1. hayatım boyunca hiç inanamadım kendilerine, içlerinden bir kaçı okumuş olsam bile. hmm ya sonra? diye kafamda soru işaretleri belirmesine sebep oldular aksine. dün bir ara zweig' in hayatın mucizeleri adlı kitabını okurken orada geçen bir söz beni çok etkiledi. ne olduğundan bahsetmeyeceğim ama şunu söyledim kendime; " senin yıllar yıllar sonra keşfettiğini, adam tek cümle ile özetlemiş."

    bazen de kitap okumanın hazzını neden geç keşfettiğim konusunda kendime çokça kızarım. o anlar biriydi benim için yine.

    kişisel gelişim kitaplarından ziyade biyografiler tanıyıp okumayı daha gerçekçi buluyorum. içlerinde pek çok ders barındıran yaşamlar var.
  2. pek çok vakada olduğu gibi isimlendirilmesi ile gerçekliği arasında derin tezatlar içeren bir kategori. kişisel gelişim kitabı olarak adlandırılmayan pek çok kitap esasen kişisel gelişim kitaplarıdır.

    sorarım size, bir dostoyevski romanı mı gerçek bir kişisel gelişim kitabıdır yoksa "başarılı bir hayat koçu"nun yazdığı "hayır deme sanatı" mı?
  3. tek bir kitabın kişisel gelişim kitabı adı ile anılması yanlış bir önerme, kitapların kişisel gelişime etkisi ise tartışılamaz bir gerçektir.
  4. selüloz israfıdır.
  5. neal donald walsh'un tanrı ile sohbet serisi bana göre-bak bana göre-dedim diğerlerinden daha farklı ve yararlıdır diye düşünüyorum.

    on dakikada bilmem ne, yarım saatte şu, bu kitaplar yerine; biyografi içerikli kitapları daha yararlı buluyorum.
  6. başarılı olmak, mutlu olmak gibi genel konularda neredeyse hiçbir işe yaramazlar.vücut dili, etkili konuşma gibi ,daha özel konularda ise faydalı olabilecek kitaplardır.psikolojik analizlerin içinde boğulmayıp pratik bilgiler veren , çok başarılı örnekleri mevcuttur.
  7. özet geçiyorum:
    hepsi istisnasız zır-va-lık-tır!
  8. bazıları yazar vasfını bile hak etmiyor. sırf para reklam için. inancım yok , ben kendimi gelistiririm gereğinde. onun yerine katılıyorum vikilediada sevdiğiniz kişilerin yaşamlarını okuyun, biyografik filmler izleyin. o kitaplar ütopik.. bakiniz bir örnek,
    ahmet şerif izgören
  9. faydalı tarafları sigara kadar olan ,ergenlik yada çocukluk sonu dönemde okunan türdür.büyük motivasyon sağlamaya yarayan ama etkileri şişirilmiş bir balon gibi en ufak darbe de patlayan cinstendir. belirli bir yaşı alıp hayat tecrübeleri kazandıkça hayatın, başarının, basarisizligin kitaplardan ogrenilmedigini ,başarı kavramının ve anlamlarının hayatta yaşananlardan ogrenildigini anlıyorsunuz.