1. teknolojinin olmadığı dönemlerde dayatılan gerçeklerle büyümüş ve ezber sloganlardan öte fikri olmayan nesli anlarım da hala bu yüzyılda ezberledikleri şeylere inanan cahilleri bir yere oturtamıyorum. hele gel yiğidim dil kültür farklılığını göstereyim sana. okul okuma yavrum sen.

    tanım : "heft sâlâ çû sêferî disa hât kêri beri" şeklinde bir atasözü olan dil.
  2. yek, dü, se, çahar, penç... diye rakamları saydığımda "aaa, kürtçe biliyorsunuz!" şeklinde karşılamalarla yüz yüze geldiğim dil. oysaki "farsça" olarak saymıştım.

    farsça ile çok fazla ortaklığı olan dil.
  3. kürtçe konuşan halkın sözümona herhangi bir devletin sömürgesiymiş gibi davranmalarına anlam veremiyorum. yahu istediğini konuş, öğren, çince konuş, fransızca konuş, kürtçe konuş kim konuşma diyor? asimile olmak ve sindirilmek kelimeleri alenen yapılmış ayrıksı bir hareket değil midir? ben bir lazın ya da çerkesin asimile oluyoruz, sindiriliyoruz dediğini hiç duymadım. türkiye cumhuriyeti'nin dili tektir. o da türkçe'dir. yöresel diller vardır ve devlet buna karışmaz. ancak resmi dairelerde türkçe konuşma yükümlülüğümüz var. evine girip yakandan paçandan tutup türkçe konuşacaksın diyen varsa karşısında beni de bulur ancak bizatihi türkçe'den bahsederken "öteki" bir dil muamelesi yapıyorsanız da karşınızdayım.
  4. çerkesçe, lazca, ermenice, kürtçe hslkların ana dilidir ve geleneklerin, adetlerin sürmesi için herkes dilini özgürce öğrenip konuşabilmelidir. kültürler dil olmadan kaybolur ve anadolunun güzel yanlarından birisi de bu kültür zenginliğidir.

    elbette ülkede bilinmesi gereken, resmi işlerde kullanılan dil türkçedir ve herkes bilmelidir ama isteyen caddede sokakta evde istediğini konuşsun kime ne.

    yukarıdaki anayasa maddesinin kast ettiği de devlet işlerinde kullanılan, eğitimi verilen dilin türkçe olduğu ve herkesin bilmesi gerektiğidir kürtçe konuşan ırağa gitsin yorumuna nasıl ulaşıldı nasıl bir mantık anlamadım.
    aynı mantıkla o zaman devletin dini islamsa tüm kilise sinagog vs kapatılmalı, hristiyansa o ülkede cami olmamalı müslümanlar da sınır dışı edilmeli böyle bir olay hiç duymadım varsa yazın lütfen ..
    wtf
  5. yok denilince yok olacagi, gormeyince gorunmez olacagi, bilimdisi yontemlerle kucuk dusurulmeye calisinca kuculecegi, asimile etmeye calisinca asimile olacagi, kufredildikce deger kaybedecegi, konumunun bazilarinin subjektif lutuflari ile belirlendigi zannedilen hint-avrupa dil ailesine ait bir dil.
  6. hbo, amc, cbs, abc üzerine düşeni yapıyor. türkiye devletinin asimile etmesine gerek yok.
  7. türkiye cumhuriyeti'nin asimile ettiğini düşünmüyorum. bence dil konusunda ayrılıkçı, birlik, bütünlük bozacak propagandalara alet edilmeyecekse kürtçe'nin kendisini muhafaza etmesi ve geliştirmesine olumlu bakıyorum.
    ama eğitim kurumlarında dil konusu suistimal edilmemelidir. her türkiye cumhuriyeti vatandaşı türkçe'yi layıkıyla öğrenmeli, dili güzel kullanmalıdır. bu coğrafyada beraber yaşıyorsak ayrıştırmadan içimizdeki kültürlere sahip çıkmalı ve kaynaştırmalıyız. unutmayalım dünya çeşitliliklerle güzel.
  8. anayasa'da bahsi geçen dil mevzusu devletin resmi dilinin türkçe olduğundan bahsetmektedir. yani, türkiye cumhuriyeti devleti sınırları içindeki idari eylemler, kanunlar, nizamnameler vs türkçe düzenlenir, tutanaklar türkçe tutulur, mahkemelerdeki yargılama işlemleri türkçe yapılır, sözleşmeler vs türkçe düzenlenmelidir. yani kısacası idareyle girilen ilişkilerde kullanılması gerekli dilin türkçe olduğundan bahseder. eğer idareyle ilişkiye girecek taraf türkçe bilmiyorsa devlet ilgili kişiye tercüman yardımında bulunur ve işlem türkçe yapılır. bunun anayasa'da bahsi geçen durumla çeliştiğini söylemek abesle iştigaldir. ancak sen milyonlarca insana türkçe dışında başka bir dil konuşmayacaksın dersen bunun adı faşizmdir, adolfçülüktür.

    ayrıca, türkiye cumhuriyeti anayasa'sı böyle bir şeyi muhtevasında bulundurmamasına rağmen, öyle olduğu varsayımıyla hareket edersek, bu sefer de anayasanızın meşruiyeti sorgulanır hale gelir. ana dilde konuşmak en temel hak ve hürriyetlerden biridir ve siz bu hakkı kısıtlarsanız yaptığınız anayasa evrensel hukuka, insan hak ve hürriyetlerine hizmet etmeyen, devletin ve anayasacılık hareketlerinin özüne aykırı bir kağıt parçası olmaktan başka bir işe yaramaz.
  9. bir dil. bakınız çok ilginçtir; bu dilin yok edilmeye ya da bir halkın asimile edilmeye çalışıldığı gerçeğini inkar etmeye çalışanlar var hala. hayret, başka ülkeler hakkında canavar gibi hak davasından bahsedenler mesele türkiye olunca saçmalıyor.

    ayrıca kürtlere ve onların kültür/dillerine yapılanların soykırım tanımına girebileceğini düşünüyorum. sistematik olarak bir kimlik yok edilmeye çalışılıyor.

    başka bir başlık altında yazdığımı kopyalayayım: delirmiş la bunlar.
    yok
  10. türkiye'nin uluslaşma sürecindeki eksiklerden nasibini alan bir diğer şeydir kürtçe. 40'lı yıllarla birlikte ayyuka çıkan ırkçı/faşist akımlar hala etkisini gösterir bu ülkede. kendini ulusalcı sayan ama aslında faşist olan, kendini ülkücü yani milliyetçi sayıp da aslında faşist olan yığınla adam var.

    şimdi bu uluslaşmadaki eksiklikleri ve yanlışlıkları uzun uzun tartışabiliriz. bunun yanlış insanlar tarafından( başı inönü'dür) yapıldığı ve yine bunun ekonomik, kültürel, tarihsel, siyasi ve dini bir sürü olumsuz sonucu aşikardır. toprak reformundan tutun köy enstitülerine, oradan alın asit kuyularına insan atılmasından çözüm süreci saçmalığına kadar bir sürü şey yaşanmıştır. bunların kiminin başlatılması/yapılması yanlış, kiminin bitirilmesi/başlanmaması. ancak sürekli ilerlemeyi düşünüyorsak geçmişi adamakıllı tartışmak durumundayız. bunları yapmayıp da dan diye gelip "asimile ediliyoruz", "türkler baskı yapıyor" filan dendiğinde insanın gerçekten tartışası da düşünesi de gelmiyor. hatta böyle tiksiniyor her şeyden. ben ulus diyen biriyim. türk milleti diyen biriyim. ancak bu kürtleri asla yok saydığım anlamına gelmez çünkü ulus olmak tek ırk olmak değildir. tek dil vardır ancak çok millet olduğundan bu tek dil bireyleri tekleştirmez, haneleri tekleştirmez. avrupa'nın diğer uluslarını inceleyin. onca etnik yapıyı barındırıp tek dile sahip olan ülkelere bakın. modeller onlardır zaten.

    başlığı ilk gördüm yorum sayısı da çok olunca tartışmanın ne olduğunu anladım az çok. ahmet taner kışlalı'nın bir kitabı geldi aklıma. kendisinin de dönemin dep'li, shp'li milletvekillerinin de kürt sorununa, kürt diline yönelik yorumlarını aklıma getirdim. onları paylaşmak, buradaki tartışmaya bir şeyler katmak istedim. ancak maalesef mevzu hiç de düşündüğüm gibi olmamış.

    evet kürtler yok olmalı, tek tek dilleri sökülmeli, ateşlere atılmalı. te allahım ya. ya türk olmak, türk milleti demek kürt dilini yok saymayı gerektirmez abi saçmalamayın allah aşkına. türk nedir, türk ulusu nasıl olunur az çok biliriz. gazi paşa'yı okuyup anladık az çok lütfen işi ulusçuluktan çıkarıp tektipçiliğe getirmeyin. bu birinci kızgınlığım.

    türkler faşist, türkler barbar, türkler soyguncu, türkler istilacı, türkler yamyam, türkler medeniyetsiz, türkler kültürsüz, türkler dünyanın anasını sikti, türkler insanlığa düşman, türkler asimilasyoncu falan filan. bir siz medenisiniz, siz özgürlükçüsünüz, siz mükemmelsiniz ama türkler orospu çocuğu değil mi(evet yukarıda ulus dedim burada siz diyorum. bir düşünün niye)? ya bi' siktirin gidin. bu da ikinci öfkem.

    gerçekten bazen her şeyden tiksiniyor insan.
    ae