• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
merhaba canım- ulaş tosun
belgesel adını, yazıldığı dönemde tartışma yaratan, arkadaş z. özger’in “merhaba canım” adlı şiirinden alır. türkiye devrimci ve entelektüel çevrelerinde de etkin olan heteronormatizme karşı bir başkaldırı olan bu şiirde şairin karakteri, ailesi, içinde yaşadığı toplumla ilişkisi ve 3 yıl sonra gerçekleşecek “beklenmedik” ölümü ile ilgili göndermeler bulunmaktadır. film aynı mısraları takip ederek, şiirin yazımından 50 yıl sonra, arkadaş z. özger’in şiirleriyle, ailesinin, yoldaşlarının, dostlarının anlatılarıyla, sol resmi tarih söyleminin dışına çıkıp, öteki olma haliyle temas kurarak, “kayıp” bir portrenin izini sürer.


  1. arkadaş z. özger’in şiiri olmakla birlikte ulaş tosun’un yine onun hayatının arkadaşları ve yakın çevresi tarafından anlatıldığı belgesel.

    o döneme dair bir şeyler izlediğimde içim eziliyor. siyasi ve düşünsel hayatın gelişiminde-evriminde sanatın ne kadar etkili olduğunu görüyorum. henüz lise çağlarında şiir-deneme yazan gençler, fikir üreten gençler var. şimdinin tam aksine. düşünceleri için savaşanlar, tutkulu olanlar var. şu an edebiyat fakültesi mezunu birçok insan vasıfsız eleman. düşünmüyor, üretmiyor. çok yazık.

    fakat o dönemde -70’lerde- düşün ki, şiirle sanatla uğraşan henüz 20’lerinde bir genç. siyasi görüşün devrimci tarafında yer alan, bir yandan heteronormatif algıların dışında, fiziksel olarak da kendini eksik gören biri. ve yine henüz 20’lerinde bu hayattan şaibeli bir şekilde göçüyor.

    “zeki müren’i seveceksiniz.”