1. özellikle sağlık sektöründeki meslekler için kullanılıyor bu kutsal meslek tabiri. bana kalırsa insanın kendisini vererek yaptığı bütün işler kutsaldır.
  2. anket başlığından çok felsefe başlığında olmasını uygun gördüğüm -tabii bu arada ben kimim ki--!?- güzel bir soru.

    ileride sağlıkla ilgili bir alanda çalışması bayağı olası olan biri olarak, hayır bunu niye söylüyorum, çünkü baş kişinin de belirttiği üzere 'kutsal meslek' denince akla hemen, pek tabii, sağlıkla ilgili meslekler geliyor. ondan. her neyse, sağlıkla ilgili kutsal olan nedir, diye düşündüğümde, acil serviste yorgun argın takılıyormuşum da, annesinin kucağında kolu dirseğinden kopmuş, radius ve ulna kemikleri beyaz bir kibrit çöpü gibi et bezeciklerinin arasından fırlamış ve kan kaybından ölmemesi için acilen müdahale edilmesi gerekli bir çocuk akla getiriyorum. -hayır uydurmuyorum, bu gördüklerimin arasında top 10 bile diil-

    bu çocuğu kurtardığım taktirde annesinin gözünde gerçek bir kahraman olacağım aşikar. hatta belki çocuk tarafından bir 'hayat bağışlayışı' -haşa münafık- olarak dahi görülebileceğim.

    ancak hayır, ne bu işlerin tümünde. ne de ufacık bir çocuğun hayatını 'bağışlamakta' kutsal bir yan yok. bunların tümü benim görevim. ben, aciz 7 milyar insandan 'sadece' birinin hayatını devam ettirmesini sağlıyorum, daha doğrusu sağlıyoruz, birçok tedavi, ameliyat ortak çalışmalar ile birçok operatör tarafından yürütülüyor.

    benim yaptığım işin, çok keskin bir virajda duran bir muz kabuğunu temizleyerek oradan geçip bu muz kabuğuna takılarak kayıp düşmesi muhtemel bisikletli bir çocuğun hayatını kurtaran bir çöpçünün yaptığından -benimki biraz daha gösterişli olsa da- hiçbir farkı yok.

    ya da köprüyü bir dalyarak gibi yapmayıp insanları sağlam sağlam taşıyan bir mühendisten, höf neyse.


    demek istediğim şu. kutsal olan, bu da çok bok püsür kelime bu arada, kutsal olmaya çalışam louis pasteur gibi, çalıştığı disiplini geliştiren, üzerine koyandır. benim ya da artık her kimin yaptığı kutsal değildir. genetik laboratuvarında gününün 20 saatini kanser genomuyla geçiren kişinin yaptığıdır kutsal, o kişidir ki parayı düşünmez bile.

    kutsal olan, ya da okuyucu artık ne şekilde adlandırırsa, penisilini bulup ortalama insan ömrünü neredeyse ikiye katlamaktır. kutsal olan iz bırakır, çağa imzasını kazır.

    kutsal olan kendini tanımlamaz, sen kitaplardan okursun.
  3. (bkz: anketçilik)

    reklamlarini yonlendirmek icin buyuk firmalarin anketi yaygin olarak kullanmaya basladigi yillarda ekstra para icin yapmistim. bizi bir arabaya koyuyorlar belirli bir mahalleye getiriyorlar elimize arkali onlu 5 sayfalik yarim saat suren anket formlarini veriyorlar, ve hadi şu şu şu sartlara uyan kisileri bul bu anketi doldur. 3 kurus icin kapida saatlerce insanlari tutup soyle mi boyle mi diye sacma sapan soru sor falan. cekilecek is degildi. bir de arkandan verdigin adreslere supervizorun tekrar gidip 3 5 soruyu tekrar kendi soruyodu ben sallamis miyim diye kontrol ediyordu. ne kadar asagilayici bir durumdu. hala yapan varsa kolaylik versin allah. gerci artik insanlar tahammulsuzlestigi icin kisa tutuyorlar anket sorularini.
  4. kutsal deyince akla saglik sektoru nasil geliyor? ogretmenlik icin denilmez mi o? neyse kimsenin kutsalina laf etmeyeim. her meslek kutsaldir gozumde ama madencilerin yeri baskadir bende. cehennemin dibine inip ekmegini tastan cikartan bu insanlari ayri tutuyorum. kutsallik nedir bilemem ama bu insanlarin hakki odenmez.
  5. içinde en fazla kelimenin kuşandığı mesleklerden hür şekilde ve şans etkeni de katılan hesaba biri neden olmasın?
  6. en çok para kazanılan meslek en kutsalıdır... pezevenklik o yuzden pek cok mesekten daha fazzla itibar görüyor.
  7. para kazanmak için yapılıyorsa bence o meslek kutsal değildir. belki bazı kişiler askerlik , öğretmenlik veya sağlık sektörü diyebilir fakat kişinin kendisine şu soruyu sorması lazım ben bu paraları almasam bu dağ başında 1 gün dahi kalır mıydım? cevabınız evet ise ışte o zaman siz o mesleği kutsal bir biçimde yapıyorsunuz. iyilik yapmanın iyi hissettirmesinden gayri kişisel çıkar gütmeden. kutsal olan sizsiniz mesleginiz değil.
  8. severek yaptığınız her iş, sizin kutsal mesleğinizdir.
  9. para karşılığı yapılan hiçbir şey kutsal değildir geçelim
    parov