1. amerikan’ın motor başkenti (motor town) olarak bilinen detroit’in takma adı, bir plak şirketinin adı ve bir müzik türüdür. bu üç tanım da aslında birbiriyle bağlantılıdır.

    1959 yılında, berry gordy jr. detroit’te tamla records adlı bir plak şirketi kurar. üstünden bir yıl bile geçmeden şirket adını motown record corporation olarak değiştirir. 60’lı yıllarda, beyazların dünyasında kendilerine yer bulamayan r&b, soul, caz ve blues sanatçıları için büyük bir fırsat olur, zira Detroit aynı zamanda bu tür müziği yapan sanatçılar için de bir toplanma noktasıydı. âdeta bir hit fabrikasına dönüşen plak şirketi ileriki yıllarda çıkardığı efsane albümler ve gruplar sayesinde motown gibi bir türü de literatüre kazandırmış oldu.

    peki kimler çıktı bu plak şirketinden? Smokey Robinson, Marvin Gaye, Stevie Wonder, the Marvelettes, the Supremes, Four Tops, the Jackson 5, the temptations, gladys Knight, diana ross... aslında say say bitmez.

    şirket 1994 yılında universal music group bünyesine katılarak bağımsızlığını yitirdi ama yarattığı tür tarihte silinmez bir yer edindi.

    marvin gaye – ain’t no mountain high enough

    Gladys Knight and the Pips- i Heard it Through The Grapevine

    aretha franklin - respect

    diana ross and the supremes - stop in the name of love

    the jackson 5 - abc Ah, michael sen ne tatlı şeydin...