• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
Yazar Stefan Zweig
mecburiyet - stefan zweig
savaş karşıtı görüşleriyle tanınan zweig i. dünya savaşı boyunca bu görüşlerini yaymayı kendine misyon edinmişti. avrupalı ve “dünya vatandaşı” kimliğine büyük değer veren yazar, yapıtlarında savaşın yıkıma uğrattığı “eski dünya”nın değerlerinin kayboluşunu büyük ölçüde dert edinmiştir. mecburiyet ’in ana karakteri ressam ferdinand da savaş sırasında askere alınmamak için isviçre’ye kaçmıştır. bir gün askerliğe elverişliliğinin tespiti için konsolosluğa davet edildiğinde, karısının şiddet karşıtı duruşuna ihanet etmemesi yolundaki telkinlerine karşın kendini gitmek zorunda hisseder. görev duygusu, savaş karşıtı düşünceleri ve karısına duyduğu sevgi arasında sıkışıp kalmıştır. ferdinand her ne kadar “insanlığın ötesinde bir vatanı” olmasa da, “yirmi milyon insanı boğan o zinciri” kıramayacağını düşünür...


  1. bir insanın aslında devlete sunduğu meşruiyetin nasıl bir içsel itaatten-endişeden kaynaklandığının güzel bir betimlemesi olmasına rağmen, bu motivasyonun temelinin biraz daha açıklanmasını isterdim (ben kim köpeksem tabii).
    ayrıca ferdinand'ın konsoloslukta konuşmaya gitmeden önce psikolojik olarak hazırlanmaya çalışması ve aslında o planın tam zıttı olarak en ezik biçimiyle kendini sunması = ben. bu anksiyeteyi ve çaresizliği yaşamamış insana özenirim.
  2. zweig hayatı boyunca iki tane dünya savaşı'na denk gelen şanslı nesillerden biri. bu novellası da onun kadın psikolojisine dokunduğu diğer uzun öykülerinden oldukça farklı. savaşta arşiv görevlisi olarak çalışmış yanılmıyorsam ve savaş karşıtı bu tarz öyküler ve oyunlar yazmış. dünün dünyası (otobiyografisi) kitabında iki savaş süresince avrupa'nin durumunu o kadar güzel betimler ki bütün eserlerinin arka planını yazarı okurken hayal edebilirsiniz. savaş sırasında savaş karşıtı olmak ne kadar kötü tepki almanıza yol açarsa açsın, barış ilan edildiğinde tüm savaş yanlıları da şeytan sayılıyorlar. mecburiyet öyküsünü pekiştirmek adına yazarın otobiyografisini okursanız boşlukları doldurabilirsiniz.
    nesli