1. her yıl 20-21-22 aralık tarihlerinden birinde, güneş ışınlarının oğlak dönencesine dik gelmesi ile kuzey yarımküre için kış mevsimine geçiş kabul edilen gün. bu tarihte kuzey yarımküre en uzun geceyi yaşar ve bu tarihten itibaren gündüzler yavaş yavaş uzamaya başlar. her ne kadar gündüzler uzamaya başlasa da 21 mart tarihine kadar geceler gün içinde daha fazla yer kaplar.
    kış gündönümü 2021 yılında 21 aralık günü yaşanacaktır.
    dilerim üzerimize çöken karanlığın gün gün daha da aydınlandığına şahit olduğumuz günlere gebedir bu kış mevsimi.
  2. insanevladı karanlığı sevmez. gece görüşü zayıftır, hatta hiç yoktur. bu nedenle rahatlıkla noktürnal avcılara yem olur. çok uzak zamanlarda ecdadımız karanlığı bu bilinmezden gelen tehlikeyle özdeşleştirmiştir. karanlığa duyulan korku öyle bir işlemiştir ki zihnimize halen hemen hemen her mistik inanışta iyi güçler ışık, kötülük karanlıkla temsil edilir. hatta çağımızın çok ilerisini tasvir eden kurgu fantazyalarda bile böyledir bu.
    gezegenlerin hareketleri ve yıllık döngüler gözlemlenip hesaplanabilmeye başladığından bu yana da kış gündönümü bayram olarak kutlanır. uzun bir karanlığa doğru küçülen günler tekrar ışığa yönelmeye başlar bu tarihte. antik kültürlerden başlayıp pagan dönemde devam eden kış gündönümü kutlamaları hristiyanlık tarafından da noel bayramı adı altında sürdürülmüş, sürdürülmektedir. isa peygamberin yılın hangi zamanında doğduğuna dair bir kayıt olmadığı halde erken hristiyanlık bunu kış göndönümü civarında bir yere konumlandırmış, mevcutta yapılan kutlamaların da üstüne çökmüştür. 23 nisan bayramının kutlu doğum haftası kutlamalarıyla bastırılmaya çalışılması gibi bir şey. güneşin altında yeni bir şey yok nitekim.
  3. o gün bugün. geldi çattı işte. buradan öte ışık var önümüzde. bir aya kalmaz, sabah kahvemi aydınlıkta içerim. erken akşamlar o kadar koymuyor da sabah uyandığımda kör karanlığa kalkmak çok canımı sıkıyor.