• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (6.86)
lost in translation - sofia coppola
bob haris ve charlotte tokyo’da iki amerikalıdır. bob, tokyo’ya bir viski reklamında oynamak için gelmiştir, charlotte ise işkolik bir fotoğrafçı olan kocasının peşinden sürüklenmiştir. her ikisini de uyku tutmayınca, bir gece lüks bir otelin barında yolları kesişir.
bu buluşmanın sonunda aralarında sıkı bir dostluk başlayacaktır. birlikte tokyo’yu keşfe çıkarlar, tokyolularla aralarında çok komik olaylar geçer ve sonunda bambaşka yaşamların mümkün olduğunu keşfederler.


  1. francis ford coppola'nın kendisi gibi yönetmen kızı sofia coppola'nın 2003 yapımı filmi. başrollerinde bill murray ile scarlett johansson'un yer aldığı film tokyo'da yolları kesişen, tümüyle yabancı dil ve kültür içinde çevresine yabancılaşan iki karakterin birbirlerine yakınlaşması üzerine yoğunlaşır.

    türkçe'ye "bir konuşabilse" gibi kötü bir şekilde çevrilen bu film aslında ismi ile müsemmadır. zira 'lost in translation' çeviri sırasında anlamın kaybolması anlamına gelir. çeviri şiirlerin tamamen başka bir şeye dönüşmesi gibi. sanıyorum bu filmin de -varsa eğer- alt metni, falanca bir kültür için son derece olağan unsurları, tamamen farklı kültürden gelenlere aktarırken ortaya çıkan boşluk ve anlamsızlıktır. tokyo'da yolları kesişen bu iki karakter de, bu anlamsızlığın peydah ettiği yalnızlık hissi içerisinde birbirlerini bulurlar, bağlanırlar.

    filmin senaryosunu da yazan sofia coppola'ya en iyi özgün senaryo dalında akademi ödülü kazandırmıştır bu film.
  2. scarlett johansson'ın en büyük başarısıdır bu film. sofia coppolanın da.