mhc




  1. (bkz: major histocompatibility complex)
    (bkz: temel doku uyumluluk bileşeni)

    4 sınıfa ayrılır. bunlardan sınıf 1 tüm hücrelerde bulunur. hücrelerin kimlik kartıdır. bir savunma sistemi elemanı hücreye gelip "benden misin değil misin" deyince sunulan antijendir. gösterilen kimlik kartı tanınmıyorsa ilgili savunma sistemi hücresi düğmeye basar ve artık o her neyse ölür. bakteri olabilir, virüs olabilir, nakil edilmiş organ olabilir, hamile annenin bebeği olabilir(*:normal durumlarda olmasa da) vb.

    organ nakillerinde uyumluluk için bakılan birincil bileşen budur.
  2. eritrositlerde bulunmayan protein. ayrica mhc class i internal elemanlari sunar. ornegin cildinizdeki deri epiteli mhc i ile (enfeksiyon olsun veya olmasin) mutlaka birseyleri yuzeyinde gosterir. "bak kardes benim icimde bunlar var, ben saglikli hucreyim, mutant proteinim yok" der. siradan bir hucre (enfeksiyon gecirmeyen) yaklasik 10.000 mhc i tasir yuzeyinde. viral enfeksiyon durumunda bu sayi cok daha fazladir ve viral proteinler de sunulmaya baslar (bakteriyel sunum yapilmaz cunku bakteriler hucre icine giremez -genellikle-). mhc i ile etkilesime gecen hucreler de ctl dedigimiz sitotoksik hucrelerdir (bagisiklik sisteminin olum makineleri)

    mhc ii ise profesyonel antijen sunan hucrelerde bulunur daha cok. bunlar dendritik hucreler, monosit/makrofajlar ve b hucreleridir. vucuda yabanci bir kaynaktan (bakteri, mantar, virus, cesitli parazit canlilar vs) aldigi antijeni isleyip yuzeyinde mhc ii ile sunarlar. sonra gidip bunu antijenle karsilasmamis t-helper lenfositlerine gosterirler. onlar da gidip ctl hucreleri aktive eder, savas baslar.
  3. kalp nakillerinde uygunluğu aranmayan doku antijeni.