1. katma değer vergisi.

    en sevmediğim vergi türü budur. haberin bile olmuyor verirken, alışıyorsun pahalılığa.
    abi
  2. ürün türüne göre %1, %8 ve %18 oranlar vardır. ekmek, un gibi temel ihtiyaçlar en düşük vergiye tabidir. yine gıda ürünleri genellikle %8 kdv ile vergilendirilir.
    zgrkk
  3. pırlantadan alınmaz...^:yakınlarda mevzuat değişmediyse son durum buydu^
    mutlu
  4. (bkz: haraç)

    bir de ötv ile birleşip kombo yapması yok mu? en çok o acıtır insanın canını.
  5. bir ürünün veya hizmetin nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar geçirdiği her bir safhada yaratılan katma değer üzerinden alınan vergiye katma değer vergisi denir. katma değer vergisi bir tür dolaylı vergidir. işletme sahipleri aldıkları her bir mal veya hizmet için katma değer vergisi öderler ama aynı zamanda faaliyet konusu olan mal veya hizmeti satarken katma değer vergisi hesaplarlar.

    sonuçta katma değer vergisini ödeyen nihai tüketicidir. uygulamada %1, %8 ve %18 oranlara sahiptir.
  6. 1980'li yıllar turgut özal'ın başbakan ve adnan kahveci'nin maliye bakanı olduğu dönemde yürürlüğe konmuş bir vergi türü.
  7. kemal sunal'ın bir filminin isimlendirilmesinde kullanılan vergi düzenlemesi. "katma değer şaban"
  8. kanun numarası 3065'tir.

    %1, %8 ve %18 oranlarında uygulanmaktadır.

    her bir aşamada üretilen katma değerin son nihai ürünün yada hizmetin son tüketiciye ulaşması aşamasında topluca nihai tüketiciye yükletildiği vergidir.

    kdv mükellefleri açısından baktığımızda hesaplanacak ve indirilecek kdv olarak ikiye ayrılır genel olarak. her bir satışta hesaplanan kdv, her bir alımda indirilecek kdv doğar. (teslim veya hizmetin kdv'nin konusuna girmemesi veya kdv'den istisna olması durumları hariç.)
    işte bu hesaplanan kdv ile indirilecek kdv arasındaki fark her takip eden ayın 24'üne kadar bir beyanname ile vergi dairesine bildirilir. 26'sına kadar da ödenir.

    işletmenin yaptığı alım-satım, ihracat durumlarına göre de tecil edilebilir kdv, tecil edilecek kdv, önceki dönemden devreden kdv, sonraki döneme devredecek kdv diye türleri de bulunur.
  9. herkesten alındığı için güzel ve fakat herkesten aynı oranda alındığı için adil olmayan vergi türüdür. özellikle ülkemizde tabirimi mazur görün adeta "gasp" yolu ile alınmaktadır. dolaysız bir vergi türüdür, gelir ve kurumlar vergisi ile devletin toplayamadığı vergiler kdv yolu ile bizlerden toplanmaktadır.
    not: kdv oranı katma değer vergisi kanununa göre %10'dur. fakat kanunu bakanlar kurulu yürüttüğü için oran %1, %8 ve %18 gibi değişiklik göstermektedir.
  10. otomatik stabilizatör olmaktan uzak, genellikle gelir dağılımı adaletini negatif biçimde etkileyen bir vergi türüdür.

    ayrıca bu vergiyi sadece nihai tüketicinin ödediği ile ilgili yanlış bir algı vardır. bu durumda talep ve arz esneklikleri oldukça önem kazanır. eğer söz konusu malın talep esnekliği yüksek, arz esnekliği düşük ise verginin büyük kısmı satıcıya yansıyacak, tam tersi talep esnekliği düşük, arz esnekliği yüksek ise verginin büyük kısmı tüketiciye yansıyacaktır.