1. neal donald walsh'un tanrı ile sohbet serisi bana göre-bak bana göre-dedim diğerlerinden daha farklı ve yararlıdır diye düşünüyorum.

    on dakikada bilmem ne, yarım saatte şu, bu kitaplar yerine; biyografi içerikli kitapları daha yararlı buluyorum.
  2. tek kelimeyle ifade edecek olursam, "zırva" olarak nitelendirdiğim tür.
  3. hangi kitabın kişisel gelişim kitabı olduğunu anlamamızda fayda var. bir kargaşa yaşıyoruz. yukarıda; @kasıkli ,başlığın 9. yorumunda zırvalık demiş aradan aylar geçmiş yorum yazıp yeniden zırvalıktır dediğine göre büyük bir öfkesi var.
    migros standından secret kitabını alıp hayatın secret'ına varmayacağımız aşikar diğer taraftan bana göre kişisel gelişim kitabı olan rahmetli prof. dr. ahmet aydın'ın taş devri diyeti kitabı tam anlamıyla başucu kitabıdır. yazarlarımızın büyük çoğunluğunun kem küm ettiği kitaplar nedir ne değildir şeklinde bir açık kapı bırakmalı sanki. keskin bir şekilde zırvalık demek keskin bir söylem oluyor.
  4. bir kitap tuvalet kağıdından ucuzsa düşündürür beni, kişisel gelişim kitapları da gelende tuvalet kağıdından ucuzdur. bu kitaplarda kullanılan sayfalar kerhanelerde peçete olarak geri dönüşüme girse halka faydası daha büyük olabilir zannımca.
  5. faydadan çok zararları vardır.
  6. bu türdeki kitaplara zırva demek; elif şafak okuyup, romanlar bok gibidir hiçbişeye benzemiyor demekten farksızdır.

    okursun okumazsın başka. ama zırva ne demek?
  7. bu kadar savunulmaları, bu işden ekmek yiyenlerin ya da yemeyi planlayanların olduğunu düşündürüyor.

    basıldıkları kağıdın ham maddesi ağaca yazık. bunları okuyacağınıza karşısına geçip oduna bakın, daha yararlı bir iş yapmış olursunuz.
  8. kendini "huzurlu" olarak betimleyebilen bir insanin okumasinin yersiz oldugunu dusundugum kitaplardir. konu ile ilgili fazlaca dalga ve husrani george carlin sikayet etmeyi abartarak soyle komik bir dille anlatmis.

    isin sakasini bir yana koyarsak, kendinde psikolojik sikintilari olduguna inanan kisilere en azindan motivasyon olabilecek "kisisel gelisim" adi altinda kitaplar mevcuttur.

    bazi insanlar yalniz kalabilir; ya da yalnizligi birtakim seylerin ustune koyup da secebilir. bu insanlarin bazi zor durumlarda sarildiklari, kendini "eyleyecekleri," belki namaz, belki yoga; muhtelif motivasyonlara ihtiyaclari olabilir. kimisi de bunu bu tip kitaplarda bulur.

    youreads'teki iq'lari 160+ koca adam olmus yazarlarimizin, insanlari asagilamadan genelleme yapmalari, sert fikirlerini yaslarina yakisir bir dille anlatmalari dilegiyle.
  9. pek çok vakada olduğu gibi isimlendirilmesi ile gerçekliği arasında derin tezatlar içeren bir kategori. kişisel gelişim kitabı olarak adlandırılmayan pek çok kitap esasen kişisel gelişim kitaplarıdır.

    sorarım size, bir dostoyevski romanı mı gerçek bir kişisel gelişim kitabıdır yoksa "başarılı bir hayat koçu"nun yazdığı "hayır deme sanatı" mı?