1. arabistan bileti nereden alınıyor o kadar cahilim ki bilemedim :) malum ülkeden kovuyorlar..

    ne günlere kaldık yahu çoluk çocuk utanmadan kürtçe konuşmamak gerektiğini ve kürt kültürü olmadığının lafını yapar olmuş vallahi yazık başkası adına bugün de utandım...

    ülkedeki çoğu insanın ana dilidir. şiirlerin, şarkıların, kitapların, yazıldığı dildir. konuşulmasının hiç sakıncası yoktur! devlet bile politikası olarak tv kanalı açmıştır.kimsenin ne arabistan'a ne irak'a gitmesine gerek yoktur. bu memlekette isteyen istediği dili konuşur bunu engellemek kimsenin haddine değildir.
    illa birileri gidecekse bu ana dilini konuşmak isteyen insanlar değilde aksine ırkçı, çomar, faşizan düşünceleri olan insanlar olacaktır.

    "eger xêr bê welatekîwê bigihîje hemi cîhê welât."
    eğer bir ülkeye iyilik gelirse ülkenin her yerine ulaşır.
    bak ne güzel demiş korkma sende söyle kürtçe konuştun diye vatanını satmazsın...
  2. insanlar harflerden bu kadar korktukları ve nefret ettikleri için bombaların sesine bu kadar alıştılar. halbuki harfler "hepimize" önce iletişim sonra da yaşam sağlardı. dı.
  3. devletin dilinin türkçe olmasıyla ülkede yaşayan insanların bir kısmının ana dilinin kürtçe olması nasıl çelişki olarak algılanabiliyor veya kürt kültürü olmadığı nasıl iddia edilebiliyor? bunlar nasıl kafalar harbiden çözemedim.

    tanım yapmak gerekirse eğer; hint-avrupa dil ailesine bağlı hint-iran dillerinin kuzeybatı iran koluna giren bir dil grubudur. orta doğu'nun arapça, türkçe ve farsçadan sonra en çok konuşulan dördüncü dilidir. bildiğim kadarıyla türkçe ve farsça dillerinden çok etkilenmiş bir dildir. kelime haznesi bakımından da zayıftır. türkiye'de en çok konuşulan lehçesi kurmanci'dir. ayrıca zazaca'nın kürtçe'nin bir lehçesi olduğuna dair bir bilgi kirliliği de vardır fakat zazaca başı başına bir dildir.
  4. bizde zazacası konuşulur. yani ailemin kültürüne ayak uydurmak için öğrenebilirim. özellikle espiri yapılacağı zaman çok hoş oluyor. ama illa lazım mı bence değil. yani alınmaya kırıkmaya gerek yok ama kürtçe öğrenseniz, kürtçe bilen insanlarla sohbetin ötesine gidemezsiniz ki onlarda aynı zamanda sizin gibi türkçe de bilirler muhtemelen. zaten kaç tane bilimsel kaynak kürtçe yazılmış? kaç sanat eserinin temelinde kürtçe var? yani çok da üzerine düşüp, büyütmeye gerek olmadığını düşünüyorum. mesela türkçe de bilen insanın, kürtçe eğitim ısrarını anlayamıyorum ya da kürtçe konuşmak isteyen insana ısrarla karşı çıkmak da saçma. gereksiz muhabbetler..
  5. teknolojinin olmadığı dönemlerde dayatılan gerçeklerle büyümüş ve ezber sloganlardan öte fikri olmayan nesli anlarım da hala bu yüzyılda ezberledikleri şeylere inanan cahilleri bir yere oturtamıyorum. hele gel yiğidim dil kültür farklılığını göstereyim sana. okul okuma yavrum sen.

    tanım : "heft sâlâ çû sêferî disa hât kêri beri" şeklinde bir atasözü olan dil.
  6. hakkında hiçbir şey bilmeyen adamların atıp tuttuğu dil. sanıldığı gibi diğer dillerin toplamı falan değildir. böyle bir iddiadan kasıt başka dillerdeki kelimelerin diğer bir dile geçmesi ise türkçe kadar karma bir dil yoktur. ulan peynir kelimesi bile farsça sen daha ne diyorsun(burada peynir kelimesinin geçmesi tamamen peynir sevdiğimden). başka dillerden kelime almanın zenginlik olduğunu düşünüyorum onu da belirteyim. örneğin bir önceki entrydeki kelimeleri ele alalım
    fonetik: fransızca
    hoş: farsça
    enva: arapça
    çeşit: farsça (ki arapçadaki enva kelimesiyle aynı manadadır)
    yok gramer diyorsan emin ol ki farsça ve ingilizcede olmayan bazı özellikler bile mevcuttur kürtçe'de. senin bilmemen olmadığına delalet etmez. neyse hint-avrupa dil ailesinde bulunan bu dili bilmenin güzel avantajları var. bu dil ailesindeki ingilizce ispanyolca gibi çokça konuşulan dilleri çok rahatça öğrenebilirsiniz kürtçe biliyorsanız. hele ki kürtçenin yanında bir de farsça biliyorsanız ingilizce sizin çerezdir. ben şahsen gramer için sadece üç ay ayırdım ingilizceye.

    not: büyük devlet olduğunu iddia edenler bile dildeki bozulmaların önüne geçemezken tarihte büyük bir devlete sahip olamamış kürtlerin bazı devletlere rağmen dilini hala muhafaza ediyor olması dikkat çekicidir nazarımda.
  7. türkiye cumhuriyeti anayasası;
    iii. devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

    madde 3. – türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. dili türkçedir.
    bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

    millî marşı “istiklal marşı”dır.

    başkenti ankara’dır.

    bugün erdoğan için diktatör diyenler, anayasayı kendine göre ayarlıyor diyenler, sözüm ona türkiye cumhuriyeti devleti anayasasında değiştirilemeyecek hükümler arasında belirtilen ilgili maddesini hiçe sayarak " ülkedeki çoğu insanın ana dilidir " diyebilecek kadar da gülünç bir duruma düşüyorlar. eğer ki, türkiye cumhuriyeti devleti vatandaşı iseniz ana diliniz " türkçedir " bu anayasa ile sabit kılınmış bir zorunluluktur.

    ya atatürk'ün arkasına sığınarak farklılık çabaları içine girmeyeniz, ya da atatürk'ün ve silah arkadaşlarının oluşturduğu anayasa'ya bağlılık içinde kalınız. kendinizle çelişiyorsunuz.

    dip not: biliyorum ki, bu yazdıklarım sürekli eksilenecek. oysa ki, bu yazdıklarımla alakalı tek bir geçerli savınız olamayacak. o yüzden, yenilmişlik psikolojisine girip linç savaşı başlatacaksınız. sizin de " yobazlar " sınıfından pek bir farkınız kalmayacak.

    türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. dili türkçedir. (!)

    edit: resmi dil demek, ülke de konuşulan, konuşulması zorunlu olan esas dil demektir. bazı yazarlar, okumakla falan ilgili şeyler yazmışlar. cumhuriyetimizin kurucusu mustafa kemal atatürk'ün türkçe dili ve konuşulmasıyla alakalı bir kaç değerli sözünü buraya yazıyorum. isteyen istediği gibi, istediği uzvuyla (!) anlayabilir.

    " türk milletinin dili türkçedir. türk dili dünyada en güzel, en zengin ve kolay olabilecek bir dildir. onun için her türk, dilini çok sevip onu yükseltmek için çalışır. "

    " ülkesini yüksek istiklalini korumasını bilen türk milleti dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır. "

    " zengin sözlüğümüzün toplandığı gün, milli varlığımız en kuvvetli bir dal kazanacaktır. bizim milliyetçiliğimizin esası dil birliğinin korunmasıyla mümkün olacaktır. " ( atatürk milliyetçiliğin en güzel örneğidir )

    " milliyetin çok bariz vasıflarından biri dildir. türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka türkçe konuşmalıdır. türkçe konuşmayan bir insan türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz. "

    " türk demek türkçe demektir; ne mutlu türküm diyene! "
    yukarıda yazılan tırnak içerisinde ki, tüm yazılar cumhuriyetimizin kurucusu gazi mustafa kemal atatürk' e aittir. atatürk'ün ve cumhuriyetinin yılmaz bekçisiyiz! atatürkçülük ardına sığınıp " kürtçülük " yapılmasına asla müsade etmeyeceğiz. her türlü, etnik köken faşizmine geçit yok!
    sekiz
  8. kürtçe konuşan halkın sözümona herhangi bir devletin sömürgesiymiş gibi davranmalarına anlam veremiyorum. yahu istediğini konuş, öğren, çince konuş, fransızca konuş, kürtçe konuş kim konuşma diyor? asimile olmak ve sindirilmek kelimeleri alenen yapılmış ayrıksı bir hareket değil midir? ben bir lazın ya da çerkesin asimile oluyoruz, sindiriliyoruz dediğini hiç duymadım. türkiye cumhuriyeti'nin dili tektir. o da türkçe'dir. yöresel diller vardır ve devlet buna karışmaz. ancak resmi dairelerde türkçe konuşma yükümlülüğümüz var. evine girip yakandan paçandan tutup türkçe konuşacaksın diyen varsa karşısında beni de bulur ancak bizatihi türkçe'den bahsederken "öteki" bir dil muamelesi yapıyorsanız da karşınızdayım.
  9. yok denilince yok olacagi, gormeyince gorunmez olacagi, bilimdisi yontemlerle kucuk dusurulmeye calisinca kuculecegi, asimile etmeye calisinca asimile olacagi, kufredildikce deger kaybedecegi, konumunun bazilarinin subjektif lutuflari ile belirlendigi zannedilen hint-avrupa dil ailesine ait bir dil.
  10. çerkesçe, lazca, ermenice, kürtçe hslkların ana dilidir ve geleneklerin, adetlerin sürmesi için herkes dilini özgürce öğrenip konuşabilmelidir. kültürler dil olmadan kaybolur ve anadolunun güzel yanlarından birisi de bu kültür zenginliğidir.

    elbette ülkede bilinmesi gereken, resmi işlerde kullanılan dil türkçedir ve herkes bilmelidir ama isteyen caddede sokakta evde istediğini konuşsun kime ne.

    yukarıdaki anayasa maddesinin kast ettiği de devlet işlerinde kullanılan, eğitimi verilen dilin türkçe olduğu ve herkesin bilmesi gerektiğidir kürtçe konuşan ırağa gitsin yorumuna nasıl ulaşıldı nasıl bir mantık anlamadım.
    aynı mantıkla o zaman devletin dini islamsa tüm kilise sinagog vs kapatılmalı, hristiyansa o ülkede cami olmamalı müslümanlar da sınır dışı edilmeli böyle bir olay hiç duymadım varsa yazın lütfen ..
    wtf