• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.90)
kış uykusu - nuri bilge ceylan
aydın (bilginer) emekli bir oyuncudur; aktörlüğü bıraktıktan sonra orta anadolu'da kendi halinde küçük bir otelde çalışarak günlerini geçirir. hayatında ise iki kadın vardır: kendisine her anlamda uzak ve soğuk olan genç karısı nihal (sözen) ve boşanmış olan kız kardeşi necla (akbağ). kışın bastırması ve kar yağışının artması bu küçük taşrada en çok aydın'ın sinirlerine dokunur ve onu uzaklara gitmeye teşvik eder.


  1. son zamanlarda hatta son yıllarda izlediğim en iyi filmlerden biri diyebilirim. çok başarılı buldum.

    filmde bazı tespitler çok yerli yerindeydi tam da olması gerektiği gibiydi. (benim düşündüğüm gibi)

    ------------spoiler------------
    bu filmede asıl kötü karakter olarak yansıtılan aydın'ın tam olarak da kötü bir karakter olduğunu söyleyemeyiz. nihayetinde kendi çapında iyinin peşinde bir görünüm sergilemektedir ilk bakışta. fakat derinlere indiğin zaman aydın'ın aslında sürekli kendi ahlak anlayışını rasyonelize etmek amacıyla diğer insanları kullandığını fark edebiliriz.

    bir diğer husus da sınıf ayrımı mevzusu. aydın babadan varlıklı otel falan kalmış, kiracıları var ve kirayı ödeyemiyorlar vs. bu noktada aydın'ın hiç muhatttap bile olmak istememesi, imama sena rtık yanıma gelme demesi onu görmek bile istememesi ve aşağılaması durumu da var. bu noktada da entelektüel abla aracılığı ile elitistlere sağlam bi ayar veriliyor filmde. tabi anlayana.

    ha bir de imam rolü var ki tek kelimeyle muhteşemdi. bir insan bu kadar mı gerçek imam oynar ya film boyunca şaştım mimikler, üslup, davranış her şey birebirdi, çok başarılıydı gerçekten.
    ------spoiler--------
    yazmaya kalksan harbiden çok şey var, çok iyiydi. film çok uzundu sıkıcıydı diyenleri ıslak odunla dövmek lazım bence. su gibi akıp gidiyor, ne sıkıcı ne de gereksiz uzun. tam olması gerektiği gibiydi.
    abi
  2. taşra sıkıntısı klişeye dönüşme potansiyeli taşısa da iyi kotarıyor. nuri'nin beni esas cezbeden her daim diri etkileyici yanı ise görselliğe hakimiyeti, fotoğraf sanatçılığı...
    mutlu
  3. ağır giden senaryonun can sıkmadığı nadir filmlerden. nbc eseri.
  4. 2 kez sinemada 1 kez de kendi evimde olmak üzere toplamda 3 kez izlediğim film. üç izleyişte de insan bir kere mi sıkılmaz? benim için yerinin apayrı olmasının asıl sebebi ise bambaşka:

    sinema-edebiyat kıyaslamasında, her zaman, neredeyse hiç düşünmeden, açık ara edebiyatı üstün tutar(d)ım ve bunun için çok sayıda elle tutulur nedenlerim var(dı). bu film beni bu fikrimden şüphe ettiren ve hatta tam tersinin de mümkün olabileceği fikrini düşündüren yegane film oldu.

    not: film manası cüssessinden ağır, afili bir roman gibi olduğundan şimdilik tanımım bu kadar. en kısa zamanda, bu defa not alarak 4. kez izleyip biraz daha hazmedince üzerinde çalıştığım yazımı paylaşacağım.
  5. aydın kesimi çok yerli yerinde eleştiren uzun saatine rağmen bir solukta izlenen film.
    filmin bana göre en güzel yanı karakterlerin çok ağdalı cümleler kullanmasına rağmen o cümleleri kurabilecek karakterler olduklarına filmin bize inandırması. doğallığı buradan geliyor bence.
    mavi
  6. kendini "aydın" diye kategorize edenler degil;
    kendini "aydın" sanan tiplere aslında.
  7. budur ya! nuri bilge hedefi 12den vurmuş. a dan çıkan tartışma bir bakmışsın tetaya gelmiş. aydınım diyen tahsilli eşekler daha güzel anlatılabilir mi? haluk bilginler zaten apayrı, demet akbağ'ı saymıyorum. ama o imam türk oyunculuklarının en güzel örneklerinden biri, es geçmeyelim. nejat işler haricinde film 10 numara.
  8. filmin en zayıf halkası nejat işler olmuş zira konuşma tarzı,hal hareket ve tavırları bir taşra delikanlısından daha çok behzat ç dizisindeki karakteri ercüment çözeri akla getirmiştir.ayrıca izlediğim en dürüst filmlerden biridir.
  9. tokat gibi film. nbc bu filmiyle yıllardan beri vermediği röportajı vermiş gibi.ona sormak isteyipte soramadığım her sorunun cevabını buldum film de. özetle güzel film. imamla öğretmene bayıldım tekrar tekrar. ama bir iklimler değil benim nezdimde.
  10. !---- spoiler ----!

    anlatmak istedikleri vicdan'ı 2 dakika süren av sahnesiyle özetlemiş olan filmdir.
    aydın avını vurmadan önce tereddütsüzce davranır. fakat avladıktan sonra tavşanın başına gittiğinde durgunlaşır, duygusallaşır. vicdanı canlanır.
    başta avcıdır. daha sonraysa insan

    !---- spoiler ----!
    kup