1. kuymak, mıhlama isimli yemeğe layık görülebilecek en yılışık yakıştırmadır. nereden baksan yavşakçadır.

    mıhlama asildir. vaat ettiği lezzeti dimdik, net ve dürüst ifade eder. kolotiye hak ettiği değeri verir. kuymak, heybete gölge sakil kalkışmadır.
  2. içerisinde mısır unu, tereyağı ve peynir bulunan ekmek banmalık lezzetli yemek.

    yapılışı: tavada bolca tereyağı eritilir. içerisine bir miktar mısır unu eklenir ve un kavruluncaya kadar karıştırılır. malzememiz hazır olduktan sonra kuymak peyniri eklenir. peynir eriyene kadar ara ara karıştırılır, tamamen eridiğinde ise en eğlenceli kısmı başlıyor; sündürmek! kıvamını alıncaya kadar(can sıkıntınız geçip açlığınız bastırıncaya kadar) sündürün efendim. yapılışı gayet kolay ve leziz yemeğiniz hazır, afiyet olsun.
  3. yemeyi de yapmayı da sevdiğim bir yemek. mısır ununun ön planda olması benim damak tadıma uygun değil ben tereyağı ve peynirin tadına vurgunum. rize'de muhlama deniliyor ve buna özel bir kaç çeşit peynir satılıyor. yapılışı yukarıda yazılmış zaten ama ben bir de ölçü vereyim.
    malzemeler : 2,5 yemek kaşığı tereyağı
    2 yemek kaşığı mısır unu
    1 bardak su
    1,5 bardak rendelenmiş eriyebilen bir peynir
    yapılışı : tereyağını eritin. mısır ununu ekleyip hafifçe kavurun. suyu ekleyin. kaynadıktan sonra peyniri ekleyip karıştırın ve bırakın. bırakın tereyağı yüzeye çıksın. sıcak sıcak tüketin, afiyet olsun.
    not : ben tuzlu tereyağı kullandığım için tekrar tuz eklemiyorum. isterseniz tuz ekleyebilirsiniz. peyniri çok seviyorsanız daha fazla ekleyebilirsiniz.
  4. çeçil peyniri ile bol tereyağlı yaparsak çok güzel oluyo biz yaparken içine az miktarda un koyuyoruz bazen yumurtada kırıyoruz tavsiye ederim
    unu biraz sulandırın bi miktar suda erittiğiniz peynirin (tavsiye kaşar ve çeçil ikisi bir arada biri tuzlu biri tuzsuz gayet güzel tat veriyo) üzerine dökün katılaşsın ve suyu kalmasın yumurta koyacaksanız çırpılmış yumurta üzerine de tereyağı biraz karıştırıp farklı bi kaba koyun
    not: annem beyaz peynir veya lor peyniri ilede yapardı(artvin peyniri bi garip oluyo damak tadıma göre değil artvinliyim bu arada)
  5. bende birkac kez denedim tam olmasada yinede fena
    olmadi cok severim sivaslı olmama rağmen!....
  6. bir karadeniz gezisini anlamlandıran şeylerden birisidir. ancak her yerde ve her kalitede yiyeceğinizden ufak bir ön araştırma yapmak sizin adınıza iyi olacaktır.
  7. geçen gün yapmayı deneyip rezil ettiğim yemek. sokağın kedileri beğenmiştir umarım.
  8. mıhlamadan farkı mısır ununun daha ön planda olmasıdır. mıhlamada amaç peynir iken burada araca dönüşür.
  9. Yonca evcimik'in empati kurmuş olabileceği şey :)