1. geçen senelerde bu sorunun cevabı mahiyetinde güzel bir tweet görmüştüm: 1.eğitim yok, 2.sistem yok diyordu.
    bence:
    1. derslik başına düşen öğrenci sayısı çok fazla
    2. öğretmen nitelikleri yetersiz
    3. politikalarda bilimsellik yok

    sizce?
    kalba
  2. Maalesef bunlardır

    Üstelik bu öyle beylik bir laf değil. Direkt olarak sorunları ve kaynağını özetliyor.
  3. türkiyedeki eğitim sistemi için tarafsız, bilimsel bir temel kuramamak en ciddi sorunlardan biridir.

    bizde milliyetçi, vatan millet sevdalısı, dinine bağlı, bilimsel olarak başarılı bir nesil yetiştirme hevesiyle yola çıkılır. ne yazık ki bu konularda birbiriyle çelişen yerler olduğu için çatışma çıkar. empati, adalet, eşitlik öğretilen bir çocuk kapitalist sistemle çatışır. dini bütün olsun diye din kültürü dersi dayanmış çocuk biyolojide felsefede konuları içselleştiremez. solcu diye şairler okutulmaz, bilim tarihi yerine detaylı savaş tarihi öğretilir, bilgidense gücün önemli olduğunu düşünür. ve sonuç olarak bu çelişkilerle yetişen kişi sürekli çatışma içinde kalır.

    ayrıca tüm bunlara temel olarak bilimsellik değil vatan sevgisi ve din konulur. matematik bile, çalışın vatana faydalı olun diye öğretilir. insalık sözü geçmez mesela, kim ne yapsın insalığı(!) biyolojiden evrim çıkartılır, dinle pek uyum içinde değiller ya bilimsellik müfredattan evrimi çıkartmayı gerektirir(!)

    ayrıca sistem de yoktur, düzgün eğitim de yoktur. sürekli en alt seviyedeki öğrenci için ders anlatılır, saygı büyütülmüştür, sınavına itiraz bile ettirmezler, öğrenmeyi sevdirmek yerine öğrenmekten nefret ettirilir.

    ancak tek sorun bunlar değil, çevre de bir sorun. televizyon programları, siyasi propagandalar, cahil ebeveynler ve akrabalar, bilgiyi küçümseyen kültür.

    sorun çok da önce şu milliyetçi bir nesil yetiştirme hastalığından kurtulsak
  4. kavram sorunudur, milli egitim sistemi diye bir sistem bulunmaktadir ama yukarida sayilanlar egitim sisteminin sorunlaridir. milli egitim sistemi okul oncesinden doktoraya uzanan bir sureci tasvir eder.

    hazir bahsi acilmisken egitim sistemimizin sorunu arastirmaya inanmamaktir. mevcut basliklardan birinin altina yazilabilecek iken baska bir baslik acip sorun siralamak yapboza donen egitim sisteminin disavurumudur. her gelen kendi sorununu siraliyor baskalari tarafindan siralanmis gecmis sorunlara bakan yok.

    (bkz: eğitim sistemi)
    (bkz: türk eğitim-öğretim sistemi)
    (bkz: milli eğitim bakanlığı)
  5. milli olması.