1. zamanın ötesinde olan film.

    vizyona girdiği dönemden çok sonra kemikleşmiş sinema izleyicilerinin keşfedip çıkardığı ve bu bağlamda geniş kitleler tarafından aranır hale gelen filmler.

    fanatik bir hayran kitlesine sahip olmanın yanı sıra orjinallik, türünün ilk örneklerinden olma, ardından gelen birçok filme ilham kaynağı olma, retrospektif bakışla değer kazanma gibi özellikleri bulunan film.

    kült filmler için, sıra dışı olan, yani klasik olmayan ama klasikleşen, eşi benzeri olmayan ve bunun üstüne bir de tanınırlığı yazılmamış literatür tarafından tescillenen filmler diyebiliriz.

    kült filmlerin çok zekice, ille de düşük bütçeli, mutlaka kılı kırk yarıp da yapılmış olmaları gerekmez. onları kült yapan, sadık müritleridir.

    sinema tarihine yepyeni bir soluk getiren, daha önce işlenmemiş olan özgün konulara yer veren, belirli bir kesim tarafından beğenilmeyip belirli bir kesim tarafından fanatiklik oluşturacak derecede ilgi gören, popülaritesini reklamından değil insanların birbirlerine izletme isteğinden kazanan, kendisinden önce yapılan hiçbir filmle benzerlik göstermeyen, yeni bir türün başlangıç ayağını oluşturan, ilk yıllarında gişede başarılı olmayıp uzun yıllar sonra insanlar arasında bir efsane haline gelen daha çok bağımsız olan film türüdür.

    genel izleyici ya da eleştirmenler (tercihen ikisi tarafından da) reddedilmek, saldırganlık, kabalık, sansürcüler tarafından yasaklanmış ya da prodüktörler tarafından kesilip biçilmiş olmak, pervasızlık, absürtlük, deha pırıltıları sergilemek, apaçık hatalar içermek, unutulmaz ya da anlaşılmaz bir kaç replik içermek gibi özellikler bir filmin kült mertebesine gelmesini sağlayan etkenlerden olabilir. bazı filmlerin kült olmasında müziği etkiliyken bazı filmlerde de bir fetiş obje veya kişi o filmi kült mertebesine çıkaran etkenler arasındadır.ancak bu özelliklerin bir grup insan tarafından benimsenmesi şarttır.

    örneğin:‘’dünyayı kurtaran adam’’ı kült film yapan özelliği absürtlüğü ve bunun bir grup insan tarafından fark edilip defalarca ayin gibi izlenmesidir.

    bu filmler başlarda çoğunluğu oluşturan ortalama sinema seyircisinin dikkatini çekmemiş olsa da zaman içinde kendilerine has, az sayıda ama tutkulu, hatta saplantılı bir seyirci kitlesi oluşturmuşlardır. bu filmlerin fanatik hayranları (veya müritleri) kült film olarak kabul ettikleri bir filmi defalarca seyrederler, repliklerini ezberlerler, filmle ilgili en ince ayrıntıları öğrenirler, filmin değişik versiyonlarını biriktirirler, hatta filmle ilgili malzemelerin koleksiyonlarını yaparlar.

    kült filmlerin her zaman küçük bir hayran kitlesi olması da gerekmez.

    hiçbir sinemasal değeri olmayan bir filmin kendine özel bir hayran kitlesi oluşmuş olabilir.

    klasik filmler arasında birçok kült film olabildiği gibi her klasik film de bir kült film değildir.

    kült film nosyonu, popüler kültüre bakışın radikal şekilde değiştiği 1960'larda çıktı, o yıllarda altyazılı sanat sineması rağbet görmeye başladı. en prestijli yönetmenler 40’larına varmış olan bergman, fellini. visconti, antonioni ve de fransız yeni dalgasının 20'lik yönetmenleri chabrol, truffaut ve godard’dı. 30'lardan kalma prodüksiyon anlayışında ısrar eden ve büyük stüdyoları çözülmeye başlayan hollywood ise nihai bir düşüşte görünüyordu.

    belli filmlerin kült statüsünde zikredilmesi, tehditkar bir kitle toplumunda ve amorf bir kitle kültürünün ortasında kendine kişisel bir alan yaratmanın ve benzer kafadakilerle bağ kurmanın bir yoluydu.

    kısaca kült filmi belirleyici en önemli faktör katharsis diyebiliriz.