1. youreads'te ilk kez bir anket başlığı açmanın haklı gururunu yaşıyorum. fularımı kenara koydum ve fikirleri sormaya geldim. bilfiil araç kullanan yuzırların fikirleriyle anketi aydınlatmalarını arz ederim.
    saygılar;

    manuel şanzıman ın kullanım zorlukları aşikâr, hele ki istanbul gibi trafikte gayya kuyusu olmuş güzide bir şehirde yaşıyorsanız, sol ayağınızın ortopedik sağlığı için manuel şanzıman katildir. ayrıca manuel araç kullandığınız için arka camında tuğra çıkartmalı doblo sınıfından sayılmanız da cabası. tamircisi bile sertifikasız olsa sıkıntı olmaz, "osman abi bu vites geçmiyo bi baksana" dersiniz, osman abi bakar...

    lakin diğerine göre ekonomiktir, gerek yakıt ekonomisi gerek tamir ekonomisi olarak arada fark vardır.
    ani sollama gerektiren dar yollarda motor devrini siz ayarladığınız için tecrübenize göre daha atak olabilirsiniz.
    araba kullanma sevdalısı için tüm aracın tüm gücüne hükmetmektir.

    öte yandan otomatik şanzıman kullanım kolaylıkları sağlar. trafikte daha az yorulursunuz, debriyajla uğraşmazsınız, yokuşta kaldı mı, kalkabilecek miyim dertleriniz yoktur.
    gaza basarsınız gider, öyle dur devir noldu filan demezsiniz.
    bazı modellerde vites geçişlerini bile hissetmezsiniz, doğru senkronizasyon ile yağ gibi gider yolda.

    lakin masrafı çıkartma ihtimali diğerine göre fazladır. herhangi bir arızada eğer garanti bitmişse sahibini kara kara düşündürtür. bir sigara yakar derin derin çeker.
    geliş-gidiş olan dar yollarda ani sollamalarda bir saniyenin bile çok önemli olduğu durumlarda, araç doğru vitese geçmediyse yığılabilir.
    bir de ılık diye yakıştırma yapılabiliyor.

    evet sevgili yuzırlar, fularlarınızı çıkartıp işçi önlüğünüzü giyin, inci sözlüğümsü anket başlığımızı değerli fikirlerinizle şenlendirmenizi bekliyoruz.

    not: fularımı atsam manuel akar.
  2. düz vites:
    kontrol sende.
    devir saatinin, yakıt ortalamasının, torkun, konforun vs. aracın gitmesi-durmasıyla alakalı her türlü kontrol sol ayağının altındaki debriyaj ve sağ elinin altındaki vites kolunda.
    "araba kullanmak" deyiminin tam karşılığı.
    istanbul trafiğinde ise zaman zaman tam bir işkence.

    otomatik vites:

    göreceli olarak kontrol yine sende, düz viteste kontrol oranı %100 ise, otomatik viteste %60 falan.
    vites atma derdin yok, debriyaj balatası yakma derdin yok, sıkışık trafikte dur-kalk derdin yok. frene bas dur, gaza bas git.

    otomatik araç, devrini kendi durumuna göre ayarlar. aman ne hali varsa görsün zaten...

    düz vitesli araba mı, otomatik vitesli araba mı diye tercih yaparken "düz vites" demişseniz sıkıntı yok. (Doğru tercih budur anlamında değil. )

    otomatik demişseniz;
    "hangi otomatik?"

    dsg'si var, cvt'si var, skyactive-g'si var, amt'si var, tip-tronik'i var, klasik otomatiki var... bunların da kendi aralarında tercih sıralaması var tabii.

    genel olarak düz-otomatik arasında seçim yapmak gerekirse %51 otomatikten yana olurum.

    boşta kalan elim ise ne yapacağını sizden öğrenecek değil (*:hehe)

    ekleme: bu konu üzerine bir çok karşılaştırma ve testler mevcut. örneğin teknoseyir, bu vidyosunda irdelemiş konuyu.

    Otomatik vites mi düz vites mi?
  3. bu tartışmanın süregeldiği süreç içinde ekonomik gerekçeleri bir kenara koyarsak militan düz vites taraftarları bile otomatiğe geçti.

    ekonomik gerekçeler kısmına gelince; o kısım kişi özelinde. aynı aracın aynı donanıma sahip paketleri arasında otomatik vites tercihinin maddi külfeti var. demem o ki; en azından benim çevremde otomatik düz tercihi sadece finansman açısından hala bir tercih kriteri. yani manuel tercih edenler otomatiği karşılayamıyorlar ve model düşürmektense ''ne yapayım, manel kullanırım ben de'' düşüncesiyle hareket ediyorlar.

    ekleme: ben hep otomatikçiydim.
  4. istanbulda otomatik, anadoluda düz vites
  5. kömür sobası ile ısınmak vs. kalorifer ile ısınmak gibi bir versustur. birinin maliyeti daha düşüktür, sistem daha basittir bozulursa eski hale getirme maliyeti ucuzdur ancak sürekli ilgi ister kullanırken yorar. diğeri ise hem başta hem de bakım ve arıza esnasında daha maliyetli, daha komplike ancak, kullanım esnasında yormayan bir sistemdir. şimdi hala imkanı olupta sırf kontrol kendinde değil de kombide veya merkezi sistemlerde apartman görevlisinde diye kaloriferli evde kömür sobası kullanan var mı?
  6. araba kullanmanın en onemli kısmı güvenliktir. güvenlik kontrolle olur. kontrol de düz vitestedir. dur kalk elbette yorucudur. fakat kontrol daha önemlidir. otomatik vites aracta sollama durumu dışında, daha çok gaz fren yapıyorsunuz, bu da yakıt israfı, bazen ne kadar hızlı gittiğinizi farkedemiyorsunuz (bu da kontrol kısmına giriyor evet) .

    eğer köyde, arazide, küçük şehirlerde yaşıyorsanız düz vites daha büyük motor, trafiği yoğun yerlerde otomatik ve küçük motor idealdir.
  7. elimde olsa bütün hayatımın kontrolünü başkasına vereceğim o kadar yılmışım, bir de bu durumda araba sürerken vites atamam, kendi kendine atsın o.