1. erkekleri ve kadınları dünya güzellik ortalamasının çok altında kalan millet.
  2. içinde terör örgütü barındıran...
  3. yıllardır devlet ve devletin kullandığı oyun hamurları tarafından (bkz: milliyetçiler,ulusalcılar, vb.) asimile edilmeye çalışılan kadim bir mezopotamya halkı.

    yıllardır öldürdüğünüz kürt, burada ve neredeyse her alanda yedi ceddine saydığınız kürt, hapisane işkencelerde öldürdüğünüz kürt, kapısının önünde dokuz yaşında 13 kurşunla öldürdüğünüz kürt, 1071'de anadolu'nun kapılarını size açan kürt, araplar size ihanet ederken savaşlarda sizinle omuz omuza savaşan da kürt ama sorsan yine en suçlu kürt.
  4. her yerdeler. hizmet sektöründe de varlar ticarette de. aile işleri kurarlar. genelde eğitim gerektiren sektörlere bulaşmazlar. kalifiye olmazlar. buna vakitleri de yoktur sabırları da. birbirlerine sahip çıkarlar. her türlü illegal işte adları geçer. çoğunun sicili kabarıktır. vergi vermeyi sevmezler. feodaldirler. derebeylerine bağlılık esastır. mağdur edebiyatını severler. hiç bir zaman param var demezler. telefon numaralarına sadık değildirler. sürekli hat değiştirirler. genelde trafik sigortası, araç vergisi gibi şeyleri ertelerler. kasko zaten yapmazlar. ticarette kürtler farklı türklere farklı fiyat çekerler. sorun yaşadığınızda dayılanırlar. tehdit ederler. tek yakaladığınızda kuzudurlar. kalabalık olduklarında (ki çabucak kalabalıklaşırlar) gözünüzün yaşına bakmazlar. ama hepimiz kardeşiz sonuçta değil mi? bu arada suriyelilerle aranız nasıl sözlük? beş yıl sonra neler olacak biliyor musunuz?
  5. herhangi bir insan. türk gibi, laz gibi, arap gibi, süryani gibi...

    bakmayın burada birilerinin türkler için suçları sıralayıp bir milyon olumsuz özellik yüklediğine veya bakmayın hemen cevap verip olumsuz gelenekleri, suçları sıralayıp kürtleri yerin dinine batırdığını düşünenlere... ikisinin de herhangi bir türkten veya küryten yoktur farkı. bu coğrafyanın insanları hep birbirine benzer işte, burada da benzediği gibi.

    hakaret etmeden karşı tarafı tahrik ve tahkir etmeden konuşmaya çalıştığımız gün insan olacağız. yoksa sen de seçmedin kürt olmayı dy diyarbakırlı kardeşim, sen de seçmedin türk olmayı ey antalyalı kardeşim.

    ne güzel bir dünya resmi çizdim şurada, durun hepiniz kardeşsiniz diyorum da, ben de biliyorum coğrafyamızın halini, savaşı, terörü, kini, intikamı... gördüğüm bir rüyadan bahsetmek istedim sadece. klavyemizden kan damlatmasak keşke. nefretimize, öfkemize bari yazarken engel olabilsek...

    sözlüğün güzel ortamının bu tür başlıklarda yazılanlarla bozulmaması daha gerçekçi bir rüya...
  6. ee başka? bu bir insanı tanımaya yetmez ki. hatta tanımlamaya da yetmez. hatta insanın seçim şansının olmadığı özelliklerinin tamamı böyledir.

    mesela şunları konuşalım: hırsız mı? iyi kalpli mi? kalp kırar mı? sadık mı? münafık mı? riyakar mı?

    insandır.
  7. bir halk olduğu için ilk harfi büyük yazılır, tıpkı dünyadaki bütün halklar gibi. ne yiyip ne içiyorsun arkadaş?
  8. dünya genelinde bu kadar fazla nüfusa sahip olup devlet kuramayan ırklardan biri ayrıca bütün büyük devletler tarafından en fazla kaldırılan ırk demişti (bkz: modernleşen türkiye tarihi) kitabında erik jan zürcher.
  9. türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde yirmisini oluşturan halk. bunun dışında üç beş milyonu ırak'ta üç beş milyonu iran'da birazı da rojava denilen bölgede yaşar.