1. eğer e-ink ekranlı bir e-book reader ile okunuyorsa e-kitabın kazanacağı versustur. e-kitap sayesinde 2 gb bir hafıza alanında yaklasık 1500 tane kitap taşıyabiliyorsunuz. incecik bir tablette 1500 kitap! tamam belki kitapların sayfalarını çevirmek, onlara dokunup kokularını hissetmek kitap okumanın en güzel yanlarından biri ama aynı zamanda büyük bir yük. tatile çıkarken en fazla 3 yada 4 kitap alabilirsin yanına ama e-kitap olunca binlerce alabiliyorsun ve ne çok büyük bir alana ihtiyacın oluyor ne de o kitapların ağırlığı taşımaya. e-kitap sayesinde yanında koca bir kütüphane taşıyabiliyorsun ve bunu normal bir kitapdan daha küçük ve hafif bir hacimde yapıyorsun.
  2. taşıma, saklama derdi olmasa, her türlü kitap'ın kazanacağı versus'tur.
    emvey
  3. "archive.org", "project gutenberg" ve benzerleri sayesinde ücretsiz binlerce kitaba legal olarak ulaşma şansı, basit bir cloud drive ile her yerde erişebileceğiniz bir kütüphane sağlaması nedeniyle e-kitaplar fonksiyonel olarak üstün olmakla beraber, basılı kitapların verdiği taktil uyarıyı vermemesi sebebiyle romantik bir bakış açısı ile tercih edilmeyebilir.

    bu noktada kişinin kendi hedefleri ve zevkleri devreye giriyor tabii, "each to their own" deyip, hem kütüphanemi hem de e-kitaplarımı alıp gidiyorum efenim.
  4. er ya da geç elektronik kitabın kazanacağı karşılaştırma. yanınızda 10 bavul dolusu kitapla tatile gidebiliyor, gece odanızda yatarken aklınıza esen bir kitabı satın alabiliyor, aydınlatma derdi olmadan tüm yolculuklarda okuyabiliyorsunuz. e kitaba karşı koymak, uçak icat edildikten sonra ''abi o ne öyle havadan fışt diye. ben vitesin sesini duyucam abi, şoförle muhabbet edicem'' demek gibi bi şey. 10 sene sonra görüşelim.
  5. her ikisinin de kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır.

    e-kitap çoğu zaman çok daha pratik, bir kindle içerisine yüzlerce kitap atabilir, istediğiniz zaman istediğiniz yerde okuyabilirsiniz. buna ek olarak, farklı dillerde de kitap okumak istiyorsanız e-kitap size yine en hızlı ve ucuz çözümü sağlayacaktır. öte yandan önemli dezavantajları da vardır. ilk olarak, her ne kadar kindle teknolojisi gelişmiş olsa ve artık gözler yorulmadan uzun süre bu cihazlardan kitap okumak mümkün olsa da, günün sonunda dijital bir nesneden uzun süre okumanın, kağıttan okumaya göre gözlere daha fazla zarar verdiği gerçeği değişmiyor. belki ileride değişir ancak şu anki durum böyle. bir diğer dezavantaj ise kağıt üzerinde okumak bilgilerin hafızada daha fazla yer edinmesini sağlıyor ve bunun yanında kağıt üzerine not olmak her zaman daha rahat ve kullanışlı, dijital aletlerde de (özellikle adobe üzerinden okuyorsanız) bu durum fena değil ancak kitap rahatlığını vermiyor.

    gelelim kitaba; eğer kalın bir kitap okuyorsanız her zaman yanınızda taşımak zordur. elde zaten taşıyamazsınız ancak çantanızda da ağırlık yapar ve fazla yer kaplar. eğer uzun bir seyahate çıkıyorsanız ve yanınızda birden fazla kitap olmasını istiyorsanız yine bir sıkıntıdır çünkü bu sefer valizinizde yer problemi olur. bunun dışında, kaybolma, zarar görme, aşınma, eskime vb. durumlara karşı kitaplar daha savunmasızdır ve son olarak, her zaman geçerli olmayan bir durum olsa da, kitaplar genellikle e-kitaplara göre daha pahalıdır. yeni çıkan kitaplarda uçurum olmaz bu ikisi arasındaki fark ancak, mesela klasiklerin çoğunu ingilizce ücretsiz olarak bulmak mümkündür. ya da bir kitap sadece e-kitap olarak yayınlanıyorsa (ki bu durumda çoğu zaman içerik kalitesi problemi ortaya çıkıyor) genellikle normal kitaplara göre çok daha ucuzdur. kitabın avantajı ise öncelikle yukarıda bahsettiğim not alma durumu ve ikincisi ise biraz psikolojik olan bir durumdur. içeriğinin yanında kitabın kendisini, yani kapağını, sayfalarını, kokusunu vs., seviyorsanız kitap bunu size sağlayabilecek tek şey. e-kitap bu aşamada değil, ileride belki gelir ancak kitabın bu konudaki yerini uzun süre boyunca alabileceğini zannetmiyorum.
  6. bu yazıyı yaklaşık 4 senedir iki adet kindle eskiten, ilk zamanlarda şüpheleri olan fakat alıştıktan sonra kitabın okunulabilirliğini, ulaşılabilirliğini ve korunabilirliğini ne kadar arttırdığını deneyimleyen biri olarak yazıyorum.
    eğer ki orjinal dili ingilizce olan kitaplar okuyorsanız kıyas bile edilemeyecek ikilidir. hele ki okuduğunuz kitaplar çokta ana akıma hitap etmiyorsa o halde bittiniz demektir, halbuki kindle ile tek tuşla dünyanın en büyük e-kitap arşivi amazona bağlanıp kitabınızı satın alıp okumaya başlamak bir dakikadan daha az bir vaktinizi alıyor. bu koşullarda hala basılı kitap konusunda ısrar edenlerin yalnızca estetik kaygılardan dolayı bu davranışlarını devam ettirdiklerini düşünüyorum. sağlam temellere dayanmayan ve zamanla hayli değişkenlik gösterebilen bu kaygı yavaş yavaş yalnızca gelenekci kişilik yapısına sahip insanlar tarafından korunup bir süre sonra basılı kitapları koleksiyon objeleri haline bile getirebilir.
    (bkz: kindle)
  7. yabancı dil öğreniminde öğrenilen dilde kitap okumanın çok önemli olduğunu düşünen birisi olarak, istenilen kitaplara çok kısa zamanda ücretsiz bir şekilde ulaşabilme olanağı sağlayan e-kitap teknolojisinin açık ara önde olduğunu düşünüyorum. ayrıca amazon kindle gibi cihazlarda, kitap okurken anlamını bilmediğim bir kelimenin üzerine parmağımı basılı tuttuğumda hem ilgili dildeki kelime anlamı (ingilizcede oxford dictionary ile resmi olarak anlaşmalılar) hem wikipedia anlamı, hem de istenirse başka bir dildeki çevirisi anında öğrenilebiliyor. bunun üzerinde bir olay olamaz diye düşünüyorum.
  8. e-kitabın kitaba karşı eksiklerinde, düşünüldüğü şekilde, ilginizi çeken satırları çizememe, tekrar tekrar dönüp okuyamama, not alamama, sayfa işaretleyememe gibi eksikleri yoktur.

    şayet bir e-kitap okuyucunız ve bu okuyucunun desteklediği formatta e-kitabınız var ise bu işleri çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. kaynakça veya açıklamalar kısmını işaretleyerek, okumanıza ara vermeden(kitabın son sayfalarına git, geri dön vs.), gereken bilgilere hızlıca ulaşabilirsiniz. ayrıca tamamen karanlık bir ortamda sorunsuzca ve kimseyi rahatsız etmeden okumaya devam edebilirsiniz.

    velhasılı e-kitap, bir okuyucu aracılığıyla, kitap okuma hızınızı, şevkinizi inanılmaz artıran bir icattır.
  9. basılı kitap; bin yıllardan beri süregelen alışkanlıklarımızdır, kolay kolay kağıttan vazgeçemez insan. e-kitap ise insanlığın birikiminin teknoloji ile buluşmasıdır, basitliktir, kolaylıktır ve emin olun alıştığınızda sizi kitap okumaya teşvik eder. tek yapmanız gereken amazon kindle' ın herhangi bir modelini almak ve keyfini çıkarmaktır.
  10. kitap kazanır. tartışmasız. o kitabının kokusu, hışırtısı beni benden alır. ayrıca taşıma konusuna gelince; bi tatilde 1500 kitap mı okuyorsunuz? bi tatilde 5 tane yeter kitapkurtları...