar aile boyu, tek başıma bitirebilmem mümkün değil.
    çekirdeksiz diye iki katı fiyata satılanlardan aldım, sırf küçük diye onlar da lezzetsiz. yani en büyük derdim karpuz yiyememek...
    bayramda danaya girer gibi karpuza girecek arkadaşlar arıyorum.
    ne güzel demiş başak buğday; "küçükleri iyi çıkmıyor büyükleri yalnızlığıma fazla. güzel bir karpuz yiyebilmek için evvela aile olmak lazım."
  4. çekirdeklerini çıkarmaya uğraşmam, çiğneyerek yerim. taştan yumuşak her şeyin çekirdeğini yiyebildiğim gerçeği.
  5. şu aralar veda etmesi gerek.
  6. bi kac yil once kore'de mi çin'de mi bi asya ulkesinde karpuzun dna'sini ayiklamislar degistirmisler küp seklinde karpuz yapmislar haber oldu. eline mikrofonu alan bi spiker kızımız turkiyedeki karpuz ureticisine haber hakkindaki fikrini sordu. uretici abimiz gayet cool:
    __ ne gerek var genetik menetik, büyürken koycan boş yag tenekesinin icine, onun seklini alir zaten o. uğraşmaya gerek yok.

    bizim milletimizin gecim derdi olmasa, okusa okusa dünyanın en gelismis ikinci ulkesi oluruz.
  7. japonya'nın shikoku adasındaki çiftçilerin dna falan ayıklamadan, metalden küpe koyarak küp şeklinde yetiştirdikleri sulu meyvedir.
    bazı milletler diğerlerinden önce akıl etmiş, bazı milletler de yanlış haberlere kurban gitmiş

    görsel
  8. yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi. her derde deva. en güzel özelliği ise sabah-öğle-akşam her öğünde rahatlıkla tüketilebilir olması.
    karpuz-peynir-pide ekmek üçlüsü yazları hayat kurtarır. ayrıca rakının yanında soğuk soğuk yağ gibi gider.