• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.62)
körlük - jose saramago
araba kullanmakta olan bir adam, yeşil ışığın yanmasını beklerken ansızın körleşir. körlüğü, başvurduğu doktora da bulaşır. bu körlük, bir salgın hastalık gibi bütün kente yayılır; öldürücü olmasa da tüm ahlâki değerleri yok etmeyi başarır. toplum, görmeyen gözlerle cinayetlere, tecavüzlere tanık olur. ayakta kalabilenler ancak güçlü olanlardır. koca kentte körlükten kurtulan tek kişi, göz doktorunun karısıdır. portekiz'in yaşayan en önemli yazarı olan jose saramago, bu çarpıcı romanında körlük olgusunu bir metafor olarak kullanmış, basit imgelere, sıradan sözcük oyunlarına başvurmadan, yoğun bir anlatımla, anlatıcının ve kahramanların konuşmalarını ortaklaşa bir monologa dönüştürerek, kurgunun evrenselleşebilmesi açısından kişilere ad vermeksizin liberal demokrasinin insanları sürüklediği sağlıksız ortamı olağanüstü bir ustalıkla yaratmıştır. (idefix'den alınmıstır.)


  1. hani yılbaşında, yeni kararlar alınır, hedefler belirlenir ve bir heves spor salonuna üye olunur da birkaç gidişten sonraki ilk mazeretle bir ara verilir, sonra tekrar başlamak için ciddi bir aktivasyon enerjisi gerekir ya, benim için o hale bürünen kitap :( başlamak bitirmenin yarısı, kitabın yarısını okumak bitirmenin dörtte üçü derken araya bir soğukluk girdi kaldı, inşallah tatili fırsata çevirebilirim.
  2. insanların temel gereksinimlerini kaybetmesini kitabın isminden de anlaşılacağı üzere körlükle anlatmış yazar ve bu temel gereksinimlerini kaybedince yaşanan kaosu, insanların ne kadar vahşileşebileceklerini, ayrıca her ne koşulda olursa olsun gücü kötüye kullanmayı işliyor kitap. tek olumsuz yorumum biraz fazla uzamış ve beni sıktı açıkçası. bunun dışında okuması keyifli ve sürükleyiciydi.
    efzey
  3. psikolojik kurgu kitabı. değişen ahlak yapıları , değişen hayat koşullarını göz önünde bulundurarak durumun psikolojisini en içsel şekilde incelemiş kitap. oldukça zevkli bir anlatımı söz konusudur. kalın ya da ince diyemeyeceğimiz yaklaşık 400 sayfa olmasıyla birlikte hızlı bittiği için hızlı tüketmenizi önermem.
    sezar
  4. okuduğum en güzel romanlardan biri. eserde karakterler isimleri değil sıfatlarıyla anılmaktadır;

    -birinci kör
    -birinci kör' ün karısı
    -doktor
    -doktor' un karısı
    -sekreter
    -siyah renk gözlüklü genç kız
    -gözü siyah bantlı yaşlı adam
    nid
  5. hiçbir karakterin adının olmadığı, zamanında dost kitapevinden jean paul sartre almak yerine yanlışıkla, bir yanında olduğundan aldığım kitap. eve gelince farketmiştim, çok da güzeldi. bu arada sartreyi halen daha okuyamadım.
  6. karakterlerin isimleri yoktur. "gözü siyah bantlı yaşlı adam" gibi tabirler kullanılmış.
    ayrıca bay saramago virgül ve noktadan başka hiçbir noktalama işaretine yer vermemiş.
    (bkz: görmek) isimli kitap bu kitabın devamı gibiymiş. duyurulur^:swh^
  7. körler ülkesinde tek gözlüler baş olur.
  8. jose saramago'nun yazım diline alışık olmayan biri için içinde rahatlıkla kaybolunabilecek kitap.
    alıştıktan sonra keyif almaya ve hatta körlük sanrısı yaşamaya başlıyorsunuz.
  9. !---- spoiler ----!

    her geçen gün biraz daha kör olacağım, çünkü beni gören kimse kalmayacak.

    !---- spoiler ----!
  10. !---- spoiler ----!

    -neden kör olduk?
    -bilmiyorum,bunun nedeni belki bir gün keşfedilir.
    -ne düşündüğü söylememi ster misin?
    -söyle
    -sonradan kör olmadığımızı düşünüyorum,biz zaten kördük.
    -gören körler mi?
    -gördüğü halde görmeyen körler.

    !---- spoiler ----!

    yine harika bir metaforla taşı gediğine koyuyor usta.evet aynen dediğin gibi gördüğü halde görmeyen körlerle dolu dünya.