1. eğer e-ink ekranlı bir e-book reader ile okunuyorsa e-kitabın kazanacağı versustur. e-kitap sayesinde 2 gb bir hafıza alanında yaklasık 1500 tane kitap taşıyabiliyorsunuz. incecik bir tablette 1500 kitap! tamam belki kitapların sayfalarını çevirmek, onlara dokunup kokularını hissetmek kitap okumanın en güzel yanlarından biri ama aynı zamanda büyük bir yük. tatile çıkarken en fazla 3 yada 4 kitap alabilirsin yanına ama e-kitap olunca binlerce alabiliyorsun ve ne çok büyük bir alana ihtiyacın oluyor ne de o kitapların ağırlığı taşımaya. e-kitap sayesinde yanında koca bir kütüphane taşıyabiliyorsun ve bunu normal bir kitapdan daha küçük ve hafif bir hacimde yapıyorsun.
  2. taşıma, saklama derdi olmasa, her türlü kitap'ın kazanacağı versus'tur.
    emvey
  3. kitap benim için bir adım öndedir, eski kafalıyım ben, sayfa kokusu, sesi isterim...
  4. "archive.org", "project gutenberg" ve benzerleri sayesinde ücretsiz binlerce kitaba legal olarak ulaşma şansı, basit bir cloud drive ile her yerde erişebileceğiniz bir kütüphane sağlaması nedeniyle e-kitaplar fonksiyonel olarak üstün olmakla beraber, basılı kitapların verdiği taktil uyarıyı vermemesi sebebiyle romantik bir bakış açısı ile tercih edilmeyebilir.

    bu noktada kişinin kendi hedefleri ve zevkleri devreye giriyor tabii, "each to their own" deyip, hem kütüphanemi hem de e-kitaplarımı alıp gidiyorum efenim.
  5. daha düne kadar böyle bir karşılasmada kesinlikle eksi tarz kitap okuma yöntemini tercih ederdim. ancak ne zaman ki bir gece yana yakıla "oblomov" kitabını okumak için delirmiş halde bulunca kendimi aklıma e kitap olayı geldi ve kısa bir araştirmadan sonra kitabı bir e kitap sitesinde bulup indirdim ve o saatte okumaya başladım. o günden beri okumak istediğim bir kitabı siparişle ya da bir kitapçıya gidip almak için uğraşmadan indiriyor ve hiç zaman kaybetmeden istediğim an okumaya başlayabiliyorum. e kitabın sanırım en güzel artısı bu ama bunun yanında kitap okurken ilginizi çeken satırları çizmeyi ve o satırları sonra tekrar dönüp okumayı seven biriyseniz e kitapta bu mümkün olmuyor. her ikisinin de artıları ve eksileri elbette var klasik kitap okuma yöntinde belirttigim gibi satırların altını çizebilme sayfa kenarına not alabilme hatta kaldığınız sayfanın ucunu kıvırarak belirteç yapma dokunma hissetme sonra saatlerce kitapçıda tek tek kitapları inceleme gibi güzellikleri var e kitapta ise bu söylediğim güzelliklerin hiçbirini yapmanız mümküm değil daha mekanik daha soğuk. bu olumsuzlukların yanında sağladığı bir kolaylık var ki yine belirttiğim gibi herhangi bir kitap aklınıza geldi ve o kitaba o saatte başlamak istiyorsunuz işte boyle bir durumda en fazla beş dakikalık bir ugraşla anında indirip okumaya başlama kolaylığı sunması en artı kısmı bana göre. neticede amaç kitap okumaksa ve kitap okuyucaları için iki güzel secenek sunulmuşsa isteyen istediği yöntemi tercih edip okusun yeter ki okusun.
  6. e-kitap bazen daha pratik olsa da kesinlikle kitabın verdiği hissiyatı vermeyecektir.
  7. bu yazıyı yaklaşık 4 senedir iki adet kindle eskiten, ilk zamanlarda şüpheleri olan fakat alıştıktan sonra kitabın okunulabilirliğini, ulaşılabilirliğini ve korunabilirliğini ne kadar arttırdığını deneyimleyen biri olarak yazıyorum.
    eğer ki orjinal dili ingilizce olan kitaplar okuyorsanız kıyas bile edilemeyecek ikilidir. hele ki okuduğunuz kitaplar çokta ana akıma hitap etmiyorsa o halde bittiniz demektir, halbuki kindle ile tek tuşla dünyanın en büyük e-kitap arşivi amazona bağlanıp kitabınızı satın alıp okumaya başlamak bir dakikadan daha az bir vaktinizi alıyor. bu koşullarda hala basılı kitap konusunda ısrar edenlerin yalnızca estetik kaygılardan dolayı bu davranışlarını devam ettirdiklerini düşünüyorum. sağlam temellere dayanmayan ve zamanla hayli değişkenlik gösterebilen bu kaygı yavaş yavaş yalnızca gelenekci kişilik yapısına sahip insanlar tarafından korunup bir süre sonra basılı kitapları koleksiyon objeleri haline bile getirebilir.
    (bkz: kindle)
  8. yabancı dil öğreniminde öğrenilen dilde kitap okumanın çok önemli olduğunu düşünen birisi olarak, istenilen kitaplara çok kısa zamanda ücretsiz bir şekilde ulaşabilme olanağı sağlayan e-kitap teknolojisinin açık ara önde olduğunu düşünüyorum. ayrıca amazon kindle gibi cihazlarda, kitap okurken anlamını bilmediğim bir kelimenin üzerine parmağımı basılı tuttuğumda hem ilgili dildeki kelime anlamı (ingilizcede oxford dictionary ile resmi olarak anlaşmalılar) hem wikipedia anlamı, hem de istenirse başka bir dildeki çevirisi anında öğrenilebiliyor. bunun üzerinde bir olay olamaz diye düşünüyorum.
  9. e-kitabın kitaba karşı eksiklerinde, düşünüldüğü şekilde, ilginizi çeken satırları çizememe, tekrar tekrar dönüp okuyamama, not alamama, sayfa işaretleyememe gibi eksikleri yoktur.

    şayet bir e-kitap okuyucunız ve bu okuyucunun desteklediği formatta e-kitabınız var ise bu işleri çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. kaynakça veya açıklamalar kısmını işaretleyerek, okumanıza ara vermeden(kitabın son sayfalarına git, geri dön vs.), gereken bilgilere hızlıca ulaşabilirsiniz. ayrıca tamamen karanlık bir ortamda sorunsuzca ve kimseyi rahatsız etmeden okumaya devam edebilirsiniz.

    velhasılı e-kitap, bir okuyucu aracılığıyla, kitap okuma hızınızı, şevkinizi inanılmaz artıran bir icattır.
  10. kapağına yazarının eli değmiş, yazardan imzalı e-kitap olmuyor. maksat okumaksa e-kitap, ama senin adına imzalanmış ilk baskı kitabın hazzını alarak okumaksa kağıda basılmış olanı elbette. birinde kitabın yaydığı haz dalgası, diğerinde e-kitabın yaydığı elektronik dalga. biri deniz, diğeri havuz, hangisinde yüzmek istersen oraya girersin.