• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.39)
kinyas ve kayra - hakan günday
"hiç uykum yok. hiç uyuyamıyorum. domuz gibi içiyorum. ama gözlerimi kapalı bile tutamıyorum. sabaha beş saat var. annemi düşünüyorum. nerededir şimdi? aynada kendime bakıyorum bazen. ve tek kelime etmesem bile vücudum yaşadıklarımı, hayattan ne anladığımı anlatmaya yetiyor. sağ omuzuma kendi çizdiğim kelebek, beğenmediğim için üzerine attığım çarpı işareti ve altında aynı kelebeğin bir japon tarafından çok daha iyi işlenmişi. sol dirseğimin iki parmak yukarısındaki kurşun yarası. bileklerimdeki otuz dört dikiş. medeniyeti bir aralar, herkes gibi yaladığımı kanıtlayan apandisit ameliyatımın izi. ve sırtımı kaplayan, tanrı'nın yüzü. bilmiyorum... hızlı yaşadım. ama genç ölmekten çok, hızlı yaşlandım! ama hayattayım.kayra, bir gün bana 'mutsuzluğuna hiçbir çare aramıyorsun' demişti." (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. bitmesin diye okuduğum kitaplardandı. tam bir başucu eseri.
    abi
  2. kişinin ailesinden, toplumdan ya da sorumluluktan değil bizzat kendisinden kaçmasını anlatan kitaptır. kinyas da kayra da kendi benliklerinden kaçan iki uçarı insandır. affetmeyi sevmezler, sevmeyi isterler ama sevişmekten korkarlar. affedilmek istemeyi bilmezler, duygularından habersiz yaşarlar, ta ki duyguları yok olana kadar.
  3. gerçekten bu kitaba sarılıp uyumak istedim.bir yanım herkes okusun bilsin, bir yanım sadece bende kalsın istiyor.
  4. nietzsche,sartre,schopenhauer,camus... ve daha nice düşünürün felsefelerini cımbızlayıp aptalca diyaloglar içine sokan saçma sapan kitap. benim kahrolduğum bunu okuyup varoluşçu bunalımlara sürüklenen ergenler olması. he canım he hayat çok anlamsız, akşamada sinemaya gidekmi?
  5. kinyas ve kayra postmodern türk edebiyatının amentüsüdür bence.hakan gündayın bence en iyi kitabıdır. azille beraber okurken bir sonraki sayfada kesin peygamberliğini ilan edicek dedirtir. beyninize yeni düşünce kalıpları yerleştirir.aynı zamanda aforizma kültürünü oluşturan kitaptır.
  6. hakan günday'ın azil ve piç ile birlikte en iyi üç kitabından biridir.

    !---- spoiler ----!

    varoluş sorunları yaşayan iki gençten biri kendini yalnızlık içinde tek başına kalarak; diğeri topluma, kalabalığa karışarak yok eder. biri iyimser diğeri de kötümser varoluşçuluğu temsil eder.

    !---- spoiler ----!

    kayra'nın hikayesi biraz daha kısa tutulabilirmiş. modern insanın yalnızlığını, yabancılaşmasını anlatan her eseri ergen hezeyanı diye nitelemek biraz haksızlık olur, içinde gerçekten değerli pasajlar ve sağlam aforizmalar bulunduran kitaptır.
  7. “dişlerimiz olduğu için ısırıyoruz
    bu yüzden bu kadar vahşiyiz.
    gözlerimiz olduğu için hayran kalıyoruz
    bu yüzden bu kadar aşığız.”
  8. çevremden çok fazla övgü alınca kitap o merakla okumustum. sonra anladım ki cevrem hayata isyankâr melankolik ergenlerle dolu malesef.
  9. askerde, nöbet kulesinde okuduğum fantastik kitaptır.
    yıl: 2012 - yer: gelibolu.
    -bi abi geldi uzun dönem istanbullu, sanıyorum kadıköyden. kendisi çok entellektüel bi insandı. çok sigara içer, sürekli öksürürdü. boş olduğu vakitlerde ya çay sigara yapar ya kitap okur veyahut her ikisini birden yapardı. muhabbetimiz çok ileri olmasa da ilerledi bi süre sonra. ondan bi kitap aldım ismi ve kapağı çok ilgimi çekmişti. kinyas ve kayra.. neyse okumaya başladım. sardıkça sardı, hele askeriye gibi monoton ve sıkıcı ortamda beni düşler alemine götürme gibi bi etkisi olmuştu bu kitabın. bikaç güne bitirdim kendisini. neyse

    o abi olur da bu yazıyı okursa mutlaka hatırlayacaktır beni. bana ulaş, kır saçlı çok öksüren abi.
  10. hakan günday'ın genç yaşında yazdığı ilk kitabıdır. karakterleri, uçarı olmalarına rağmen, öylesine detaylı işlemiş ki o iki adamın aramızda dolaştığına hala inanmaktayım. ayrıca bana göre en güzel kitabıdır. sanki henüz çok küçükken kafasında kurmaya başlamış ve yıllar sonra yazıya geçirmiştir. hayranlık uyandırıcı.