1. 1981 yılında los angeles’ta kurulan hard rock grubu. bas gitarda nikki sixx davulda tommy lee gitarda mick mars ve vokalde vince neil ’dan oluşan grup, çılgın yaşam tarzları, skandalları ve efsane turneleriyle bilinir.

    80’li yılların glam rock akımının öncülerinden olan Mötley Crüe, 1992’lı yılların başında grunge müziğin yayılmasına kadar 6 albüm çıkardı. Too Fast for Love (1981), Shout at the Devil (1983), Theatre of Pain (1985), Girls, Girls, Girls (1987), Dr. Feelgood (1989) ve Decade of Decadance (1991). ozzy osbourne, ac/dc, aerosmith, judas priest gibi gruplarla başlayıp, iyice üne kavuştuktan sonra kendi turnelerine çıkmaya başladılar. tommy lee'in çılgın davul set-up'larıyla konserleri birer efsane haline gelmeye başladı.

    1992 yılında Vince neil gruptan ayrıldı. Neil, kovulduğunu iddia ederken, sixx istifa ettiği konusunda ısrarcı oldu. yerini 1992-1996 yılları arasında vokalde neil’ın john corabi aldı.
    1997'de Vince Neil gruba (ait olduğu yere) geri dönünce Generation Swine adlı bir albüm çıkarttılar. Ancak albüm pek başarılı olmadı.
    1999 yılındaysa tommy lee gruptan ayrılarak solo kariyer yapmaya karar verdi. lee’nin yerine ozzy osbourne’un davulcusu randy castillo aldı. grup 2000 yılında new tattoo albümünü çıkardı. Castillo’nun 2002 yılında kanserden ölmesinin ardından, grup müziğe ara verdi.

    2004 yılında grup tekrar bir araya gelerek 2005 yılında, grup üyelerinin en sevdiği şarkılar ve 3 yeni şarkıdan oluşan red, white and crüe albümü çıkardı. 2008 yılındaysa, 11 yıldır ilk defa bir stüdyo albümü yaptılar. saints of los angeles adlı albümdeki şarkıların çoğu, los angeles'taki hayatlarını konu alıyordu.

    grubun çılgın yaşam tarzı önce the dirt: confessions of the world's most notorious rock band adlı kitapta, sonra da kitaptan uyarlanan the dirt adlı netflix filmle ölümsüzleştirildi.

    grup 2015'te bir veda turnesine çıksa da, müzikten uzak kalamadılar ve 2022'de bile halen def leppard, poison ve alice cooper gibi isimlerle stadyum konserleri veriyorlar, kendi isimleriye (crüefest) müzik festivalleri düzenliyorlar. mick mars 70 yaşında ve yıllardır mustarip olduğu Ankilozan spondilit hastalığına rağmen turnelerde hala sahnedeki yerini alıyor. (allah uzun ömür versin) ^:swh^

    birazcık gaza gelmek için en sevdiklerimden biri: kickstart my heart