1. khabib: avar asıllı dağıstanlı karışık dövüş sanatları sporcusu. sovyetlerin kombat sporu olan samboda çok sayıda ulusal ve uluslararası şampiyonluklari var. hiç nakavt olmadan kariyerine devam etmekte. gençlik yıllarında samboda kendisinden yaşça büyük yine kuzey kafkasyalı bir sporcuya kaybetmişligi var. he birde çocukken ayı yavrusu birkaç defa yerden yere vurmuş haytayi :)

    dağıstan rusya'nin dövüş sporlarindaki en büyük madeni. dagistanlilar, çeçenlerden ve diğer bölge halklarından çok daha üst seviyede bu konuda. kuzey kafkasya'da onlarca etnik yapı bir arada yaşar. bunların pek çoğu sünni müslümandır. ama hristiyan, budist ve yahudi gayrimüslim azınlıklarda mevcut. bu kadar çok etnik yapı içinde en çok öne çıkan sporcular genelde avar kökenli. en az khabib kadar efsane bir sporcu olan abdulrashid sadulaev ve zabit mogamedsharipov da avar kökenli. imam şamil'in de avar olduğunu vurgulamak gerekir mi bilmiyorum.

    dağıstanlı yakın bir arkadaşım bizde herkes dövüşmeyi iyi bilir çünkü başka türlü topluma adapte olamazsın. dövülür ezilirsin demişti. khabib böyle bir ortamda büyüdü. dolaysiyla muhtemelen normalden çok daha fazla kavgaya karıştı. conor'in dediği kadar zayıf değil çenesi. ama çoğunlukla güreş tabanlı sambo sporuyla uğraştığı için çok sağlam bir çenesi yok ve ayakta dövüşme konusunda klasmanındaki diğer profesyonel dövüşçüler kadar iyi değil. ama wrestling ve grappling kombinasyonu işin içine girince muhtemelen ufc deki aktif sporcuların en iyisi.

    şeriatçı terörist gibi ithamlar var hakkında. islamofobinin bir sonucu bu durum. kendi kimliğiyle ve inancıyla gurur duyan ve diskrimine edilmesine müsade etmeyen tavır ve tutumlarını takdir ediyorum. yaşantısını çok bilmediğim için kişiliğiyle ilgili daha fazla yorum yapmam uygun olmaz herhalde. ama kafkas kültüründe yaşamış biri olarak insanların cesaretlerine ve geleneklerine olan saygilarina hayranım. khabib profesyonel bir sporcu olarak bunu çok iyi olmasa da gayet iyi temsil ediyor. efsane olma hırsı biraz itici geliyor bana. ne bileyim zabit veya abdulrashid sanki aynı köyde büyüdüğüm çocuklar gibi. daha sıcak kanlı, daha yürekten bana göre. khabib biraz daha farklı. bir farkı da türkçe bilmesi. çok iyi bildiğini zannetmiyorum ama türk okullarında okuduğu yıllarda öğrenmiştir kısmen. uzun soluklu olmadığı için çok iyi bildiğini zannetmiyorum. yanlış hatırlamıyorsam galatasaray formasıyla fotoğrafı vardı. galatasaraylı olma ihtimali yüksek.

    mevcut performansı ile zirvede. ilk ufc maçlarında bu kadar büyük rakiplerle karsilassaydi mağlup olabilirdi. tıpkı çok yakın arkadaşı islam makhachev gibi. onu ve rüstem khabilov'u mağlup eden adriano martins çok üst seviyede bir dövüşçü olmamasına rağmen galip geldi. khabib ise benim gözlemlediğim kadarıyla bu zorluğu sadece kemal sholarus'a karşı yaşadı. muhtemelen ilk maçıydı ufc liginde. sonra iyi toparladı rakiplerini fena dağıttı.

    mcgregor : boxing ve striking olarak üst düzey ama güreş yetenekleri çok düşük. bence, dana white ile olan samimiyetinin ve şovmen kişiliğinin kaymağını yedi bu zamana kadar. eğer rafael dos anjos ile dövüşmüş olsaydı trash talk yaptığı zamanlarda bu kadar meşhur da olamazdı. demem o ki şu anki lightweight klasmanında onu dovebilecek başka dövüşçülerde var. hatta islam ve alt klasmandan zabit bile döver kanaatindeyim. dağıstanlilar kendilerini yeni yeni ispat ediyorlar. biraz da diskrimine ediliyor kapasiteleri. khabib yıllar önce hazırdı şampiyonluga. hatta ezerek dövdüğü rafael şampiyonluk için dövüşüp şampiyon olurken kendisini kisa bir süre önce döven khabib klasmanda gerilerde kalmıştı. eğer ufc adil şartlar oluşturursa çok kaliteli kafkas dövüşçüleri daha çok izleme imkanı olacak. abdulrashid'i cekebilirlerse efsane olur ama zor.

    bugünkü maç ne mi olur? connor hayatının dayağını yer rezil olur. viski ticaretinde de aradığını bulamaz inşallah. sevimsiz herif :)