1. Kongolu aileler Apple, Microsoft, Google, Tesla gibi şirketlere dava açtı: Çocuklarımız madenlerde ölüyor

    Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki aileler Apple, Google, Dell, Microsoft ve Tesla gibi teknoloji şirketlerini kobalt madenlerinde çocuk işçilerin ölümüne ve yaralanmasından sorumlu tutarak tazminat davası açtı.

    Guardian’ın haberine göre Uluslararası Hak Savunucuları tarafından 14 Kongolu aile adına ABD’de açılan dava, uzun süredir madenlerdeki çocuk işçiliğine ve sömürüsüne karşı başlatılan ilk yasal süreç.

    Kongolu aileler, büyük maden ocaklarında çocuklarının günde 2 dolara (11 lira 76 kuruş) çalıştırıldığını, çoğunun ya sakat kaldığını ya da tünel çökmelerinde yaşamını kaybettiğini iddia ediyor.

    Davada, söz konusu firmaların ürünlerinde kullandığı kobaltın çıkarıldığı madenlerdeki çalışma durumlarına dair ‘spesifik bilgileri’ olduğu iddia edildi. Aynı zamanda şirketlerin kendi kobalt tedarik zincirlerini denetlemek için yetki ve kaynağı bulunmasına rağmen, bu konuda sorumsuzca davrandığı gerekçesiyle çocuk işçilerin madenlerde sakat kalması ya da ölmesinden sorumlu oldukları öne sürüldü.

    Söz konusu madenler Britanyalı şirket Glencore tarafından işletiliyor. Bu madenlerden çıkan kobalt, Glencore tarafından Belçika’nın başkenti Brüksel merkezli metal ve maden firması Umicore’a satılıyor. Bu şirket de batarya yapımına uygun hale getirdiği kobaltları Apple, Google, Tesla, Microsoft ve Dell firmalarına satıyor.
    ...

    Kaynak

    Ek: ben biraz araştırdım ve şöyle şeylere rastladım; normalde bu madencilerin büyük kısmı zaten resmi olarak çalışmıyormuş. insanlar illegal olarak madencilik yapıp, bulduklarını yine yerel satıcılara satıyor -daha ucuza-, onlar da şirketlere satıyorlarmış. böylelikle hem resmiyette şirketler çocuk işçi çalıştırıyor görünmüyor ya da çalıştırdıkları eleman sayısını kendi leyhlerinde tutuyor, hem de daha ucuza mal alıyor vs.
    bundan bir kaç ay önce kongo hükümeti, böyle kaçak madencileri durdurma kararı almış ve bunun sonucunda glencore'un kaçak madenci çalıştıran bir madenini kapatmaya çalışmış (hatta çinli bir şirkete ait madenlerden birini kapatmışlar bir süre önce). yaklaşık 2000 madencinin çalıştığı tahmin edilen bölgeye ordu girince, işlerini kaybetmek istemeyen madencilerle ordu arasında çatışma çıkmış ve 43 madenci hayatını kaybetmiş, bir subay ise yaralanmış. bu süreçte bir kaç sivil toplum örgütü duruma dikkat çekmeye çalışmış hatta şirketin hisse fiyatları o süreçte yüzde yedi kadar düşmüş. ama değişen bir şey olmamış. en son başka şirketler içerisinde, kaçak madencilik yapanların sayısı artmış ve hatta çalışma koşulları zaten kötü olan insanların kazandıkları para da 0.70 cent e kadar düşmüş. sonraki sürece dair bilgi bulamadım (ordu uzun süre bilgi vermeyi falan kesmiş basına) ta ki çocukların sakat kaldığını ve öldüğünü belirten bu dava tekrar ortaya çıkana dek.