1. bilimsel adı livyatan melvillei olan ve megalodon'la aynı dönemde yaşamış, tarihin en büyük balinalarından biri. günümüz ispermeçet balinalarının atası.

    kendisi böyle bir şey...

    2008'de peru'da fosili bulunan bu dev deniz canlısına ilk etapta eski ahit'te de bahsi geçen korkunç deniz canavarı leviathan adı verilmiş. ancak bu ismin daha önce mastodon ailesinden bir hayvana verildiği öğrenilince, ibranice leviathan anlamına gelen Livyatan'da karar kılınmış. ve melvillei de tahmin edilebileceği gibi, moby dick'in yazarı herman melville'den geliyor.

    dev livyatan'ın ağırlığı 50 ton ve boyu 20 metreye kadar çıkarken, dişlerinin teki 30 santimi bulabiliyordu ve günümüz balinalarında artık bulunmayan bu dev dişleri sayesinde, diğer balinalarını yiyebiliyordu. hatta yapılan araştırmalar, günümüzün katil balinaları gibi grup halinde koordineli olarak avlandıklarını gösteriyor. ayrıca yunuslar ve bazı başka modern balinalar gibi ekolokasyon, yani sesle yön bulma becerisine sahip olduğu için avlanmada daha da etkili bir canlıydı.

    livyatan'da ayrıca günümüz ispermeçet balinalarına ismini vermiş "spermaceti" yani ispermeçet organı bulunuyordu. balinalar, baş bölgesinde bulunan ve mum yapımında kullanılan yağla dolu bu organı ekolokasyonda ve derinlere dalmak için kullanıyordu.

    daha önce de bahsettiğim gibi megalodon'la aynı dönemde ve aynı sularda yaşamış olan ve aynı besin için rekabet eden livyatan'ın, megladon'la sık sık kafa kafaya geldiği tahmin ediliyor. ikilinin karşılaşmasında kimin kazanacağına dair tahmini videolar mevcut. buyurun biri.

    https://youtu.be/ED3y23dfzgk

    !---- spoiler ----!

    livyatan kazanır diyorlar. megalodon ancak livyatan'ın yüzgeçlerini koparırsa bir şanslı olabilir. ama livyatan'ın tek ısırıkta megalodon'un sırtını ısırıp kopartma şansı yüksek. ham yapar valla... ^:swh^

    !---- spoiler ----!