• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
Yazar vedat ozan
kokular kitabı 3 kültürler - vedat ozan
şimdi "burnunun dikine gitmeyen" kültürler düşünsün! kokular kitabı'nın kültürler durağına hoş geldiniz... uygarlığımızın kokusu çıktığına göre -artık söylemeye hacet yok ama- koku denince türkiye'de akla gelen ilk isim; vedat ozan'a kulak vermekte fayda var. sanki burnumuz yokmuş gibi kurduğumuz uygarlıktan gelen "kötü kokular" muhtemelen hayatî tehlikelere işaret ediyor. burunla ve parfümle kurulan kültürlerin haritası açılıyor önünüze!
paris'in saray âlemlerinden mısır çarşısı'na, yağmurlu kadınlardan kanunî'nin pamuğuna, roma'nın helalarından çinlilerin tütsülerine, rüzgârın çocuklarından medicilere dek akılalmaz bir coğrafya... üstelik -elbette- sayısız "lüzumsuz bilgi" eşliğinde! haydn'ın senfonilerinden duchamp'ın pisuarına, bebek isa'nın ziyaretçilerinden çağdaş sanat müzelerine, kafka'nın aşkından james joyce'un bıyık fincanına, mesenlik müessesesinden tütsülü saatlere dek, kültürlerin vazgeçilmez unsurları olan sanatın ve zanaatın akla hayale gelmedik ayrıntıları, hikâyeleri...uygarlığın kokusunu almaya ve kokunun uygarlığına hazır olanları, sayfaları çevirmeye davet ediyoruz.


  1. (bkz: kokular kitabı - vedat ozan) ve (bkz: kokular kitabı parfümler - vedat ozan) ardından gelen bu üçüncü kitabı nedense atlamışım. serinin üçüncü kitabı, ilk iki kitapta olduğu gibi yine bir çok şaşırtıcı bilgiyi tane tane ve gayet eğlenceli bir şekilde sunuyor. serinin dördüncü kitabı da yakında çıkacakmış. tavsiye ederim.

    !---- spoiler ----!

    ozan’a göre görsellik hakim gibi görünen bir dünyada yaşıyoruz ama koku hayatımızda belirleyici etkilere sahip: “bir bebek dış dünyayı 2 yaşından sonra biz yetişkinlerin gördüğü şekilde algılamaya başlar. o aşamaya kadar adapte olmamızı sağlayan başlıca duyu koku almadır. 18-22 yaş arasındakilerle yapılan bir araştırmada, ‘hangisini seçersiniz’ diyerek ikili seçenekler sunulmuş. ‘sosyal medya mı, koku duyusu mu’ ikilisi gençlere sunulduğunda % 52’lik bir oran sosyal medyayı tercih etmiş. oysa durum hiç de böyle değil...”

    o yüzde elli ikilik dilimde iseniz şu filmi tavsiye ederim, (bkz: perfect sense - david mackenzie)

    !---- spoiler ----!
    mesut