1. megadeth ; antrax,slayer ve metallica ile birlikte en büyük dört metal grubundan biri olarak anılır. grubun gerek prodüksiyon gerek müzik gerek söz olarak en etkili elemanı tartışmasız grubun ritim gitaristi ve aynı zamanda vokali olan dave mustaine'dir. dave mustaine'in önderliğindeki bu müzik oluşumunu daha iyi anlayabilmek için üç döneme bakabiliriz.

    birincisi,megadeth öncesi dave mustaine.

    David scott mustaine,13 eylül 1961 senesinde California'da dünyaya gelmiştir. çocukluğunda sürekli ev değiştirmeleri sebebiyle her gittiği yerde yeni çocuk sıfatıyla yaşaması gereken mustaine,ek olarak aile içi huzursuzluk ile birlikte karakterini şekillendirmek zorunda kalmıştır. hiçbir maddi manevi destek olmadan sokaklarda, çoğunlukla uyuşturucu ticareti ile, geçimini sağlamıştır. 17 yaşında yine uyuşturucu alışverişi içerisindeyken müşterilerinden birinin ödemesini ac/dc, motorhead ve Judas priest ile yapması sonucu rock müziğe ilgi duymaya başlamıştır. 20 yaşına gelmeden gitara yönelir, kendisi röportajlarında gitara ilk başlarda kadınlara havalı gözükme amacıyla başladığını itiraf etmiştir. zamanla gitara hakimiyetini ilerletir ve panic adındaki gruba katılır,ancak talih budur ki grup ilk turnesinde kaza yapmış, grup elemanlarından biri ve ses görevlisi kaza sonucu hayatını kaybetmiştir. bir süre boş kalan mustaine,iki kişiden oluşan ufak bir grubun gitarist seçmelerine girer. grubun zil sistemi bile tam olarak sağlam değildir,mustaine gitarını akort edip daha parmak egzersizlerini yaparken gruba seçildiği haberini alır. çok büyük çoğunluk o grubun adını bilir, yine de belirtelim. metallica.

    metallica ile müziğe başlayan mustaine müziğe olan hakimiyetini kill em all albümündeki riffler ile anında gösterir,buna rağmen 2 sene içerisinde uyuşturucu problemi,alkolik oluşu,bazı dengesiz hareketleri dolayısı ile gruptan herhangi bir ikaz görmeden direkt olarak atılır.

    ancak işi müzikle henüz bitmemiştir.

    bir süre telefonda satış görevlisi olarak çalıştıktan sonra kendi dairesine yakın bir yerde yaşayan (bazı kaynaklar hemen alt dairesi olduğunu belirtir) David ellefson ile birlikte müzik yapmaya başlarlar. kendi yazdığı bir parçanın ismi olan megadeth,mustaine'in hoşuna gitmiş,bu sebep ile gruba bu ismi uygun görmüştür.

    ve ikinci dönem başlar.

    84 senesinde megadeth,3 demo parça çıkarır ve combat records ile anlaşma sağlamayı başarır,turnelere başlar. 1985 senesinde combat records'un beklentilerini haklı çıkararak,'killing is my business,,and business is good!' albümünü çıkarır. bu albüm sayesinde Amerika ve Kanada'yı turlarlar. ancak başarılar ard arda gelir,hemen ertesi sene efsane olarak anılacak albümleri 'peace sells..but who is buying?' çıkar. ardından İngiltere ile başlayacak dünya turnesine hak kazanırlar. ancak mustaine bununla yetinmeyip bombaları ardı ardına patlatır. 'so far,so good,so what?' , bir metal başyapıtı olan ‘Rust in Peace’,ardından sırasıyla ‘Countdown to Extinction’, ‘Youthanasia’, ve ‘Cryptic Writings’i piyasaya sürer. özellikle rust in peace döneminden itibaren grup altın çağını yaşar,bunda marty friedman ve nick menza'nın payları çok büyüktür. zaten bu endamlı dönemleri marty friedman'ın gruptan ayrılması ile birlikte son bulur.

    ardından,3. dönem ;

    megadeth'in artık doğal sınırlarına ulaştığı bu periyot 2002 senesinde mustaine'in sol kolunun kısmi felç durumuna gelmesi ile başlar. mustaine grubu dağıtır,kendine ait otobiyografisinde bu dönemi ' her şeyden nefret ediyordum,müziğimden,kendimden bile ' cümleleri ile açıklar. aynı zamanda bu mustaine'in artık sorgulayıcı,dik duran,taviz vermeyen yapısının tamamen tersine döndüğü dönemdir. kendisi Katolik olur. bu dönemden itibaren sırasıyla The System Has Failed,United Abominations,Endgame,Thirteen,megadeth ile ilişki kurmakta zorlanılacak super collider ortaya çıkar. yakın zamanlarda da ( yanılmıyorsam ocak ayıydı ) yeni dönem megadeth'ine göre güzel olan dystopia piyasaya sürülmüştür,şans verip dinlemeniz önerilir.

    megadeth,tek bir adamın duygularının piyasayı,rekabeti,sanatı nasıl etkileyebileceğine çok açık bir örnektir. her ne kadar sonradan eski kudretine kavuşamayan bir megadeth izlesek de,megadeth dünya üzerindeki en başarılı metal oluşumları arasındadır. sadece rust in peace,peace sells..but who's buying,veya countdown to extinction albümlerinden herhangi biri dave mustaine'in gerek söz gerek müzik alanında nasıl bir dahi olduğunu ortaya koyar. umuyorum güzel bir özet ortaya koyabilmişimdir. daha fazlası için buradan.

    can we put a price on peace?
    kg
  2. şarkılarını dinledikçe "iyi ki dave, metallica'dan ayrılmış" dediğim grup. soundu, riffleri, soloları metallica'dan (şahsımca) çok daha iyi olan grup. yayınladıkları son albüm olan dystopia'da yine ekip değişikliğine gitmesine rağmen bence çizgilerini yine korumayı başarmışlar. broderick'in ayrılmasına ne kadar üzülmüş olsam da kiko da kalitesini kesinlikle gösterdi bu albümde. ama kimler gelip gitse de asla marty friedman'ın yerini dolduramaz. bir gün canlı performanslarını da izlemeyi sabırsızlıkla bekliyorum.
    jimi