• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
matrix ve felsefe - william ırwin
sizin de kafanız keanu revees gibi matrix'ten sonra karıştıysa bu kitap kesinlikle sizin için yazılmış. eğer film kafanızı karıştırmadıysa, hemen bir doktora görünün. matrix'i henüz seyretmediyseniz, o zaman bu kitabı mutlaka okumalısınız. böylece bu filmin insanlar için neden o kadar önemli olduğunu bulursunuz.

seçim sizin, hayatınızın sonuna kadar onun sonuçlarıyla yaşayacaksınız. mavi hapı seçip bu kitabı tekrar rafa koyarak kendinize matrix sadece bir film mi diyeceksiniz? yoksa, kırmızı hapı seçip bu kitabı okuyararak, beyaz tavşanın peşinden mi gideceksiniz?

"matrix ve felsefe, filmdeki felsefi temaların neler olduğunu belirleyişi ve ele alışıyla, felsefi zenginlik açısından filmden daha üstün. sizce akılcılar, deneyciler, gerçekçiler, gerçeküstücüler, maddeciler, bütüncüler, varoluşçular ve yapıbozumcuları matrix hakkında ne düşünür? işte bu sorunun cevabı matrix ve felsefe kitabında."
-lou marinoff, felsefeci-yazar-

william irwin, pennsiylvania king's üniversitesi'nde profesördür. birçok felsefi esere editör olarak imza atmıştır. hermeutik, sartre, platon, hukuk felsefesi ve felsefi pedagoji hakkında sayısız makalesi vardır.


  1. okurken yer yer dilinin fazla felsefik-akademik olduğunu düşündüğüm kitaptır. matrix serisini beğenip üzerine yorum yapmak ve felsefik mesajları merak eden arkadaşlara geniş bir zamanda okumalarını tavsiye ederim ancak olmazsa olmaz bir kitap da değil.
  2. matrix zaten baudrillard’un kitabından etkilenilerek yapılan bir film. simülasyon ve simülakrlar’ı okumak gerekir. böyle bir altyapısı varken neden tekrar kitap yazılır? bu kitabın ilk bölümlerinden okudum. descartes’ın cini, putnam’ın kavanoz beyni vs. e bunları zaten baudrillard anlatıyor. ama hobbit ve felsefe gibi bir tür seri oluşturdular. elitist ama cahil sinemaseverlere yönelik olsa gerek.
    sezgi