1. tam adı lita rossana ford olan müzisyen.

    1958 yılında italyan bir anne ve ingiliz bir babanın kızı olarak londra'da doğdu. ilkokul ikinci sınıftayken ailesi ile beraber amerika'ya göç etti.

    11 yaşındayken ritchie blackmore'dan etkilenip gitar öğrenmeye başladı. 16 yaşındayken the runaways'e lead gitarist olarak girdi.

    1977 yılında grup ile problemleri olmaya başladı ve bu problemler yüzünden basist jackie fox ve vokalist cherry currie gruptan ayrıldı.

    bu olaylardan 2 yıl sonra joan jett ile grubun gidişatı hakkında fikir ayrılıkları yaşadı. kendisi grubun eskisi gibi hard rock çizgisinde durmasını isterken joan jett daha çok punk tarzına yönelmek istiyordu. bu fikir ayrılığı yüzünden grup 1979 yılında dağıldı.

    1983 yılında solo albümü out for blood'ı yayınladı ve albüm satış rakamları açısından başarısız oldu.

    1984 yılında fire in my heart şarkısı ile popüler olmaya başladı.

    1988 yılında sharon osbourne ile menajerlik sözleşmesi imzaladı ve tekrar metal sound'u olan şarkılara yöneldi.

    1996 yılında kendisini çocuklarına adamak için 2008 yılına kadar müziği bıraktı.

    2008 yılında kendisine bir orkestra kurup yeniden müziğe başladı.

    2016 yılında amatör olarak kaydettiği ama yayınlama şansı bulamadığı şarkılarını içeren "time capsule" isimli albümünü yayınladı.
  2. wikipedia'da gerçek ismi carmelita olarak yazsa da gerçek adı lita olan müzisyen. wikipedia'da ya editleyen çıkmadı ya da herkes carmelita diye biliyor kendisini ama kendisi bile "benim ismim carmelita değil" demesine rağmen ısrarla carmelita yazmaya devam etmektedir.

    bir de nedense solo olarak yaptığı işler pek de güzel değildir. aslında çok iyi bir gitarist olmasına rağmen vasat şarkılarla çıkış yapmıştır. sanırım yapımcıların hödüklüğü olsa gerek.

    keşke joan jett gibi kendi kayıt şirketini kurabilse ve oradan devam edebilseymiş ama artık çok geç bunun için. ninem yaşında kadın neredeyse.

    wikipedia'daki hakkındaki açıklamaları:

    https://www.youtube.com/watch?v=ijJ0zduU0zo

    burada da güzel bir gitar dükkanı videosu var:

    https://www.youtube.com/watch?v=cNvvMm-8qDg
  3. the runaways'de çalarken led zeppelin'den gruba katılması için teklif gelen gitarist ve basist.

    daha sonra bu teklif geri çekilmiş çeşitli sebeplerden ötürü.